Jaroslav Dušek

Jaroslav Dušek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Nebývám nemocný. Epidemie je pro mě spíš předmětem pozorování, říká Dušek

  • 54
Jaroslav Dušek (58) je známý svým alternativním způsobem života. Už léta se snaží žít v souznění s přírodou a z ohrožení pandemií strach nemá. „Jsme v karanténě společně s celou rodinou na chatě u řeky. Paradoxně je to pro mě nyní krásný čas,“ říká herec.

„Jsem člověk, který od roku 1991 neměl v těle lék. K doktorům nechodím. Dělám půsty, plavu ve studené vodě v řece, cvičím dechová cvičení Wima Hofa a tím pádem se krásně držím na nohou,“ pochvaluje si Jaroslav Dušek v rozhovoru pro pořad TopStar. 

„Za tu dobu, co hraji divadlo, jsem nikdy nezrušil představení ze zdravotních důvodů. Nikdy jsem nebyl nemocný. Jakákoliv epidemie je pro mě spíše předmětem pozorování toho, co se děje,“ popisuje herec. 

Pravidla ohledně nošení roušek však dodržuje. „Nechci na ulici nikoho znervózňovat. Nechci, aby lidé byli neklidní z toho, že bych mohl někoho nakazit tím, že nenosím roušku. Když jdu u nás na chatě nakoupit, tak si ji samozřejmě beru,“ říká Dušek. 

Herci se stejně jako všem jeho kolegům z umělecké branže změnil ze dne na den život zákazem činnosti divadel, kde trávil až donedávna každý večer. „Už několik týdnů mám volné večery. Jsme v karanténě společně s celou rodinou na chatě u řeky. Paradoxně je to pro mě nyní krásný čas strávený s vnukem, dcerou, zeťákem, manželkou a naším psem,“ vysvětluje.

Až mi bude lékař nutit léky, abych přežil, vyhledám jiného, říká Dušek

Své besedy nazvané Duše K teď Jaroslav Dušek vysílá online a věnuje se i dalším aktivitám. „Pojedu natáčet spot k novému snímku Zrcadlení tmy, což je takový film o mně. Premiéru děláme 17. dubna online,“ zve herec diváky ke sledování.

Existenční problémy prý v současné době Duškovi naštěstí těžkou hlavu nedělají. „Mám teď nulové příjmy, nic nevydělávám. Zároveň ale nemám ani žádné velké výdaje. Funguji tak, že mám nějaké prostředky stranou. Nemám žádné miliony, ale nějaké statisíce ano,“ říká. 

„Tuto dobu proto zatím zvládám a snažím se vědomě podpořit i své okolí. Místní restaurace vydává přes okýnko jak pivo, tak jídlo. Tak si tam občas dáme pizzu. Nebo si v místní cukrárně, která funguje přes internet, objednáme bábovku. Když nemáme peníze, které bychom mohli rozdat, rozdejme alespoň laskavost. Radost, úsměv a v případě potřeby i nějakou pomoc. I kdyby to měl být náš poslední měsíc pobytu na planetě Zemi, tím spíše bychom si ho měli zpestřit. Nechat protknout radostí a láskou. Stejně jsme nesmrtelní,“ dodává Jaroslav Dušek

16. března 2019