Daniel Craig v bondovce Spectre (2015)

Daniel Craig v bondovce Spectre (2015) | foto: Forum Film CZ

Craig je podle vědců nejméně atraktivním Jamesem Bondem v historii

  • 106
Herec Daniel Craig (49) je podle nové vědecké studie nejméně hezkým Jamesem Bondem. Zatím poslední představitel agenta 007 má podle ní cibulovitý nos a úzké rty. Naopak nejatraktivnějším Bondem má být Sean Connery (87).

Na nejspodnější místo žebříčku dostal Daniela Craiga, který se coby neohrožený agent představil ve filmech Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall, Spectre a v roce 2019 má mít premiéru film s prozatímním názvem Bond 25, jeho široký obličej. Získal za něj v sérii testů, které proporce obličeje mapovaly, nejméně bodů. Obdržel 84,2 ze 100 možných.

První místo získal Sean Connery. Jeho tvář dostala 89,2 procenta a nejvíc se tak přiblížila takzvanému zlatému řezu Fí, který symbolizuje dokonalý poměr mezi jednotlivými částmi obličeje. Hvězda bondovek Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger, Thunderball, Žiješ jenom dvakrát a Diamanty jsou věčné  má podle této studie oči, obočí, nos, rty, bradu i celý tvar obličeje nejblíže antické představě dokonalé krásy.

Druhý skončil v testování Roger Moore se skóre 88,8 procenta. Ten má na svém kontě bondovky Žít a nechat zemřít, Muž se zlatou zbraní, Špion, který mě miloval, Moonraker, Jen pro tvé oči, Chobotnička a Vyhlídka na vraždu.

Zlatý řez

Jde o matematické vyjádření, které Řekové vymysleli ve snaze měřit krásu. Je to poměr vzdáleností v obličeji - čím bližší jsou poměru 1:1,618, tím je objekt krásnější. V dějinách tuto teorii lidé aplikovali v architektuře, filozofii i vědě. Leonardo Da Vinci použil zlatý řez například pro vytvoření perfektního lidského těla na slavné kresbě Vitruviánský muž.

Třetí byla hvězda filmů Dech života a Povolení zabíjet Timothy Dalton, který získal 86,5 procenta. 

Čtvrté místo připadlo Pierci Brosnanovi, který hrál Bonda ve snímcích Zlaté oko, Zítřek nikdy neumírá, Jeden svět nestačí a Dnes neumírej.

Pátá příčka patří Georgi Lazenbymu, jenž si Jamese Bonda zahrál pouze jednou ve filmu V tajné službě Jejího Veličenstva.

Představitelé agenta 007 byli testováni pomocí nejnovějších technologií mapování obličeje. Tým vědců vedl doktor Julian De Silva z londýnské kliniky plastické chirurgie Harley Street. Herce posuzovali vždy v době, kdy na vrcholu kariéry hráli v některé z Bondovek a obličej posuzovali podle antického ideálu „zlatého řezu“.

Vůbec nejkrásnější mužskou celebritou je podle odborníků herec George Clooney, jehož tvář splňuje antický ideál z 91,86 procenta.

Kteří z těchto představitelů James Bonda se vám líbili nejvíce?

celkem hlasů: 6428

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 6. června 2021. Anketa je uzavřena.

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan 2653
Daniel Craig 1936
Sean Connery
Sean Connery 1399
Roger Moore
Roger Moore 256
Thimothy Dalton
Thimothy Dalton 132
George Lazenby
George Lazenby 52

Trailer k bondovce Spectre s Danielem Craigem v hlavní roli:

5. října 2015