J.K. Rowlingová a Daniel Radcliffe

J.K. Rowlingová a Daniel Radcliffe | foto: Koláž iDNES.cz

Lidé, kteří menstruují? Že by ženy? Rowlingová to schytala. I od Radcliffa

  • 597
Na spisovatelku a autorku ságy o Harrym Potterovi Joanne K. Rowlingovou se snesla vlna kritiky. Na sociálních sítích sdílela jeden příspěvek související s transsexuály a okomentovala ho. Svůj nesouhlas se spisovatelkou vyjádřila řada celebrit, mimo jiné představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe.

Spisovatelka na Twitteru sdílela komentář s názvem Vytvořme rovnoprávnější postcovidový svět pro lidi, kteří menstruují. Právě označení „lidé, kteří menstruují“ Rowlingovou udivilo a ptala se, jestli se pro ně vytvoří i nové slovo, protože to jsou podle ní jednoznačně ženy.  

Kritici tvrdí, že tím devalvuje transgender lidi, podle nichž pohlaví jako gender vzniká v mozku a nesouvisí vždy s pohlavím fyzickým (v angličtině označovaným jako sex) a kteří se považují za ženy.  

J. K. Rowlingová se později své tvrzení snažila dovysvětlit. Pro ni je fyzické pohlaví v kategoriích muž a žena důležité, protože jí usnadňuje život a přemýšlení o něm. Dodala také, že práva transgender lidí vždy obhajovala a bude se za ně bít i nadále. 

„Respektuji právo všech transsexuálů žít způsobem, který je pro ně autentický a pohodlný. Šla bych s vámi do průvodu, kdybyste byli diskriminováni na základě toho, že jste trans. Současně však byl můj život formován tím, že jsem žena. Říct to podle mě není nenávistné,“ uvedla.

Vůči výrokům Rowlingové se ohradil mimo jiné herec Daniel Radcliffe. Napsal rozsáhlý příspěvek pro Projekt Trevor, v něm přiznává, že spisovatelka může vnímat jeho text jako hádku, ale jemu o nic takového primárně nešlo. Pouze se odmítá smířit s tvrzením, že transgender ženy nejsou ženy.

„Transgender ženy jsou ženy. Jakékoli tvrzení o opaku popírá identitu a důstojnost transgender lidí a je proti všemu, co nám říkají profesionálové z řad lékařů, psychologů a dalších pracovníků, kteří jsou v tomto tématu mnohem odborněji způsobilí než Joanne nebo já,“ píše mimo jiné herec v článku.

OBRAZEM: Jak vypadají herci z Harryho Pottera po letech

Podle něj musí všichni pracovat ještě usilovněji, aby podpořili transgender osoby a lidi, kteří nemají jasně definované pohlaví podle klasického třídění, aby neznevažovali jejich identity a nepůsobili jim další psychické újmy.

„Všem lidem, kteří teď mají pocit, že vše, co vyčetli z knih, je znehodnoceno či popřeno, hluboce se vám omlouvám za bolest, kterou vám její komentáře způsobily. Pokud jste se z těchto knih dozvěděli, že láska je nejmocnější silou ve vesmíru, schopná překonat cokoli, pokud vás učili, že síla pramení z různorodosti a že dogmatické myšlenky čistoty vedou k útlaku zranitelných skupin, pokud věříte, že jistá osoba je trans, nebinární nebo pohlavně fluidní, nebo že je gay či bisexuální, pokud v příbězích z knih nacházíte cokoli, co s vámi souzní a pomáhá vám v jakémkoli období života, pak je to mezi vámi a knihou, kterou čtete, a to je posvátné. Podle mého názoru nemá nikdo právo se toho dotýkat. Má to pro vás význam, jaký má, já jen doufám, že ty komentáře vás moc nepoznamenají,“ dodal Radcliffe.

10. června 2020