Lukáš Vaculík

Lukáš Vaculík | foto: Profimedia.cz

Herec Vaculík vyhrál u soudu nad pomluvami o jeho orientaci

  • 82
Lukáš Vaculík slaví první vítězství nad lživými články. U Městského soudu v Praze včera padl rozsudek, podle kterého se herci musí omluvit vydavatelství Bauer media, jehož titul Pestrý svět nepravdivě napsal, že je gay.

Pro Vaculíka, který za svou čest bojuje již tři roky, je to první světlý bod. Herec se totiž svých práv původně domáhal formou trestního oznámení. Policie i státní zastupitelství ale jeho případ vždy odložily. To se však herci nelíbilo a tak podal stížnost k Ústavního soudu. Ani tady neuspěl, a proto přistoupil k civilní žalobě na ochranu osobnosti, což v praxi znamená, že důkazy o pomluvě musí opatřit a zaplatit sám, a nikoliv orgány činné v trestním řízení.

Prachy dělaj člověka - Ondřej VetchýHerec, který v pondělí oslavil 47. narozeniny, chce očistit svou pověst hlavně proto, že celým sporem prý utrpěla i jeho rodina, a především jeho šestiletý syn. "Tenhle rozsudek může podpořit i lidi, kteří mají podobný problém a říkají si, že nemá cenu se takhle bránit. Tohle by jim mohlo pomoci," řekl iDNES.cz Lukáš Vaculík, kterého u soudu už před časem hájili manželka i kamarád a kolega Ondřej Vetchý. - čtěte Nejsem gay, hájil se u soudu herec Lukáš Vaculík 

Vydavatelství Bauer media musí podle rozsudku zaplatit veškeré náklady na řízení, dále se omluvit na titulní straně a herci zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek ale není pravomocný, vydavatelství se totiž odvolalo.

S tímto mediálním domem vedou otevřenou válku Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem či moderátor Jan Kraus. Ten kvůli tomu dokonce bojkotoval letošní předávání cen TýTý, které Bauer media mediálně podporuje.- čtěte Kraus bojkotuje TýTý. Neposílejte mi hlasy, vyzval diváky

"Nehlasujte pro mě, neutrácejte. Přestože je TýTý diváckou anketou, musím se také dívat na to, kdo ji organizuje. A protože je pořadatelem zločinecká společnost Bauer media, která mě pomlouvá, lže a dělá si, co chce a není síly, která by tomu zabránila, rozhodl jsem se těchto seancí neúčastnit," řekl Kraus ve své talk show Uvolněte se, prosím.