Zpěvačka Helena Vondráčková obdržela 13. ledna 2019 v Berlíně cenu Smago Award...

Zpěvačka Helena Vondráčková obdržela 13. ledna 2019 v Berlíně cenu Smago Award za celoživotní přínos německé populární hudbě. | foto: ČTK

Vondráčková má od Němců cenu za celoživotní přínos hudbě

  • 32
Zpěvačka Helena Vondráčková (71) v neděli obdržela cenu Smago Award za celoživotní přínos německé populární hudbě. Vedle české umělkyně, kterou znají především fanoušci na východě Německa, online magazín o německé hudbě Smago v Berlíně vyznamenal také asi dvě desítky dalších zpěváků.

„Této ceny si velmi vážím a jsem nadšená. Vystupovala jsem v Německu mnoho let, velmi často a velmi ráda, mnoho jsem se tady naučila,“ uvedla po převzetí ocenění Helena Vondráčková. Poznamenala také, že má na svá vystoupení v Německu nezapomenutelné zážitky.

Obohatit je bude moci už letos. V květnu bude mít totiž po delším čase první samostatné turné ve spolkové republice. Od 11. do 26. května bude zpívat v šesti převážně menších východoněmeckých městech.

Vondráčková, která dříve vystupovala i ve známém estrádním televizním pořadu Ein Kessel Buntes, patří v Německu spolu s Karlem Gottem (79) mezi nejznámější české zpěváky. Umělec se ve spolkové republice velkého ocenění dočkal předloni, kdy v Lipsku převzal mediální cenu Zlatá slepice za celoživotní dílo.

„Karel Gott baví svou hudbou a svým nezaměnitelným hlasem už více než půl století lidi napříč generacemi,“ zdůvodnil v roce 2017 rozhodnutí ocenit českého popového zpěváka Stefan Kobus, šéfredaktor časopisu Super-Illu, který spolu se stanicemi MDR a RBB cenu uděluje.

26. května 2018

,