Nestárne a umí zastavit čas, říkají o Dagmar Havlové stylisté

  • 47
Bývalá první dáma Dagmar Havlová ve čtvrtek oslavila pětašedesáté narozeniny. Čas se jí snad nedotkl a figuru si drží pořád. Jak šel čas s Dagmar Havlovou pro týdeník 5plus2 okomentovali módní policista iDNES.cz Jakub Eliáš a prezident Asociace vizážistů a stylistů České republiky Petr Lukeš.

1975 Film Holka na zabití

Dagmar Havlová (ještě coby Veškrnová) ve filmu Holka na zabití (1975)

Jakub Eliáš: Paní Dagmar (tenkrát ještě Veškrnová) byla velice mladá, což odrážel i její rozlítaný styl. Životní i osobní. Charisma jí to nebralo, jejímu úsměvu tehdy odolal málokdo.

Petr Lukeš: Na fotografii z filmu Holka na zabití je styl poplatný své době. Budovatelský outfit a takový celkově socialistický styl vlasů. Jediné, co ho přebíjí, je jiskra v oku, kterou Dagmar má.

1986 Film Chobotnice z II. patra

Dagmar Havlová (ještě coby Veškrnová) ve filmu Chobotnice ze II. patra (1986)

Jakub Eliáš: Populárnímu účesu se dokonce po Dagmar tenkrát říkalo, což dokazuje, že už v té době byla mnoha ženám příkladem a modlou.

Petr Lukeš: Tady myslím zazářila o něco více, ale stále se ve stylu odráží realita 80. let se všemi trendy.

1997 Svatba s Václavem Havlem

Václav Havel si vzal Dagmar Veškrnovou v lednu 1997. Obřad se jim podařilo...

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Jakub Eliáš: Prezident Havel dopomohl k tomu, aby se z charismatické a hrdé dívky stala první dáma s rozumem a citem. Její láska k národu a Václavu Havlovi uchvacuje a dojímá zároveň.

Petr Lukeš: Svatební fotka z roku 1997 ukazuje Dagmar ve velmi zajímavé životní fázi a změně životní role. Zrovna v tomto svatebním outfitu se jí zhostila velmi úspěšně. Oblečení a styl jí sluší a je adekvátní situaci. 

2003 Ceny Thálie

Dagmar Havlová na cenách Thálie (22. března 2003)

Jakub Eliáš: Účes i styl ji pasují na symbol dobra. Vyzařuje moudrost ženy, která ví, co a kdy říci a co si kam obléci.

Petr Lukeš: Na cenách Thálie za rok 2002 vidíme Dagmar oblečenou jako první dámu, ale také se spoustou stresu v obličeji a asi nejméně slušivým účesem, který kdy měla.

2004 Ceny Týtý

Dagmar Havlová na cenách TýTý (22. února 2004)

Jakub Eliáš: Zářivé perly charakterizují Dagmar jako takovou. Září, kam vejde. Je jemná a dokonalá každým coulem, avšak pevná a tvrdá jako perla samotná. Vizáž perfektní a bez chyby.

Petr Lukeš: Styl z roku 2004 na předávání cen TýTý je velmi podobný tomu předešlému a myslím, že patří celkově do stejného období jako rok 2002. Outfit ve stejném duchu, jen účes se výrazně zlepšil.

2008 Festival komedie Novoměstský hrnec smíchu

Dagmar Havlová na festivalu komedie Novoměstský hrnec smíchu (2008)

Jakub Eliáš: Upřímná. I když Dagmar už dávno není 20 let, vypadá úžasně, a tak si šaty s výstřihem mohla dovolit. Navíc je cudný a vkusný. Díky svěžímu líčení je opět neodolatelná.

Petr Lukeš: V roce 2008 už měla roli první dámy za sebou a opět hledala nový životní styl. Je vidět, že se objevily odvážnější šaty i výstřih. Řekl bych, že má také uvolněnější celkový výraz stylu i účesu.

2016 Filmový festival ve Zlíně

Dagmar Havlová na filmovém festivalu ve Zlíně (2016)

Jakub Eliáš: Po delší době se objevila na veřejnosti a je znát, že se paní Dagmar trochu změnila postava i obličej. Zvolil bych jiný typ kalhot a určitě malinko upravil pleť.

Petr Lukeš: Maskulinní styl na fotografii z roku 2016 je odchylkou od jejího běžného standardu. Myslím si, že to byl experiment při hledání nové Dagmar Havlové. I když to bylo už pět let po úmrtí prezidenta Václava Havla, myslím, že se ve stylu odráží potřeba silné ženy, která dál kráčí životem bez výrazné podpory, kterou jí manžel jistě byl.

2016 Oslavy 700 let výročí narození Karla IV.

Dagmar Havlová na oslavách 700 let výročí narození Karla IV. (2016)

Jakub Eliáš: Styl paní Dagmar. Móda i celkový projev na veřejnosti jí není lhostejný, proto se svému zjevu věnuje, jak jen může. A vypadá skvěle! Milé dámy, učte se a inspirujte.

Petr Lukeš: Styl Dagmar Havlové se ustálil na roli dámy odrážející životní zkušenosti. Jistě si potrpí na kvalitu. Výstřelky pro změnu vidíme jen v nepatrné míře. Její styl vyzrál a dnes v Česku patří k lépe oblékaným dámám veřejného života.

2018 Oslava padesátin Janise Sidovského

Dagmar Havlová na oslavě 50. narozeniny Janise Sidovského (2018)

Jakub Eliáš: Paní Dagmar upřednostňuje nyní velice pokorný, ale zároveň moderní styl s prvky glamour. Dokáže perfektně kombinovat základní kousky s drahými doplňky, což je základ. Perfektní vizáž je korunkou každého jejího outfitu.