Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Celebrity stárnou, nastupují jejich děti

  16:15
Brzobohatý, Preiss, Novotná, Polívková, Kornová... Televizi a film zaplavují nové tváře se starými jmény. Známí herci, moderátoři a zpěváci stárnou, nastupují jejich děti. FOTOGRAFIE

Jméno otce: Boleslav Polívka. Jméno matky: Evelyna Steimarová. Takoví rodiče jsou zárukou, že život nebude nudný. A co teprve, když se stejně jako oni dáte na hraní. To pak mnohokrát uslyšíte: Podívej, to je Polívkova dcera. Anna Polívková to právě prožívá.

Poté, co dostala roli ve filmu Bolero, který se zrovna hraje v kinech, je o ni zájem. Navíc si tam zahrála se svým slavným otcem; ona dceru, on tátu. "Připadá mi, že se najednou o mě všichni zajímají. Jsem už z toho unavená," odráží žádosti o rozhovory.

Ano, je nadějná mladá herečka. Ale ví, že kdyby se nejmenovala Polívková, byl by kolem ní mnohem menší rozruch. "Rozhodně jsem ráda, že jsem Polívková. Není to tak, že bych se za svou hereckou rodinu styděla. Naopak. Je to prostě taková tradice," říká.

Anna Polívková neměla obyčejné dětství. S mámou bydlela v Praze, za otcem často jezdila do Brna. Chodila za ním do divadla, doma se prohrabovaly se sestrou v oblečení jeho tehdejší manželky Chantal Poullain...

Bylo to nějak samozřejmé, že se rozhodla pro konzervatoř. A po ní pro studia v Paříži na uznávané škole, která vyučuje pohybové divadlo. Pak s partou spolužáků cestovala po Kanadě a hrála v zájezdovém divadle. Teď dělá vlastní autorská představení a se smíchem říká, že nechce být jen "dcérečka".

Jak vypadá Lenka Novotná?

Přepni to, podíváme se, jak vypadá ta Novotného dcera, říkali lidé, když Nova nedávno vysílala jednu ze svých sobotních estrád. Nová moderátorka se totiž jmenovala Lenka Novotná.

Když se rozpovídá, je to, jako byste hodili do vody šumivý vitamin. Její energie přímo přeskakuje na ostatní kolem. Navíc má krásnou tvář a velké modré oči. Ideální kombinace pro showbyznys. "Je mi to jasné: lidé si myslí, že jsem protekční dítě, kterému táta zametá cestičku. S tím nic nenadělám, takže tím netrpím," říká.

Je zvyklá, že být dcerou nejznámějšího českého baviče Petra Novotného obnáší poněkud zvláštní život. Novotní rádi cestují, takže děti viděly kus světa. I doma je nezvykle rušno. Rodina se neustále pohybuje mezi dvěma domy kousek od sebe vzdálenými. V jednom žijí rodiče, ve druhém Lenka. Jsou v něm také kanceláře. Po chvíli si mimoděk připadáte jako divák pořadu Novoty - stále někdo přichází a odchází, všude zní nezaměnitelný hlas Petra Novotného, telefony drnčí, hudba hraje...

Všichni jsou zapojeni do rodinné firmy - agentury, která organizuje zábavu všeho druhu. Jednadvacetiletá Lenka je v ní manažerkou. Když připravovali divadelní představení Český sex, vypadla jim představitelka hlavní role. "Já to vezmu, když to firmě pomůže," prohlásila. "Hledali ukecanou, energickou, blbou blondýnu. Nasadila jsem paruku, ale jinak jsem asi požadavky splňovala," směje se. "Do té doby mě ani ve snu nenapadlo, že by něco takového mohla dělat. Nikdy jsem ji s sebou nebral na svoje akce," říká Petr Novotný.

Scénku z představení si vybrala Nova do pořadu Zlatá mříž. To byla Lenka poprvé v televizi. Pak jí zavolal dramaturg, jestli nechce moderovat zábavnou show. "Smála jsem se. Táta byl zrovna v Americe. Když se vrátil, říkala jsem mu: Hele, já mám scénář!"

Otec Novotný vypadá, že je na půvabnou a schopnou dceru náležitě pyšný: "Potěšilo mě, že na tom nemám ani půlprocentní zásluhu. Teď by ale na sobě měla ještě makat."

"Baví mě to, ale rozhodně jsem televizi a divadlu nepropadla. Stejně mě zajímá cestování, škola... Jsem exhibicionistka, to jsou asi geny," říká Lenka Novotná. Studuje ekonomiku, přivydělává si tím, že dělá modelku, a co bude dál, zatím neplánuje.

Ale pokud by se přece jen rozhodla pro televizi a divadlo, už ví, že to není nereálný sen. Březnový pořad, který uváděla, měl velmi dobrou sledovanost. Bylo to i proto, že na ni byli lidé zvědaví?

Nové tváře na Nově

Nových tváří se známými jmény se v poslední době objevilo hodně. Třeba dcerka podnikatele, o kterou se starala doktorka Čeňková v Nemocnici na kraji města. To byla Kristýna Kornová, dcera Jiřího Korna. Společně s otcem vystupuje také v muzikálu Bídníci a v divadle Semafor, kde zpívá s Jiřím Suchým.

"Do ničeho ji netlačíme," říká její matka, modelka Kateřina Kornová. "Ale když jsme viděli, že ji baví zpívání a tancování, vzali jsme ji na pár konkurzů. Teď dbáme na to, aby vystupování sladila se školou."

A další jména? Stačí se podívat do programu Novy. Soutěž Chcete být milionářem? moderuje Martin Preiss, syn herecké dvojice Viktora a Jany Preissových. Česko hledá SuperStar zase uvádí Ondřej Brzobohatý, syn herců Radoslava Brzobohatého a Hany Gregorové.

Dcera Miloslava Šimka Hana uváděla Snídani s Novou a teď je v televizi dramaturgyní. Náhoda? Protekce? Zdědili talent po rodičích? Nebo televizní taktika, jak přitáhnout pozornost? "Možná, že jsou diváci trochu zvědaví, jaký je potomek známé osobnosti, ale televize potřebují lidi, kteří jsou něco víc než jen něčí dítě. Pokud by to byla taktika, tak velmi krátkozraká," míní mediální odborník Milan Kruml, který pracuje pro komerční televizi.

"Není to uměle pěstěný trend, že by televize programově hledaly děti známých lidí. Obecně ale platí, že nových tváří je málo a hledají se těžce. Když se objeví někdo, jako je Ondřej Brzobohatý, je to ideální. Dobře vypadá, umí mluvit a přesně vyhovuje licenci na Česko hledá SuperStar, která popisuje, jaké požadavky musí moderátor soutěže splňovat."

Má to ještě další výhodu: děti známých osobností jsou obvykle zvyklé na pozornost veřejnosti. Od dětství je lidé pozorují, když jdou s rodiči po ulici. Chodí do divadel, do společnosti, takže nevědí, co je to stydět se.

Brzobohatí: Budujeme divadlo

"Snažil jsem se Ondřeje vychovávat tak, aby si z popularity uměl dělat legraci," říká herec Radoslav Brzobohatý. "Když na nás někdo koukal na ulici nebo si nás prohlížel z vedlejšího auta na křižovatce, brali jsme to jako fór, a ne jako nějaké trauma." Jeho syn Ondřej je už zvyklý, že je s rodiči spojován.

"Hodně lidí si myslí, že je se slavným jménem všechno jednodušší. Obvykle vůbec nemá smysl snažit se vysvětlovat, že to tak není. Normální nezamindrákovaní lidé si to nemyslí," míní Ondřej Brzobohatý. K moderování ostře sledované soutěže Česko hledá SuperStar se dostal tak, že mu zavolal produkční z Novy. Popovídali si, pak ho pozvali na konkurz a vybrali. Myslí si, že jméno nehrálo vůbec žádnou roli.

Radoslav Brzobohatý rád sleduje, jak si syn vede při moderování populární soutěže. "Další den mi pak říká, že jsem dělal zbytečné ksichty," připomíná syn.

O práci se u nich mluví často. Když byl Ondřej malý, chodíval na tátova představení. Na některá desetkrát i více. Je znát, že si profese svého otce váží. "Když hrál táta Řeka Zorbu, prožíval jsem muka. Měl po operaci, endoprotézu, chodil na rehabilitace a to představení bylo plné docela náročných tanečků. Korepetoval jsem s ním celou partituru a vím, jak to pro něj bylo těžké."

"Někdy měl připomínky, jako by byl režisér," usmívá se Radoslav Brzobohatý. "Vedl jsem ho k hudbě, nechtěl jsem, aby z něj byl herec. Dobře vím, kolik lidí s velkým talentem neuspělo, protože prostě neměli štěstí. Jsem rád, že se dal radši na muziku, i když to také není lehké."

Hraní na housle sice zpočátku probíhalo spíše z donucení, ale nakonec se Ondřej stejně rozhodl pro konzervatoř. Jenom místo houslí studuje klavír a skladbu. A otec si to teď jen pochvaluje. Brzobohatí tím totiž vytvořili ideální divadelnickou rodinu. Od 6. dubna mají vlastní Divadlo RB v centru Prahy, v Opletalově ulici, v prostorách bývalého Divadla hudby. Otec v něm hraje, syn skládá scénickou hudbu ke všem představením, máma je hlavní organizátorka, dcera má na starosti divadelní restauraci a kavárnu.

"Dřeli jsme celá rodina jako otroci," komentuje Radoslav Brzobohatý uplynulé dva měsíce. "Snad se nám povedlo zrenovovat krásný divadelní prostor. Ale to určitě posoudí až naši diváci."

Slavní rodiče? Problém

Idylka jako u Brzobohatých se však ve všech hereckých rodinách nekoná.
"Pokud se děti známých osobností prosadí v podobném oboru jako jejich rodiče, cítí to trochu jako problém. To stálé porovnávání není nic příjemného," míní Milan Kruml. Takže mají dvě možnosti.

Buďto se na srovnávání klidně vykašlou, nebo se ke slavnému jménu nehlásí.
Příkladem je jednadvacetiletá Karolína Kaiserová. Když zjistila, že ji baví hrát divadlo, začala vystupovat pod jménem Brecsová. Doufá, že ji nikdo nebude podezírat z protekce kvůli rodičům - Oldřichu Kaisrovi a Nadě Konvalinkové.

"Byly chvíle, kdy jsem se chtěl jmenovat třeba Novák," řekl zase v rozhovoru pro MF DNES Martin Preiss. Ano, trochu přehání, ale užil si svoje.

Když se Nova rozhodla vyměnit moderátora soutěže Chcete být milionářem?, vybrala si syna herecké dvojice Viktora a Jany Preissových. Zlomový okamžik.

Z herce Národního divadla se rázem stala televizní hvězdička, kterou diváci poznávají na ulici a novináři žádají o rozhovory. Když mu lidé posílali otázky po internetu, byly mezi nimi zpravidla připomínky typu: slavní rodiče se postarali o synáčka. Čtenáři se ptali, jestli mu rodiče pomohli sehnat angažmá v Národním divadle i v televizi. Martin Preiss tehdy říkal, že neví, jestli se tomu má smát, nebo má brečet: "Je to naprostý nesmysl."

"To, že se moderátor Chcete být milionářem? jmenuje Preiss, extra roli nehrálo. On je prostě typ, který se pro soutěž hodil. Vždyť i jeho předchůdce Vladimír Čech byl ze známé rodiny, jeho matka byla populární hlasatelkou," připomíná Milan Kruml.

Vezměme další příklad: herec Saša Rašilov. Přestože má po dědečkovi, slavném herci, jen jméno a nikdy ho neviděl (narodil se téměř o dvacet let později, než děda zemřel), na konzervatoři a na DAMU býval vždycky středem pozornosti. Říkalo se: Ať se předvede, když má tak slavné jméno. Teď hraje v Národním divadle a otázky týkající se jeho známého předka mu dost lezou na nervy.

Skoro se zdá, že výjimkou jsou rodiny, v nichž se herecká, muzikantská či moderátorská profese nedědí.

Když si probereme silnou sestavu hereckých hvězd, které zemřely v minulých letech, většina má nástupce. Na herectví se dala dcera Vladimíra Menšíka Martina. Syn Jiřího Sováka Jiří Schmitzer je nejen herec, ale i muzikant. A stejné je to u dalšího slavného jména z této party: herci se staly děti Vlastimila Brodského - dcera Tereza a syn Marek.

Všichni umělci mluví vesměs stejně: Dětem jsme se herectví pokoušeli rozmluvit. Vlastimil Brodský říkával, že se s manželkou Janou Brejchovou snažili dceru Terezu od herectví odradit tím způsobem, že ji občas sehnali nějakou malou dětskou roličku. Natáčení přece dlouho trvá, jednotlivé záběry se mnohokrát opakují, bývá to nuda... Snad to Terezu přestane bavit, doufali.

Podobně se chovali i Luděk Munzar a Jana Hlaváčová, když jim dcera Bára oznámila, že se chystá na DAMU. Nakonec je Bára uznávanou a obsazovanou herečkou. A počítejme dál. Na herectví se dali Simona Stašová (dcera Jiřiny Bohdalové), Ladislav a Kristýna Frejovi (děti Ladislava Freje a Věry Galatíkové), Vanda Hybnerová (dcera Borise Hybnera), Sabina a Theodora Remundovy (dcery Ivy Janžurové a režiséra Stanislava Remundy)...

Proslulé herecké dynastie

Kodetovi
nejslavnější: Jiří Kodet, hrdina filmu Pelíšky; pochází z dvě stě let starého hereckého rodu, pradědeček Vendelín Budil, slavný divadelní ředitel, byl nevlastním synem J. J. Kollára, dramatika a spoluzakladatele Národního divadla
matka: Jiřina Steimarová, třicet let hrála v Národním divadle
sestra: Evelyna Steimarová, uznávaná herečka, má s Boleslavem Polívkou dceru Annu, rovněž herečku
dcera: Barbara Kodetová, hraje v Národním divadle

Hrušínští
nejslavnější: Rudolf Hrušínský, jeden z nejoblíbenějších českých herců všech dob, zemřel 1994; jeho předci hráli už začátkem minulého století v divadelnickém spolku U Červíčků
starší syn: Rudolf, uznávaný divadelní i filmový herec
mladší syn: Jan, má vlastní divadlo Společnost Jana Hrušínského, manželkou je herečka Miluše Šplechtová
vnuk: Rudolf nejmladší, syn Rudolfa, hrál v několika filmech, nejznámější je hlavní role v Discopříběhu

Brouskovi
nejslavnější: Otakar Brousek starší, nyní dostal cenu Thálie za celoživotní dílo
syn: Otakar Brousek mladší, hraje v Divadle ABC a moderuje Caruso show v televizi
vnuk: Ondřej Brousek, herec a hudebník, vzal si herečku a moderátorku Adélu Gondíkovou

Zdědili jméno i talent

Objevili se teď

Anna Polívková
Hraje ve filmu Bolero a v autorských divadelních představeních. "Jsem ráda, že jsem Polívková," říká, ale velký zájem ji netěší.
Boleslav Polívka
Jeden z nejuznávanějších a nejobsazovanějších současných herců.

Martin Preiss
Herec Národního divadla a moderátor Chcete být milionářem? Zlobil se, když se ho ptali, jestli mu do televize pomohli rodiče.
Viktor Preiss
Držitel ceny TýTý pro nejoblíbenějšího herce, opora Divadla na Vinohradech.

Lenka Novotná
Moderátorka a modelka, Nova ji nechala uvádět velkou show. "Táta mi k tomu nijak nepomohl, takže řečmi o protekci netrpím."
Petr Novotný
Bavič a moderátor. Tvrdí, že byl nabídkou pro dceru překvapen. "Teď by na sobě měla makat."

Kristýna Kornová
Odmala tančí a hrne se do konkurzů. Hraje malou Cosettu v muzikálu Bídníci, dostala i roli v Nemocnici na kraji města.
Jiří Korn
Zpěvák a tanečník dceru v jejích zájmech podporuje, v muzikálu vystupuje s ní.

Ondřej Brzobohatý
Hudebník, který se proslavil moderováním Česko hledá SuperStar. "Jméno Brzobohatý v tom nehrálo roli," tvrdí.
Radoslav Brzobohatý
Herec, nyní vybudoval vlastní divadlo. Na syna je pyšný především proto, že skládá hudbu k jeho divadelním představením.

Už to nejsou nováčci

Theodora Remundová
Herečka po matce, filmařka po tátovi, režiséru Stanislavu Remundovi. S mámou hrála ve filmu Výlet, nyní dokončila dokument Ničeho nelituji.
Iva Janžurová
Herečka oblíbená hlavně kvůli komediálním rolím. Ve filmu Výlet si zahrála i se svou druhou dcerou Sabinou.

Bára Munzarová
Herečka, kromě řady divadelních rolí hraje v televizním seriálu Místo nahoře. Říká, že s ní otec nemluvil, když se rozhodla jít na DAMU.
Luděk Munzar
Uznávaný herec, v poslední době se věnuje i režii. Manželka je rovněž známá herečka Jana Hlaváčová.

Saša Rašilov
Divadelní herec, hrál Blažejova syna v seriálu Nemocnice na kraji města. Otázky, jak se mu žije se slavným dědečkovým jménem, nesnáší.
Saša Rašilov
Oblíbený komik, dnes už známý hlavně z veseloher pro pamětníky. Hrál však i řadu rolí v Národním divadle. Zemřel v roce 1955.

Vanda Hybnerová
Divadelní herečka, manželka Saši Rašilova. Prosadila se ve filmu Divoké včely.
Boris Hybner
Mim a herec, který vyučuje pantomimu. Říká, že mu nezbylo než se s profesí dcery i jejího muže smířit.

Simona Stašová
Hraje v divadlech i filmech, zazářila ve filmu Pelíšky. Vzpomíná, že ji v dětství srovnávání s mámou vadilo.
Jiřina Bohdalová
Jedna z nejoblíbenějších českých hereček, několikanásobná držitelka ceny TýTý.

Herečka Zuzana Stivínová

Rudolf Hrušínský ml. se svým synem.

Ondřej Brousek si vzal herečku a moderátorku Adélu Gondíkovou.

Otakar Brousek mladší

Jiří Kodet, nejslavnější z dynastie Kodetových.

Jiří Korn hraje v Bídnících s dcerou Kristinou.

Martin Preiss

Moderátoři soutěže Česko hledá SuperStar Ondřej Brzobohatý a Laďka Něrgešová.

Jan Hrušínský

Herečka Anna Polívková, dcera herce Bolka Polívky.

Jedenadvacetiletá Lenka Novotná, dcera baviče Petra Novotného.

Saša Rašilov (vlevo) a Vanda Hybnerová.

Nejstarší z hereckého rodu Brousků - Otakar Brousek.

  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy

20. dubna 2024

Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...

Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek

20. dubna 2024

Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...

Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes

19. dubna 2024

Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...

PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů

19. dubna 2024  19:19

Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...