Brigitte Bardotová (Paříž, 28. září 2006)

Brigitte Bardotová (Paříž, 28. září 2006) | foto: AP

Jsou to pokrytci, obvinila Bardotová ženy z kampaní proti obtěžování

  • 178
Francouzská herečka Brigitte Bardotová (83) obvinila z pokrytectví většinu hereček, které se podílejí na kampani proti sexuálnímu obtěžování. Podle ní jsou směšné, protože mnohé za roli ve filmu naopak producenty a režiséry sváděly.

Podle herečky, která svého času platila za femme fatale a sexsymbol, její kolegyně s obviněním teď přicházejí jen proto, aby se o nich mluvilo. V rozhovoru v listu Paris-Match Bardotová uvedla, že sama nebyla nikdy obětí sexuálního obtěžování. 

„Velká většina z nich jsou pokrytci a trapní. Spousta hereček se snaží svádět producenty, aby získaly roli. A pak o nich najednou máme mluvit, jako že byly sexuálně obtěžovány. Nikdy jsem nebyla obětí sexuálního obtěžování. Je hezké, když vám někdo řekne, že máte hezký zadeček,“ podotkla Brigitte Bardotová.

Herečka se tak svým způsobem postavila po bok své kolegyně Catherine Deneuve (74), která před pár dny spolu se stovkou umělkyň varovala před kriminalizací mužů nadbíhajících ženám. Na to však pobouřeně reagovaly francouzské feministky, podle nichž jde o pohrdání oběťmi sexuálního násilí (Umělkyně odsoudily kampaň MeToo. Oslavujete znásilnění, zuří feministky).

O snaze zviditelnit se v souvislosti s kampaněmi MeeToo a Time’s Up mluvila už loni také italská herecká legenda Gina Lollobrigida (90). V televizní talkshow uvedla, že se stala dvakrát obětí sexuálního násilí. Herečka dodala, že je třeba „sebrat odvahu“ a věc oznámit hned a ne až po letech. Sama o tom promluvila jen proto, že se jí zeptali. 

„Připadá mi, že mluvit o tom teď se tak trochu rovná nutkání na sebe upoutat pozornost,“ komentovala Lollobrigida vlnu obvinění ze sexuálního obtěžování, kterou spustil hollywoodský skandál spojený s filmovým producentem Harveym Weinsteinem (65).

Také podle americké herečky Pamely Andersonové (50) její kolegyně moc dobře věděly, do čeho jdou, a prodávaly se za vytoužené role. Když se proslavily, přispěchaly s obviňováním.

„Když jdete s někým sama na pokoj v hotelu, tak asi víte, o co jde. Agenti s nimi měli případně někoho poslat,“ řekla hvězda seriálu Pobřežní hlídka s tím, že však rozhodně neobhajuje chlípníky, jako je Weinstein. „Neřekla jsem, že si ty ženy zasloužily zneužívání nebo že prasata jako Weinstein by neměla být potrestána. Právě naopak, já sama jsem si řekla, že je Weinstein sexistické prase a tyran. Takže tady neobviňuji oběti, ale dívám se na ten problém z úhlu žen, které jsou si vědomy určitých problémů a jak si jich všimnout a bojovat s nimi,“ upřesnila.

15. října 2017

,