Reportáž skončila 10. 11. 2007 18:11

Neonacisté, anarchisté a Židé v ulicích Starého Města

Zdroj: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES, ČTK

Vážení čtenáři, situace v pražských ulicích se uklidňuje. Redakce iDNES.cz končí on-line reportáž. Děkujeme za pozornost. Případný další vývoj budeme sledovat v běžném zpravodajství.
18:07
"Policie stále monitoruje dění ve městě," řekla iDNES.cz mluvčí Eva Brožová. Po metropoli se pohybují hlučné skupinky, hlavně anarchistů.
17:48
Kolem půl šesté napadli anarchisté v Široké ulici neonacistu. Policisté ho schovali v autě, levicoví radikálové se proto vrhli na ně.
17:29
V Praze se pohybuje zhruba 1000 levicových radikálů a 300 až 400 pravicových extremistů. Odhady policie zveřejnil primátor Bém. "Do této chvíle se nepodařilo žádným neonacistickým skupinkám dostat se do historického centra města," dodal.
17:11
Protestní shromáždění u právnické fakulty se pomalu rozchází. více zde
17:07
Zatím šlo pouze o drobné potyčky, hodnotí dosavadní průběh protestů primátor Pavel Bém.
16:37
Po potyčce u právnické fakulty skončili s pouty na rukou dva lidé. Anarchistu a neonacistu nyní policie předvede na služebnu.
16:24
Podle ČTK si incident u právnické fakulty vyžádal nejméně tři zraněné. Na místě střetu zůstala krev, informovala agentura. Zraněné ošetřili záchranáři.
  • Policie kontroluje neonacisty ve Vysočanech / Autor: Čeněk Třeček iDNES.cz

16:09
Skupinu neonacistů ve Vysočanech policie izolovala. Chce každého z nich předvést, zjistit, zda není ozbrojen a tak jim zabránit ve společném postupu do centra města. "Zadržujeme kvůli podezření z přestupku proti prorušení zákona o shromažďování," řekl iDNES.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.
16:05
Policisté zadrželi v Sokolovské ulici dalších 30 neonacistů. Zabavili jim teleskopické obušky, podomácku vyrobenou pyrotechniku, sekyrky, tyče či plynovou pistoli.
16:03
U právnické fakulty dochází k potyčkám. Záchranka už musela ošetřovat jednoho z neonacistů, hlásí reportér MF DNES. Podle něj mají policisté problém půtky zvládat.
15:58
U právnické fakulty UK na náměstí Curieových se usídlila skupinka neonacistů, kteří začali pokřikovat na několikasethlavý dav anarchistů. Větší skupina neonacistů zatím do historického centra metropole nedorazila.
15:51
Na Staroměstském náměstí se sešly stovky lidí, kteří přišli na setkání Židovské liberální unie a dalších nevládních organizací. Před pódiem vlají izraelské vlajky. Účastníci mají transparenty s nápisy "Nácci vraťte se do hrobu" či "Stop neonacismu".
15:43
Anarchisté dorazili k Pařížské ulici, kde je zastavila policie. Strážci zákona zasáhli i proti neonacistům ve Vysočanech. "Stojí opření rukama o zeď a policisté je kontroluje," hlásí zpravodaj iDNES.cz. Zabavují jim nože a dělbuchy.
15:23
Na rohu 17. listopadu a Pařížské ulice se objevila první desítka účastníků zakázaného pochodu neonacistů. Proti nim stojí desetinásobná přesila odpůrců. Další skupina 200 neonacistů pochoduje do bývalé židovské čtvrti z Vysočan.
15:10
Stovky anarchistů vyrazily z náměstí Republiky směrem do Dlouhé ulice.
15:08
Dopravní podnik průběžně omezuje provoz metra na trase B. Kvůli shromážděním anarchistů a neonacistů na nějakou dobu uzavřel stanice Českomoravská a Náměstí republiky. "Postupujeme podle pokynů policie," řekl iDNES.cz mluvčí Ondřej Pečený.
14:40
Anarchisté a neonacisté se poprali ve vestibulu stanice metra Náměstí Republiky. Situaci na místě řeší policisté.
  • Shromáždění anarchistů na náměstí Republiky / Autor: Čeněk Třeček iDNES.cz

14:14
Situaci nad náměstím Republiky monitoruje policejní vrtulník. K místu pochodu, kde se očekává střet znesvářených skupin, míří desítky vozů i vodní dělo.
14:12
Pražský primátor Pavel Bém vyzval Pražany, aby nezakládali domobrany. "Policie se o vše postará," vzkázal jim na tiskové konferenci před magistrátem.
14:08
U staronové synagogy se sešla asi stovka osobností. Jsou mezi nimi ministr Cyril Svoboda či poslanec Vlastimil Tlustý.
14:07
Policie rozehnala ve Vysočanech asi stovku neonacistů. Sedm z nich uniformovaní muži po potyčkách zadrželi.
14:05
Na náměstí Republiky je asi stovka anarchistů, většinou v černém, podobně jako jsou oblečeni neonacisté. Mají transparent "Náckové neprojdou". Rozdávají noviny a letáky vybízející k boji proti neonacismu.
  • Policie u hotelu Intercontinental / Autor: Čeněk Třeček iDNES.cz

13:53
U hotelu Intercontinental, kde má pochod začít, je zaparkován obrněný transportér. Trasu pochodu oddělují od okolních ulic zátarasy.
13:46
Maiselovou ulicí podle něj chodí mladí lidé s židovskou hvězdou na oblečení a rozdávají letáky.
13:35
Od pražského Masarykova nádraží se podle zpravodaje iDNES.cz vydalo asi padesát pravicových radikálů směrem k židovské čtvrti. Hlídá je několik policejních aut.
13:12
Na pražském Josefově už jsou v pohotovosti desítky policistů. Na pořádek má celkem dohlížet 1100 policistů a na 300 strážníků.
12:51
Obchody a restaurace v okolí pochodu jsou vesměs otevřené podle běžných zvyklostí. Ani počet turistů procházejících Pařížskou ulicí není o moc menší než obvykle.
12:36
Cizinecká policie zastavila na dvou hraničních přechodech v Ústeckém kraji tři autobusy plné lidí s radikálními názory. Ve dvou seděli neonacisté, v jednom anarchisté. Všechny vozy museli policisté po prověření posádek pustit. více zde
12:05
Bezpečnostní složky jsou připraveny každé nepovolené shromáždění rozpustit. Dopoledne se na tom shodli ministr vnitra Langer, policejní prezident Martinů a zástupci Prahy.
12:00
Na výročí protižidovského pogromu je ohlášeno hned několik akcí. Neonacistům soud sice shromáždění zakázal, ale to jim prý v pochodu nezabrání. I za cenu "fyzického násilí" je chce zastavit Židovská liberální unie.
Načíst další