Vizualiazce nástřiku letounu L-159 do barev druhoválečného stroje Spitfire

Vizualiazce nástřiku letounu L-159 do barev druhoválečného stroje Spitfire | foto: Pavel Holý - VHÚ Praha

Bitevník dostane nástřik jako Spitfire. Na počest válečného hrdiny Peřiny

  • 51
Jeden z bitevníků L-159 českých vzdušných sil dostává v těchto dnech unikátní nástřik. Ten odpovídá přesně zbarvení letounu Spitfire, se kterým za druhé světové války létal generál František Peřina. Letci tak chtějí uctít jeho památku. Stroj se veřejnosti představí už 20. května.

„Generálporučík František Peřina byl válečný hrdina, letecké eso. Tímto nástřikem chceme vzdát hold nejen jemu, ale i všem ostatním hrdinům 2. světové války,“ uvedl Petr Tománek, velitel 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Letoun bude poprvé představen veřejnosti 20. května na Dni otevřených dveří základny.

Fotografie

Vizualiazce nástřiku letounu L-159 do barev druhoválečného stroje Spitfire
František Peřina v kokpitu cvičného dvouplošníku C-4, na kterém prováděl po...
Nástřik letounu L-159 ALCA do podoby druhoválečného stroje Spitfire
Vizualiazce nástřiku letounu L-159 do barev druhoválečného stroje Spitfire

Lehký bitevní Aero L-159 ALCA z výzbroje vzdušných sil v těchto dnech právě získává nové zbarvení podle podkladů výtvarníka Pavla Holého z Vojenského historického ústavu Praha. To odpovídá přesně barvám letounu Spitfire Mk.Vb, s nímž za války Peřina létal. „Je zároveň patronem 212. taktické letky z naší základny, která létá právě na strojích L-159,“ dodal Tománek.

Peřina se narodil roku 1911 v obci Morkůvky u Břeclavi. Před vypuknutím války reprezentoval Československo na mezinárodním leteckém mítinku v Curychu. Po přijetí mnichovského diktátu odešel do Polska, odkud později zamířil do Francie a do Británie. Stal jedním z nejúspěšnějších československých stíhačů.

Za svá vítězství ve vzduchu získal přezdívku „Generál nebe“. Dohromady zaznamenal 12 jistých sestřelů nepřátelských letounů a 2 pravděpodobné.

Věhlas a úctu si vysloužil zejména tehdy, když zcela sám zaútočil na skupinu letadel Luftwaffe, aby ochránil zbylé bombardéry ze své letky. Manévr odnesl prostřeleným předloktím a 16 střepinami v pravé noze. Při jiné vojenské operaci byl sestřelen nad Paříží a vážně zraněn.

Po skončení války se vrátil zpět do vlasti, ale v roce 1949 byl nucen uprchnout před komunisty do zahraničí. Několik let strávil jako pilot britské Royal Air Force, později létal v Kanadě a USA. Ve Spojených státech žil až do roku 1993, kdy se natrvalo vrátil do Česka. Zemřel 6. května 2006 na následky chronického onemocnění a celkového vyčerpání organismu. Bylo mu 95 let.

„Velmi nás těší, že ve spolupráci s generálním partnerem akce, společností Aero Vodochody, můžeme tímto způsobem připomenout aktivní zapojení československých vojáků do bojů proti nacismu, které by nemělo být zapomenuto,“ dodal Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které květnový Den otevřených dveří letiště Čáslav spoluorganizuje.

, natoaktual.cz

Video