Vojáci v extrémním závodě hledali pod lavinou. Na čas a jenom desky

  • 1
V Jeseníkách odstartoval extrémní armádní závod Winter Survival, v němž tříčlenné týmy s veškerou výbavou pro přežití urazí horským terénem přes sto kilometrů a plní náročné úkoly. V úvodní „zahřívací“ etapě vojáci na čas pátrali po „zavalených“ v lavinovém poli.

Na trať čtyřdenního extrémního armádního napříč Jeseníky vyrazilo osmnáct týmů v pondělí ráno od horské chaty Ovčárna. Během závodu musí tříčlenná družstva urazit na lyžích i sněžnicích až sto kilometrů s veškerou výbavou na zádech a splnit řadu obtížných úkolů. Noci tráví venku.

„Zkušenosti vojáků z posledních zahraničních misí nás utvrzují v tom, že je nezbytné vojáky vybraných jednotek cvičit v plnění úkolů v extrémních podmínkách,“ konstatoval šéf sekce rozvoje sil ministerstva obrany Ivo Střecha, který tradiční armádní mistrovství v zimním přežití zahajoval.

Na start závodu se nakonec postavilo 14 domácích týmů z různých armádních jednotek a 4 družstva ze zahraničí - z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Polské družstvo tvoří dívky - studentky Vojenské akademie pozemních sil z Wroclawi.

První „zahřívací etapa“ o délce zhruba 27 kilometrů vedla z pod nejvyššího jesenického vrcholu Pradědu přes Velký Máj k přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně. Tam na týmy čekal měřený běžecký závod na lyžích kolem horní nádrže a měřený terénní sjezd k dolní nádrži. Další stoupání pak vojáky zavedlo k horské chata Švýcárna, kde měly týmy za úkol na čas vypátrat „zavalené“ v lavinovém poli pomocí elektronických vyhledávačů a sond.

Trasa závodu

Pohyb závodních týmů lze sledovat v mapě on-line

Zatímco některá družstva zvládla signály „tří zavalených“ bezpečně objevit během několika minut, některé týmy pátraly marně. Zavalené sněhem simulovaly zahrabané desky s elektronickými lavinovými „pípáky“, tedy zařízením, které v případě zavalení lavinou vysílá signály pro záchranáře.

Organizátoři se kvůli nedostatku sněhu v nižších polohách snaží trať vést co nejvíce po hřebenech, kde je ho dostatek a závodníci mohou používat lyže. Poslední úsek první etapy tedy vedl na Videlské sedlo, kde si týmy musely vybudovat jednoduché přístřešky a strávit první noc.

„Zatím je to v pohodě. Jede se nám dobře. To těžší nás samozřejmě teprve čeká,“ konstatoval v cíli prvního dne Jan Rada z týmu vojenské Agentury logistiky ze Staré Boleslavi. Jeho družstvo zatím v závodě vede o několik bodů před týmem 73. tankového praporu z Přáslavic. Na třetí příčce je pak tým 26. praporu horských myslivců z rakouského Spittal an der Drau.

Až do středy se budou vojáci na lyžích a s kompletní výbavou pro přežití pohybovat po hřebenech a při tom zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle a vodní toky, poskytovat první pomoc, střílet na terče v rámci biatlonového závodu nebo přemísťovat dvousetkilogramové břemeno na vzdálenost deseti metrů.

Letošní závod podle organizátorů bude techničtější něž v předchozích letech. „Vojáci absolvují více lezeckých disciplín a úkolů ve skalách včetně vyprošťování uvízlého člena týmu ze skalní průrvy,“ naznačil mluvčí závodu Pavel Pazdera z Univerzity obrany v Brně, která mezinárodní mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji každoročně pořádá. Závod pak ve čtvrtek vyvrcholí štafetovým během na lyžích.

, natoaktual.cz

Video