Extrémní závod vyvrcholil štafetovým během. Dokončilo dvanáct týmů

  • 0
Štafetovým během na lyžích, hodem granátem na cíl a přepravou raněného na nosítkách vyvrcholil v nejvyšších partiích Jeseníků extrémní armádní závod Winter Survival. Od pondělí závodníci urazili napříč horskou krajinou přes 80 kilometrů. Do cíle dorazilo nakonec jen dvanáct z osmnácti týmů, které se v pondělí postavily na start.

Po třech dnech dnech putování napříč Jeseníky s veškerou výbavou pro přežití na zádech a dvou nocích venku vedli v extrémním závodě vojáci z Agentury logistiky ze Staré Boleslavi.

A ti také v závěrečných čtvrtečních disciplínách první místo uhájili a zvítězili v celém závodě. „Připravovali jsme se. Osvědčila se naše týmová spolupráce. Měli jsme ale také štěstí,“ řekl jeden z členů vítězného týmu Milan Pech.

Ten stejně jako jeho kolegové patří s věkovým průměrem přes 40 let k ostříleným závodníkům, kteří Winter Survival absolvovali už několikrát

Za nimi na druhém místě skončil tým rakouského 26. praporu horských myslivců a třetí příčku obsadilo družstvo 73. tankového praporu z Přáslavic.

Tři stěžejní dny na armádním mistrovství Winter Survival dokončilo nakonec jen dvanáct z původních osmnácti týmů, které se postavily na start. Důvodem pro odstoupení byla většinou drobná zranění nebo zdravotní potíže, které však znemožňovaly další pokračování.

Fyzicky a psychicky nejnáročnější disciplínou závěrečné části třídenní etapy byl lezecký výstup na známý skalní útvar „Rolandův kámen“ nad Karlovou Studánkou. Úkolem týmů bylo nejprve vylézt za pomoci fixních lan na vrchol. Každý člen družstva zdolával skálu po jiné zajištěné cestě s rozličnou obtížností. Z vrcholu pak závodníci slaňovali dolů.

Namrzlá skála přitom komplikovala výstup. Nejlépe si s úkolem poradilo družstvo rakouských horských myslivců.

I ve středu trasa závodu měřila zhruba 25 kilometrů, jako v předchozích dnech. Týmy pak musely s vloženou „časovkou“ vystoupat divokým údolím Bílé Opavy pod vrchol Pradědu, kde na ně čekala poslední disciplína dne - „záchrana zraněných v poli“ v silném větru a husté mlze.

To se nakonec ukázalo jako fyzicky nejtěžší. Po ošetření museli závodníci figuranta vynést do strmého svahu v hlubokém sněhu na parkoviště u horské chaty Ovčárna, kde byl také cíl etapy.

Pomozte mi nahoru! Extrémní závod napříč Jeseníky vyřadil už pět týmů

Extrémní závod letos dokončila také dvě družstva, které vyslaly české vzdušné síly.

Vedle smíšeného týmu 22. základny vrtulníkového letectva a 24. základny dopravního letectva to byl tým z 21. základny taktického letectva z Čáslavi. Ten se závodu účastnil vůbec poprvé. „Přesvědčil jsem kolegy a dali jsme dohromady tým. My žádné ambice na umístění nemáme, chceme hlavně dojet do cíle,“ předesílal jeden ze členů týmu Karel Rozsypal.

Na trať čtyřdenního extrémního armádního napříč Jeseníky vyrazilo osmnáct týmů v pondělí ráno od horské chaty Ovčárna. Během závodu musela tříčlenná družstva urazit na lyžích i sněžnicích až sto kilometrů s veškerou výbavou na zádech a splnit řadu obtížných úkolů. Noci trávili závodníci venku.

Vojáci hledali pod lavinou. Na čas a jenom desky

Winter Survival získal nálepku extrémního závodu především kvůli své komplexnosti. Na světě existuje sice celá řada dalších a delších extrémních závodů, jenže žádný z nich není určen primárně pro vojenské týmy. Navíc žádný z nich neobsahuje takové množství rozličných disciplín..

Každý rok se přitom snaží udělat organizátoři závod jiný. Tvrdší a hlavně originálnější. Soutěžní disciplíny, které kromě desítek kilometrů horskou krajinou musí účastníci zvládnout, zveřejní až pár dní před startem.

Závodníci nikdy nenarazí na stejnou disciplínu dva roky po sobě. Jestliže jeden rok musí překonat strach a skočit na laně volným pádem do propasti, napřesrok je potrápí provazový most vysoko v korunách stromů, spouštění jednoho člena týmu v nosítkách z vrcholku skály nebo záchrana živého figuranta z metrové sněhové hrobky.

Vyhrává ten, kdo za všechny etapy získá nejvíce bodů. A boduje se vše - od dosažených časů za celé dny až po splnění jednotlivých disciplín a projití všech kontrolních bodů na trase.

, natoaktual.cz

Video