Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme se soudit, řekl Metnar k půlmiliardové pokutě za vrtulníky

  13:01
Ministerstvo obrany je připraveno se soudit s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli půlmiliardové pokutě za nákup amerických vrtulníků, kterou úřad ministerstvu uložil. Na ranním jednání sněmovního výboru pro obranu to prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar. Podle něj musí padnout jasný verdikt, zda může armádní zakázky napadat a zdržovat kdokoliv.
Bitevník AH-1Z Viper a víceúčelový bratříček UH-1Y Venom.

Bitevník AH-1Z Viper a víceúčelový bratříček UH-1Y Venom. | foto: Bell Helicopters

„Podáme rozklad a budeme se s ÚOHS soudit. Pro mě to do pravomocného rozhodnutí soudu neskončilo,“ prohlásil ministr Lubomír Metnar (za ANO).

Resort obrany dostal půlmiliardovou pokutu, chyboval při nákupu vrtulníků

Nákup amerických vrtulníků Venom a Viper ale podle něj dál poběží podle plánu. Pokud by ministerstvo nakonec muselo pokutu uhradit, podle Metnara by je neplatilo z peněz na modernizaci armády, ale hledalo by jiné řešení.

Mimořádné jednání sněmovního výboru pro obranu svolali na středeční ráno poslanci kvůli pokutě 550 milionů korun, kterou před týdnem ministerstvu obrany uložil ÚOHS. Podle úřadu resort porušil zákon, když v roce 2019 podepsal mezivládní dohodu s USA o nákupu tuctu nových vrtulníků Bell za více jak 17 miliard korun, aniž by předtím vypořádal námitky neúspěšné italské společnosti Leonardo.

Ministerstvo pochybení odmítá a pokutu považuje za nepřijatelnou. Podle náměstka ministra obrany Lubora Koudelky připravuje rozklad k rozhodnutí a materiál odešle úřadu 16. února.

Leonardo napadá výběr opakovaně

Italská společnost Leonardo napadla výběr nových vrtulníků u ÚOHS opakovaně. A neúspěšně.

Nákup vrtulníků má prověřit Evropská komise. Vše je v pořádku, tvrdí obrana

Metnar před poslanci upozornil, že firmu Leonardo pro podání nabídky na dodávky vrtulníků ministerstvo nikdy neoslovilo. „Nikdy jsme subjekt neoslovili. Osloveny byly pouze vlády všech zemí, kde se vrtulníky vyrábějí,“ řekl.

První podnět k prošetření podali Italové k ÚOHS už v prosinci 2019, krátce po podpisu smlouvy na nákup amerických vrtulníků. Úřad však správní řízení zastavil, protože podnět byl podán až po uzavření smlouvy. Poté počátkem roku 2020 firma Leonardo navrhla zákaz plnění smlouvy. V srpnu ÚOHS podnět zamítl a ministerstvu nákup povolil.

Uvedl ale, že ministerstvo svým postupem porušilo zákon, když smlouvu se Spojenými státy uzavřelo ještě předtím, než rozhodlo o námitkách italského výrobce. A hrozil ministerstvu rovněž „citelnou pokutou“. Plnění smlouvy však nezakázal s tím, že by byl ohrožen program, který má zásadní význam pro obranu státu.

Společnost Leonardo poté podala proti rozhodnutí takzvaný rozklad, který tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj v listopadu zamítl. V prosinci pak úřad zahájil s ministerstvem obrany kvůli zakázce přestupkové řízení.

Výsledkem je půlmiliardová pokuta. Nákupem amerických vrtulníků se přitom má zabývat také Evropská komise, která si vyžádala z Česka podklady.

Armádní parametry splnili jen Američané

Ministerstvo obrany námitku podanou společností Leonardo považuje za neoprávněnou, protože firmu nikdy pro dodávky vrtulníků fakticky přímo neoslovilo. „Tím byla vždy pouze italská vláda. Ta námitku ovšem nepodala. Ze strany společnosti Leonardo bylo podání námitky pouze účelovou obstrukcí, aby nedošlo k uzavření smlouvy formou vláda–vláda s USA,“ uvedl Metnar.

S italskou vládou podle něj probíhá komunikace diplomatickou cestu. Česká strana podle Metnara už naznačila, že kvůli takovým obstrukcím ze strany společnosti Leonardo by mohla přehodnotit zapojení italských výrobců do jiných zakázek, například při nákupu vozidel Iveco.

ÚOHS nyní podle něj vyřkl nebezpečný precedens, že se může s námitkou k výběrovému řízení připojit kdokoliv, aniž by se ho účastnil. „To může námitky podávat i třeba výrobce z Ruska, proč nekupujeme jejich vrtulníky,“ dodal Metnar.

Nabídka amerických vrtulníků pro českou armádu

Výběr nových vrtulníků běží přitom už od roku 2015. Od té doby ministerstvo podniklo tři podrobné průzkumy trhu. Na jejich základě a podle armádních požadavků se ukázala jako jediná varianta nákup vrtulníků formou vláda-vláda s USA. Američané nabízeli dvě možnosti - buď stroje Black Hawk nebo Viper a Venom. Hodnotící komise pak vybrala druhou variantu za 17 miliard korun.

Stroje italského výrobce Agusta AW-139M byly sice o polovinu levnější, ale podle ministerstva a armády nesplňovaly základní požadavek. „Armáda chtěla bojem prověřený stroj a ne jen militarizovaný civilní vrtulník,“ konstatoval Metnar.

Obrana chce změny v zákoně o zakázkách

Podle Metnara by takovým obstrukcím a problémům mohla v budoucnu zamezit změna legislativy, tedy novelizace zákona o zadávání veřejných zakázek.

Armádní nákupy zdržuje špinavý konkurenční boj, říká bývalý šéf vyzbrojování

Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jany Černochová (ODS) upozornila, že vzhledem k situaci, hrozící pokutě a dalším chystaným velkým armádním zakázkám by bylo žádoucí změny udělat ještě do konce volebního období. Od ministerstva však nemá žádné konkrétní požadavky, i když inkriminovaný zákon je v současnosti „otevřený“ a bude se projednávat.

Metnar uvedl, že ministerstvo nechce u již běžících výběrových řízení náhle měnit pravidla a počítá s vlastní předlohou až po podzimních volbách.

„Myslím, že do zákona je možné předložit jakýkoliv nápad. Jestli má zákon schopnost paralyzovat ministerstvo obrany, tak odkládat to na novou vládu nevidím za šťastné,“ uvedl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

On i další členové výboru mají obavy, zda by podobné problémy nemohly postihnout i připravovanou historicky největší armádní zakázku na nákup bojových vozidel pěchoty za 53 miliard korun. Sněmovní výbor proto v usnesení požádal ministra, aby učinil organizační a personální opatření, aby zamezil podobně závažným problémům v budoucnu.

Podle Metnara má ale nákup bojových vozidel jiný charakter akvizice než vrtulníky. „Tam soutěžíme vojenský materiál, jsou tři uchazeči, každý nevybraný může podat proti postupu námitku a musí být vypořádána,“ konstatoval.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...