Vypálení antirakety z Vanderbergovy letecké základny v Kalifornii proti...

Vypálení antirakety z Vanderbergovy letecké základny v Kalifornii proti balistické střele během testu protiraketové obrany 30. května 2017 | foto: MDA

Reakce na KLDR? USA otestovaly antiraketu proti mezikontinentálním střelám

  • 138
Spojené státy po třech letech provedly důležitý test své protiraketové obrany. Z kalifornské základny vypálily střelu, která zničila mezikontinentální balistickou raketu vypuštěnou z atolu Kwajalein na tichomořských Marshallových ostrovech. Zkouška přišla v době, kdy severokorejský režim opakovaně testuje své balistické střely.

„Zachycení teroristického cíle v podobě ICBM (mezikontinentální balistické střely) je úžasným úspěchem... kritickým milníkem pro tento program,“ uvedl ředitel americké protiraketové agentury MDA Jim Syring.

Z atolu Kwajalein na tichomořských Marshallových ostrovech vypustilo americké letectvo mezikontinentální balistickou střelu. Po vypálení ji v simulovaném ohrožení zachytila celá soustava senzorů a radarů na moři i na pevnině.

Z Vanderbergovy letecké základny v Kalifornii pak byla proti střele na dálku vypálena antiraketa, kterou odpálilo operační středisko na Schrieverově základně v Coloradu.

Chce to „větší dárkový balíček Yankeeům“, komentoval Kim test rakety

Podobný test Spojené státy provedly naposledy v červnu 2014. Úspěšně. Předchozí tři pokusy se ale nepovedly. Experti z americké Národní agentury pro protiraketovou obranu tento způsob přirovnávají k „sestřelení kulky jinou kulkou“.

Očekávalo se, že pokud vše bude probíhat hladce, měla by stejně jako posledně antiraketa balistickou střelu zničit po několika minutách letu nad Tichým oceánem v takzvané prostřední fázi letu, tedy ve vesmíru. Antiraketa GBI (Ground-Based Interceptor) sama o sobě střelu nezasáhne.

Nad zemskou atmosféru hlavici vynese speciální zařízení, takzvané EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle), určené pro likvidaci útočné střely mimo atmosféru. Zařízení vybavené vlastním naváděcím systémem udržuje kolizní kurz a balistickou střelu zničí vlastní kinetickou energií.

Spojené státy na této části protiraketového deštníku pracují od roku 1999. Antirakety pro ničení balistických střel ve střední fázi letu jsou rozmístěny na dvou základnách - na Vanderbergově základně v Kalifornii a ve Fort Greely na Aljašce.

Mapa: Mezikontinentální balistická střela bude odpálena z atolu Kwajalein v Tichomoří, antiraketa z Vandenbergovy základny v Kalifornii

Poslední revizní zpráva Pentagonu právě tuto část systému pro ničení ve střední fázi letu kritizovala s tím, že nemá kapacity pro dostatečnou obranu amerického území.

V návrhu obranného rozpočtu pro fiskální rok 2018 nicméně Pentagon žádá pro sestřelování raket ve střední fázi letu 1,5 miliardy dolarů z celkového balíku 7,9 miliardy dolarů na protiraketovou obranu. Představitelé obrany také netrpělivě čekají, jaký postoj k protiraketové obraně zaujme prezident Donald Trump.

Tu dále tvoří systémy Patriot proti střelám krátkého dosahu a systémy THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) proti střelám středního doletu, které nedávno Američané rozmístili v Jižní Koreji v reakci na jaderné a raketové testy režimu v Severní Koreji. Ta zatím poslední test provedla v pondělí (více v článku zde).

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis před úterním testem uvedl, že šíření balistických střel i nadále zůstává vážným problémem pro Spojené státy a další spojence. Za hrozbu označil především Severní Koreu a Írán.

„Severní Korea významně rozšířila rozsah a sofistikovanost svých balistických raketových sil. I nadále budou provádět zkušební starty, jak jsme viděli i tento víkend, a zároveň používat nebezpečnou rétoriku, která naznačuje, že by rádi zasáhli americké území,“ prohlásil Davis.

Íránský raketový program pak podle jeho slov ohrožuje a bude ohrožovat americké strategické zájmy na Středním východě. „Celková íránská strategie se v podstatě opírá o balistické střely schopné zasáhnout cíle v celém regionu,“ dodal.

, natoaktual.cz

Nejlepší videa na Revue