Tvrdík jedná s NATO o vzdušné obraně

  16:33
Česká republika již jedná o zabezpečení svého vzdušného prostoru s některými zeměmi Severoatlantické aliance. Vláda totiž kvůli povodním odložila na neurčito nákup nových nadzvukových letounů pro armádu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík proto připravuje nové návrhy vzdušné obrany. Definitivní verdikt o stíhačkách chce vláda vynést do konce roku.

"Jednáme s příslušnými vládami, které nabídli pomoc," řekl ČTK ministr obrany Jaroslav Tvrdík na letecké přehlídce v Hradci Králové. Další podrobnosti nesdělil s odkazem na složitost celého procesu.

Tvrdík má v polovině září předložit vládě návrhy vzdušné ochrany země poté, co kvůli záplavám nebude mít Česká republika potřebných 60 miliard korun na nákup 24 nových stíhaček Gripen.

"Musíme říci do konce roku, zda vybavíme armádu novými letouny," oznámil před časem při návštěvě prostějovské základny speciálních sil premiér Vladimír Špidla.

Uvažuje se o nákupu menšího počtu letadel, pronájmu letounů nebo o ochraně vzdušného prostoru ve spolupráci s NATO. "Musíme znovu projít veškeré naše vize a plány," zopakoval Tvrdík s tím, že jde hlavně o snížení celkových nákladů.

Práci na potřebných analýzách podle něj již obnovilo Centrum pro nákup nadzvukových stíhacích letounů. Současně ministerstvo obrany vytváří příslušné pracovní či konzultační skupiny s jednotlivými státy, které mohou připadat v úvahu jako dodavatelé bojových letounů pro českou armádu.

Špidla: Nákup musí odpovídat možnostem
Předseda vlády Vladimír Špidla navštívil nedávno spolu s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem a náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým velitelství vzdušných sil ve Staré Boleslavi, kde hovořil s vojenskými experty právě o problematice nákupu nadzvukových strojů.

"Nákup nových stíhacích letounů musí odpovídat možnostem naší země a to i vzhledem k nedávným katastrofálním záplavám," prohlásil premiér Špidla při rozhovoru s letci na prostějovském letišti.

"Myslím, že směr, kterým bychom se měli ubírat při nákupu nových stíhaček, ukáže až listopadový summit NATO v Praze," uvedl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle něj pak vláda rozhodne zakoupení třeba menšího počtu strojů neboo možnosti zakoupení levnějších, už použitých strojů a o zajištění obrany vzdušného prostoru spojenci. Ani nynější situace však podle Tvrdíka nemusí nutně znamenat definitvní konec Gripenů.

Škody po povodních mohou podle posledních odhadů dosáhnout až 90 miliard korun. Pořízení 24 nových stíhaček Gripen by přitom mělo státní pokladnu přijít na 60 miliard, tak jak návrh prosazoval předchozí kabinet premiéra Miloše Zemana. Zákon o financování nákupu letounů ale nepodpořili ještě před volbami do poslanecké sněmovny senátoři. Opoziční strany totiž byly proti nákup právě Gripenů.

"Nákup nových stíhaček pro české vzdušné síly se dostává do finančních problémů. Peněz na  projekt tohoto rozsahu je v zásadě v každé chvíli a v každé zemi málo. Případ České republiky je však mimořádný. Předchozí vláda zemi velmi zadlužila a nyní navíc přišly katastrofální povodně," prohlásil Hynek Fajmon z opoziční ODS.
Prostor pro nákup stíhaček Gripen podle něj v této situaci nezbývá téměř žádný.

"Nákup letounů Jas-39 Gripen lze uskutečnit jen za předpokladu rychlého růstu dluhu nebo škrtů v jiných rozpočtových kapitolách. Vláda bude proto muset hledat jiné úspornější cesty k zajištění vzdušného prostoru republiky," doplnil Fajmon.

Variant existuje několik
Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka má vláda jednat o levnější variantě ochrany vzdušného prostoru do měsíce: ve hře je stále nákup britsko-švédských gripenů, ale i starších letadel, které například nabízeli Američané. Vláda podle Tvrdíka určitě nenakoupí všech plánovaných 24 bojových letounů Jas-39 Gripen.

Vojenští experti spekulovali například o vyhlášení nového tendru s cenově zajímavějšími nabídkami, o nákupu starších letadel a jejich modernizaci, nebo o případném pronájmu či o převzetí ochrany vzdušného prostoru partnery z NATO za finanční úhradu. V souvislosti s tím byli uváděni blízcí sousedé jako Německo nebo Polsko.

Polsko ochranu neodmítá
Jednou z možností, jak zajistit ochranu českého vzdušného prostoru je i pomoc ze zahraničí, například z Polska. Jak oznámil náměstek polského ministra obrany Janusz Zemke, Polsko by mohlo souhlasit s ochranou českého vzdušného prostoru, avšak je k tomu třeba detailního plánování.

"Byl by to krok s dalekosáhlými finančními důsledky," řekl náměstek agentuře PAP a dodal, že takováto spolupráce mezi Českou republikou a Polskem "není vyloučena".

Letecký park dosluhuje
Současná letadla ve výzbroji českých vzdušných sil nejsou podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka kompatibilní s letouny NATO. Armáda už musela kvůli zastaralosti vyřadit poslední ruské bombardéry Su-22. Prostor nad Českem tak několik měsíců střeží pár strojů MiG-21, jejichž životnost však končí v roce 2004.

O přezbrojení českého letectva stíhačkami západní výroby se hovoří již od roku 1997. Výrazný posun ve výběrovém řízení však nastal až loni. V květnu 2001 z něj totiž odstoupily nejprve firmy Lockheed Martin a McDonell-Douglas/Boeing, poté i konsorcium EADS a společnost Mirage Dassault Aviation. Z původních uchazečů tak zůstal jen výrobce Gripenů. Loni v prosinci vláda rozhodla, že zahájí s tímto konsorciem jednání o dodávce letounů.

Vzhledem k posledním událostem a s přihlédnutím na ničivé záplavy však patrně budou podle expertů muset politici uvažovat i o letounech jiných firem jako jsou právě Lockheed Martin či Mirage.

Rakousko sáhlo po Eurofighteru
Nedávné povodně pravděpodobně ovlivní také plány okolních zemí, které uvažovaly o nákupu nových nadzvukových letounů. Neutrální Rakousko, které dosud používá švédské stíhačky staršího typu, uvažuje o snížení již schváleného počtu letounů Eurofighter, které se chystá nakoupit, ze 24 na 18. Původně chtěla rakouská vláda nakoupit rovněž stroje Jas-39 Gripen.

Maďarsko, které má v leteckém parku stíhačky MiG-21 a MiG-29, loni v září rozhodlo, že koupí 14 švédských gripenů na leasing. Stejně vyzbrojené Polsko zatím vybírá mezi nabídkami letounů F-16, Gripen a Mirage 2000.

Přes finanční problémy dala polská vláda najevo, že tendr na nákup 48 letadel bude dokončen ještě letos.

Slovensko o případném tendru na 18 nových bojových letounů rozhodne až po zářijových volbách a listopadovém summitu NATO a tedy případném pozvání Slovenska do Severoatlantické aliance.

Autor:
  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Osmnáctiletá řidička způsobila škodu téměř za milion, s autem skončila v plotě

28. března 2024  15:21

Začínající řidička zdemolovala na Jesenicku auto, ve kterém vezla tři kamarády. Policisté uvedli,...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  15:13

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Pellegrini debatoval s Korčokem. Je to generál, rád by bojoval, řekl o Pavlovi

28. března 2024  15:12

Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve čtvrtek střetli v rozhlasové...

Z dětského domova na ulici. Praktický život vás nenaučí, vzpomínají dospělí

28. března 2024

Premium Vycházet s penězi, umět si uvařit a postarat se o sebe, navazovat zdravé vztahy, zodpovědně...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...