Vojenská přehlídka v Istanbulu u příležitosti 89. výročí Dne vítězství.

Vojenská přehlídka v Istanbulu u příležitosti 89. výročí Dne vítězství. | foto: Reuters

Milionová armáda půlměsíce: je druhá největší v NATO hned po USA

  • 57
Pokus o vojenský puč v Turecku může být vážným bezpečnostním problémem. Turecká armáda s milionem vojáků dosud platila za dobře vyzbrojenou a motivovanou sílu, druhou největší v NATO hned po USA. Sílu, díky které Ankara narostla do pozice regionální velmoci.

„Sleduji události v Turecku pozorně a se znepokojením. Vyzývám ke klidu a zdrženlivosti a k plnému respektování tureckých demokratických institucí a jeho ústavy. Turecko je váženým členem NATO,“ uvedl v reakci na situaci v zemi generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se v noci telefonicky spojil s tureckým šéfem diplomacie Mevlutem Çavuşoğlu.

Nejde přitom o „laškování“ bezvýznamných bojůvek. V celém regionu nemají turecké ozbrojené síly prakticky konkurenci. Experti soudí, že z Turecka se za poslední dekádu stala země s největším přírůstkem svého vlivu v celé širší oblasti.

Turecké ozbrojené síly

Armáda:
- aktivní služba: 510 tisíc
- záložníci: 378 tisíc

Polovojenské síly:
- aktivní služba: 102 tisíc
- záložníci: 50 tisíc

Tanky: 4 503
Obrněná vozidla: 4 543
Dělostřelecké systémy: 7 450
Protivzdušné systémy: 2 747
Bojové letouny: 426
Podpůrné letouny: 346
Vrtulníky: 330
Vojskové letouny: 168
Bezpilotní stroje: 200
Ponorky: 14
Válečné fregaty: 23
Pobřežní bojové lodě: 43
Podpůrné a výsadkové lodě: 117

Zdroj: Military Balance

Turecký vzestup lze snadno pozorovat na srovnání s rokem 2003, kdy byla tomuto státu přisouzena pouze podpůrná role při spojenecké invazi do Iráku – a i tu odmítl sehrát.

Za uplynulou dekádu stihla vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) vytvořit z Turecka, jež bylo do té doby státem s nevyjasněnou identitou, regionální velmoc prvního řádu.

Silní ve vzduchu...

Ankara disponuje jedněmi z nejsilnějších vzdušných sil v regionu vůbec. Turecko má k dispozici 426 bojových letounů, z toho 213 moderních F-16C/D, 126 starších F-4E Phantom II (z nichž část se za izraelské podpory modernizovala na variantu F-4E-2020 Terminator) a 87 lehkých stíhaček F-5A/B Freedom Fighter.

V provozu jsou i téměř dvě stovky cvičných letadel, z nichž některá lze opatřit i lehkou výzbrojí. Turečtí letci mají také výhodu tankování ve vzduchu, kterou zajišťuje flotila sedmi létajících tankerů americké výroby KC-135R Stratotanker.

...ale i na zemi a ve vodě

Na zemi tvoří páteř tureckých obrněných sil 298 tanků Leopard 2A4 a 397 tanků Leopard 1. Armáda má ale také téměř tisícovku amerických M60 a přes 2 800 starých M48, 7 450 dělostřeleckých systémů a 2 700 protivzdušných systémů.

Puč v Turecku

Rovněž turecké námořnictvo patří historicky mezi nejsilnější v oblasti. Páteř tvoří osm válečných fregat. Kromě těchto plavidel má Turecko i osm starších amerických fregat třídy Perry, jednu třídy Knox a šest francouzských A-69.

V provozu je více než čtyřicet hlídkových a raketových člunů, jež byly vesměs navržené v Německu a nesou střely Harpoon a Penguin, dvě desítky minolovek a čtyři desítky vyloďovacích plavidel. Podmořská flotila sestává ze čtrnácti ponorek, odvozených od úspěšného německého Typu 209.

A nesmíme zapomenout také na skutečnost, že se na tureckém území nachází až devadesát amerických jaderných bomb, z nichž dvacet by v případě války bylo předáno tureckému letectvu. Turci už mají pro tyto případy upravené letouny F-16 a piloti příslušný výcvik.

, natoaktual.cz

Video