Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 9. 7. 2016 19:26

Summit NATO ve Varšavě

Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance má potvrdit největší posílení kolektivní obrany spojenců od konce takzvané studené války.

17:38
Kromě vyslání 500 vojáků do Estonska a 150 do Polska chce Británie podle ministra obrany Michaela Fallona vycvičit do jara 4 000 ukrajinských vojáků. (O britském balíčku opatření si můžete přečíst zde).
17:31
Do roku 2025 by Česká republika mohla dávat na obranu dvě procenta HDP. Na summitu NATO ve Varšavě to novinářům řekl ministr obrany Martin Stropnický. Obrana by podle něj měla být jednou ze tří rozpočtových priorit. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka bude Česko na summitu podporovat, aby se Aliance angažovala ve snaze zvládnout migraci, která míří z jihu, informovala agentura ČTK.
16:54
Gruzínský premiér Giorgi Kvirikashvili podepsal na summitu NATO ve Varšavě všestranné prohlášení o euroatlantické integraci. Gruzie je účastníkem Partnerství pro mír NATO. Nové prohlášení má prohloubit euroatlantické směřování Gruzie do západních struktur.
16:31
V narážce na chování Ruska je podle polského prezidenta Andrzeje Dudy Evropa svědkem agresivní politiky a notoricky známého nedostatku respektu k mezinárodnímu právu, vnitřní suverenitě a územní celistvosti. "Válečné konflikty vytvářejí regionální nestabilitu, stejně jako nové vlny hrozeb, jakými jsou terorismus a hybridní konflikty," řekl na úvod jednání s tím, že se Aliance proto musí znovu soustředit na svou hlavní úlohu, kterou je kolektivní obrana.
16:15
Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová se ve Varšavě během summitu setkala s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou, kterou nedávno Rusko po téměř dvou letech propustilo z vězení výměnou za dva vojáky odsouzené na Ukrajině. "Odolala ruskému vězení a skutečně pochopila svobodu. Jsem poctěna, že jsem se setkala se skutečnou hrdinkou," uvedla Albrightová.
16:07
Jednání NATO nyní probíhá za zavřenými dveřmi. Výsledky první schůzky hlav států a premiérů představí šéf Aliance zhruba v 19 hodin.
16:01
Ukrajinský prezident Petro Porošenko se na okraj summitu setkal s tureckým protějškem Erdoganem. Jednali o regionální bezpečnosti a zintenzivnění hospodářské spolupráce mezi oběma státy. "Jsem vděčný tureckému prezidentu Erdoganovi za podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a za odsouzení pronásledování krymských Tatarů na Krymu," uvedl po schůzce ukrajinský prezident.
15:48
První jednání Severoatlantické rady právě začalo. Tradičně uctěním služby příslušníků ozbrojených sil jednotlivých zemí, včetně památky padlých vojáků. "Muži a ženy ozbrojených sil, ceníme si vaší profesionality. Obdivujeme vaši odvahu. Oceňujeme vaši službu," prohlásil na úvod jednání šéf NATO Jens Stoltenberg.
15:26
  • Slovenské a polské letouny MiG-29 během nácviku na podvečerní hromadný průlet...

    Slovenské a polské letouny MiG-29 během nácviku na podvečerní hromadný průlet nad dějištěm summitu / Autor: MON

15:17
Od posledního summitu Aliance ve Walesu před dvěma roky se svět podle šéfa evropské rady Donalda Tuska dramaticky změnil. Občané proto podle něj požadují větší bezpečnost a "odpovědnost a záruka je EU a NATO".
15:14
Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas připomněl, že jde o historicky první společnou deklaraci NATO-EU. "Není čas na introspekci nebo izolacionismus," uvedl na svém twitterovém účtu.
15:07
Pracovní večeře s lídry NATO se zúčastní i představitelé Finska a Švédska. "Zveme Finsko a Švédsko, protože jsou opravdu blízcí přátelé," konstatoval Stoltenberg. Ruský prezident Vladimir Putin během své návštěvy Helsinek před týdnem varoval severské země, že přesune ruská vojska blíže finským hranicím, pokud by Finsko usilovalo o členství v Alianci. Švédsko i Finsko si dlouhodobě stěžují na aktivity ruského námořnictva a letectva nad Baltem. Obe země odsoudily i ruskou anexi Krymu.
14:45
Šéf NATO Stoltenberg a polský prezident Duda vítají osobně představitele členských i partnerských států. Prezident Miloš Zeman přišel s obligátní hůlkou. Jednání hlav států a vlád má začít v 15:30.
12:57
Představitelé NATO a Evropské unie podepsali ve Varšavě dohodu o prohloubení vzájemné spolupráce v kybernetické bezpečnosti a v oblasti hybridních hrozeb. "Společně jsme silnější," prohlásil Stoltenberg. NATO a EU chtějí společně pracovat na analýzách, prevenci a výměně zpravodajských informací. Obě instituce chtějí dále spolupracovat i v oblasti kybernetické bezpečnosti, vyplývá z dokumentu. Deklarace také počítá s rozšířením spolupráce na moři a při řešení migrace, a to včetně posílení aktivit ve Středozemním moři. Obě strany slíbily i posílení obranného průmyslu a výzkumu a průmyslové spolupráce mezi Evropou a USA.
12:32
Rusko kvůli svému postupu na východní Ukrajině ztratilo důvěru členských zemí NATO, předeslala německá kancléřka Angela Merkelová ještě před summitem. Trvalé bezpečnosti v Evropě lze ale podle ní dosáhnout jen při spolupráci s Moskvou. Spojenci hned na úvod odpoledního jednaní budou řešit posílení kolektivní obrany a odstrašení Ruska od další případné agrese.
12:24
„Evropa je ve světě nepostradatelný partner," prohlásil americký prezident Barack Obama ve Varšavě po svém setkání s představiteli Evropské unie. S Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se podle agentury ČTK shodli, že EU a USA mohou udělat pro společnou bezpečnost dohromady ještě více. Aliance během summitu ve Varšavě formálně stvrdí podpisem smlouvy prohloubení spolupráce s EU v oblastech, jako je kybernetická bezpečnost či hybridní hrozby. Pro Obamu je vrcholná schůzka v polské metropoli zřejmě poslední evropskou cestou v prezidentském úřadu.
12:12
Lotyšský ministr obrany Raimonds Bergmanis označil rozhodnutí Kanady - velet jednomu ze čtyř vícenárodních praporů v Pobaltí - za příklad solidarity a jednoty Aliance. „Kolektivní obrana v praxi!" uvedl. Součástí dalšího praporu pod vedením Německa pro změnu v Litvě by podle zatím nepotvrzených zpráv mohli být belgičtí vojáci.
12:06
  • Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová na summitu NATO ve...

    Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová na summitu NATO ve Varšavě / Autor: NATO Photos

12:01
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na tiskové konferenci v Moskvě uvedl, že doufá, že na summitu NATO ve Varšavě převládne „zdravý rozum". Za absurdní označil možnost, že by Aliance mohla hovořit o „jakékoliv hrozbě přicházející z Ruska". To podle jeho slov zůstává otevřené dialogu s NATO a je připraveno spolupracovat.
11:44
NATO čelí vážným a naléhavým hrozbám v podobě agresivního Ruska na východě a násilného chaosu na jihu. Schůzka hlav států Aliance bude proto nejdůležitějším summitem od pádu Berlínské zdi, tvrdí expert a někdejší poradce amerického prezidenta Ian Brzezinski. (Analýzu k summitu Aliance si můžete přečíst zde).