Reportáž skončila 9. 7. 2016 19:26

Summit NATO ve Varšavě

Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance má potvrdit největší posílení kolektivní obrany spojenců od konce takzvané studené války.

15:11
  • Česká delegace ve Varšavě - prezident Miloš Zeman, šéf diplomacie Lubomír...

    Česká delegace ve Varšavě - prezident Miloš Zeman, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek a ministr obrany Martin Stropnický / Autor: NATO Photos

14:48
Polská média referují o demonstraci zhruba dvou stovek odpůrců NATO, kteří se slogany „Stop válce“ procházejí ulicemi Varšavy.
14:41
Odcházející britský premiér David Cameron oznámil, že v britském parlamentu "nechá 18. července hlasovat o obnovení schopností jaderného odstrašení". Rozhodnutí podle agentury Reuters nechce nechat na svém nástupci. Stárnoucí flotila čtyř britských ponorek Vanguard, vyzbrojených střelami Trident II. s jadernými hlavicemi, musí být podle jeho slov "nade vší pochybnost" nahrazena.
14:38
NATO spustí novou námořní operaci, pojmenovanou "Sea Guardian" ve Středozemním moři a poskytne průzkumné letouny včasné výstrahy AWACS pro přímou podporu koaličních operací proti islamistům IS v Iráku a Sýrii.
14:34
Spojenci se podle Stoltenberga dohodli, že začnou s výcvikem a budováním kapacit proti takzvanému Islámskému státu přímo v Iráku.
14:31
"Nestabilita na jihu má přímý dopad na naši společnost. Rozsah tohoto problému vyžaduje, abychom jednat," oznámil šéf NATO po jednání o možnostech, jak zajistit stabilitu za hranicemi Aliance.
13:49
"Je téměř jisté, že LOM Praha bude generálkovat čtyři vrtulníky ruské provenience, což zafinancuje armáda USA," citovala Stropnického ČTK.
13:47
V Česku by se ve státní firmě LOM Praha měly opravovat čtyři afghánské vrtulníky ruské výroby, řekl ČTK ministr obrany Martin Stropnický. O další zakázce na další stroje se prý jedná.
13:08
Norská ministryně obrany Ine Eriksen Søreide potvrdila, že její vláda nabízí 200 vojáků do vícenárodních praporů NATO na východě Evropy. Mohlo by jít o mechanizovanou jednotku, která by působila v některé pobaltské zemi půl roku. "Příspěvek k posílení přítomnosti na východě bude hrát důležitou roli v celkovém obranném postoji Aliance, což je důležité i pro bezpečnost Norska," konstatovala Søreide.
13:01
"NATO... nyní již společně s Černou Horou, musí být jako 29 mušketýrů - jeden za všechny, všichni za jednoho," prohlásil během summitu polský ministr obrany Antoni Macierewicz. Černá Hora nedávno dostala pozvánku ke členství v Alianci. Zástupci se mohou účastnit jednání jako pozorovatelé do té doby, než skončí ratifikace ve všech členských zemích o přistoupení Černé Hory mezi spojence.
12:47
"Ruští lídři si myslí, že NATO je proti nim. Neuvědomují si vnitřní poslání NATO: mír mezi svými členy. NATO je hlavním důvodem, proč Německo a Francie proti sobě bojují jen ve fotbale," uvedl Joerg Wolf, šéf berlínského think-tanku Atlantic Review, který se věnuje bezpečnostním otázkám.
12:36
Spojenci ve Varšavě slíbili, že na financování afghánských bezpečnostních sil budou v příštích letech až do roku 2020 přispívat zhruba miliardu dolarů ročně, potvrdil Stoltenberg. (O pokračování afghánské mise čtěte zde).
12:09
  • Afghánský prezident Ašraf Ghání na summitu NATO ve Varšavě

    Afghánský prezident Ašraf Ghání na summitu NATO ve Varšavě / Autor: NATO Photos

12:03
Česká delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem jednala na okraj summitu NATO s afghánským prezidentem Ašrafem Gháním. Zeman při setkání mluvil o možnosti oprav afghánských vrtulníků v Česku nebo o výcviku afghánských pilotů vrtulníků, informovala agentura ČTK. Česko už před časem slíbilo, že do země vyšle své jednotky i po roce 2016: příští rok by mělo v Afghánistánu působit až 270 českých vojáků, o rok později o 20 méně. Dalších 20 vojáků nebo vojenských policistů bude určeno pro ochranu české ambasády v Kábulu. Vyslání již schválila Poslanecká sněmovna, vyslovit pro se ještě musí Senát a prezident. Čeští vojáci především chrání spojeneckou leteckou základnu Bagrám. Další se podílejí na výcviku pilotů vrtulníků nebo působí ve vojenské nemocnici na kábulském letišti.
11:54
Belgie oznámila, že příští summit NATO bude hostit Brusel. Uskuteční se už příští rok u příležitosti otevření nové centrály Aliance.
11:49
Stoltenberg připomněl, že mise NATO v Afghánistánu je nebojová. Vojáci se podílejí na výcviku afghánské policie a armády, jejich asistenci a poradenství.
11:43
V Afghánistánu by mělo příští rok působit stejně jako letos zhruba 12 tisíc zahraničních vojáků.
11:38
"Situace v Afghánistánu není jednoduchá," konstatoval šéf NATO Jens Stoltenberg. Spojenci se podle jeho slov dohodli, že budou pokračovat v misi v Afghánistánu i příští rok. Ve společné deklaraci konstatovali, že "Afghánistán nezůstane sám". Cílem Aliance je společně mezinárodním spoelčesntvím zajistit, aby se Afghánistán už nikdy nemohl stát bezpečným útočištěm pro teroristy.
10:37
Severoatlantická aliance podle Washintonu vysláním jednotek do Pobaltí a Polska demonstrovala, že pokud Rusko bude pokračovat podle současného vzorce agresivního chování, budou spojenci reagovat větší přítomností ve východní Evropě. "Budeme dělat jen to, co je nezbytné k obraně Aliance a východních členů," prohlásil mluvčí Bílého domu Ben Rhodes.
10:19
Podle estonského premiéra Taavi Rõivase je rozhodnutí zvýšit přítomnost spojeneckých sil v Pobaltí a Polsku kýženým průlomem. "Je to průlom, který jednoznačně dokazuje solidaritu NATO i skutečnost, že Estonsko je dnes chráněnou lépe než kdykoliv předtím," uvedl. Estonsko je podle jeho slov připraveno alianční jednotky zabezpečit. "Máme přiděleno 41 milionů eur na rozšíření potřebné infrastruktury," konstatoval Rõivas. Připomněl, že první ubytovací kapacity pro spojenecké síly byly dokončeny v estonském městě Tapa před týdnem a vláda schválila novou investici 12 milionů eur na vybudování dalších kasáren do podzimu příštího roku. Země navíc navýšila pro následující tři roky finanční zdroje pro ministerstvo vnitra, policii a hraniční stráž, aby zajistila ochranu technologií a informačních systémů aliančních sil na svém území.