Jestřábi z pouště poprvé v Česku. Mají výcvik britských legend

  • 83
Jakmile tihle chlapíci vystoupili z podpůrného Herculesu na mošnovském letišti, aby vše připravili pro přistání sedmičlenné aerobatické skupiny Saudi Hawks, okamžitě si nasadili kulichy. I když svítilo slunce, na takový studený vítr přeci jen asi nejsou úplně zvyklí. Pak už se na nebi objevili královští jestřábi.

Sedmička jestřábů příznačně na strojích Hawk vyvedených v zelené a bílé barvě na příletu předvedla efektní rozlet z formace, a zatímco jeden stroj po druhém postupně dosedal na dráhu ostravského letiště, technici rychle zamířili na značky v přesných rozestupech, aby ke každému z nich vždy jeden letoun zaparkoval.

Dny NATO v Ostravě

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se uskuteční 16. a 17. září. Účast dosud potvrdilo 17 zemí a NATO. Vstup na akci je zdarma.

Je to ojedinělá nekomerční přehlídka, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Divácký rekord v návštěvnosti je 225 tisíc návštěvníků. Loni kvůli nepřízni počasí program vidělo 130 tisíc diváků.

Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

O víkendu je čeká na Dnech NATO v Ostravě středoevropská premiéra. Přiletěli z belgického Sanicole, kde před týdnem vystupovali na tamější airshow. Po víkendu v Ostravě zamíří na poslední zastávku na své krátké tour na Maltě.

„Po Jordánsku je Saúdská Arábie dalším arabským státem, jejíž ozbrojené síly se představí na naší akci a je pro nás velkou ctí a vyznamenáním, že se na mošnovské letiště daří lákat účastníky z takto vzdálených zemí,“ řekl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které akci organizuje.

Vystoupení saúdského týmu je často přirovnáváno k legendárním britským Red Arrows nejen proto, že oba týmy používají letouny Hawk. Právě i v procedurách kolem lze vycítit, kde saúdskoarabská skupina čerpá inspiraci i zkušenosti. Bývalí členové britských Red Arrows totiž pomáhají svým arabským kolegům s přípravou.

„God bless you - Bůh ti žehnej,“ zdobí pak všechny letouny skupiny v angličtině pod arabským nápisem.

Saudi Hawks představují oficiální akrobatický tým Saúdského královského letectva, který veřejně debutoval již v roce 1999 v Rijádu, avšak evropští diváci ho měli možnost zhlédnout až o dvanáct let později, když v roce 2011 vystupoval na letecké show v rakouském Zeltwegu.

„Jednáme s nimi skoro tři roky, plány na vystoupení dělají dlouho dopředu, příští rok budou v Asii,“ konstatoval Pavlačík s tím, že do letošní tour byla skupina jen dvakrát v Británii a jednou v Rakousku.

Fotografie

Skupina Saudi Hawk na Dnech NATO v Ostravě
Skupina Saudi Hawk na Dnech NATO v Ostravě
Skupina Saudi Hawk na Dnech NATO v Ostravě
Skupina Saudi Hawk na Dnech NATO v Ostravě

Ve čtvrtek čeká saúdské jestřáby nácvik jejich vystoupení. Podle letového ředitele Jaroslava Míky nejprve po poledni odstartuje dvojice strojů s lídry skupiny, aby se seznámila s okolím.

„Po brífinku pak odpoledne v 16:10 čeká nácvik celou skupinu, tedy v sedmi strojích,“ řekl Míka. Připomněl, že před každým skupinovým vystoupení nácvik musí z bezpečnostních důvodů proběhnout a letový ředitel pak musí potvrdit, že formace může před diváky vystupovat.

Limitující pak může být už jen počasí. „Není to tak, že když prší, letouny nelétají. Rozhodující se dohlednost a výška oblačnosti,“ konstatoval. Pro skupiny s menším počtem letounů musí být dohlednost minimálně 3 kilometry a výška oblačnosti nejméně 300 metrů. V případě Saudi Hawk se sedmi letouny platí přísnější dohlednost 5 kilometrů a výška oblačnosti alespoň 450 metrů.

, natoaktual.cz

Video