Rusové budou v USA cvičit s agenty FBI

  • 70
Příslušníci ruských tajných služeb pojednou na cvičení do Spojených států. "Budou cvičit přímo ve výcvikovém středisku FBI," uvedl vrchní představitel protiteroristického centra FBI John Lewis. Hlavním cílem je boj proti mezinárodnímu teroru.

Lewis to oznámil na konferenci v ruském Novosibirsku, na které se sešli bezpečnostní experti z více než padesáti zemí. Kromě ruských zpravodajců na akci nechyběli experti z NATO a lidé z FBI, CIA nebo z izraelské tajné služby Mossad.

Lewis prohlásil, že spolupráce bude prospěšná. "Je znakem nejvyššího stupně praktické spolupráce zpravodajských služeb."

Ředitel ruské Federální bezpečností služby (FSB) Nikolaj Petrushev uvedl, že hlavním společným cílem je boj proti mezinárodnímu terorismu. "Především bychom měli zabránit tomu, aby teroristé měli přístup ke zbraním hromadného ničení. Nesmějí se dostat ani k prostředkům na jejich výrobu," uvedl Petrushev.

Rusko prosazuje vytvoření společné databáze teroristických organizací. "Věřím, že budeme v budoucnu pořádat společné operace s ostatními zahraničními tajnými službami," prohlásil Petrushev, jehož lidé se mohou pochlubit nedávným úspěchem, kdy dopadli Aslana Maschadova.

Novosibirská konference se konala už počtvrté. "Skutečnost, že ruská vláda a FSB pozvala na konferenci lidi z Bezpečnostní rady OSN, je velmi důležitá pro konsolidaci světové spolupráce v boji proti terorismu," prohlásil Xaver Ruperez, který je hlavou protiteroristického představenstva Bezpečnostní rady OSN.

Vrchní představitelé světových zpravodajských služeb se rozhodli, že v setkáních budou pokračovat a hodlají připravit i další ročník v roce 2006.


Video