Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruské vylodění v Oděse nebo Budžaku? Zoufalý pokus o zvrat, tvrdí analytik

  16:16
Pokud ruské jednotky zcela ovládnou Mariupol, bude následovat vylodění v přístavní Oděse nebo invaze do Budžaku? Šlo by o riskantní a zoufalý pokus o zvrat, popsal možné scénáře analytik Zdeněk Kříž. S odříznutím Ukrajiny od moře by ale podle něj ruský vládce Vladimir Putin mohl oznámit „své první velké vítězství“.
Jeden ze symbolů ukrajinské Oděsy, pomník někdejšího guvernéra - vévody de...

Jeden ze symbolů ukrajinské Oděsy, pomník někdejšího guvernéra - vévody de Richelieu, obyvatelé města obklopili pytli s pískem, aby ho ochránili před zničením ruskými okupanty. | foto: @DefenceU

Tím by mohlo být právě pozemní propojení Ruska přes Cherson, Mykolajiv a Oděsu s okupovaným moldavským Podněstřím.

Ruská exkláva sousedí pouze s Moldavskem a Ukrajinou a je v ní umístěn jeden z největších muničních skladů v Evropě (údajně až 20 000 tun munice), zhruba 2 000 ruských vojáků a v neposlední řadě i 5 000 příslušníků separatistických jednotek.

Na cestě k uskutečnění takového plánu ale leží strategická přístavní Oděsa. Podle analytika Zdeňka Kříže z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně se nabízejí hned čtyři možné scénáře a jejich kombinace, jak by se ruské velení mohlo pokusit oblast ovládnout.

Všechny jsou velmi riskantní, náročné na logistiku i výcvik nasazených sil a vyžadují moment překvapení, který Rusko dávno ztratilo.

„To ale neznamená, že se je Moskva nemůže pokusit realizovat. Zoufalé státy dělají zoufalé činy. A Rusko má dost důvodů pro to, pokusit se ještě jednou riskantní a tentokráte úspěšnou operací zvrátit štěstěnu války na svou stranu,“ uvedl Kříž.

V opotřebovávací válce podle něj Rusko stěží Ukrajinu porazí, zvláště po zintenzivnění zahraničních dodávek těžkých zbraní, především z USA.

Přímý útok z Podněstří

Prvním scénářem je vést ruský úder dostupnými silami z Podněstří do Oděské oblasti. Podle Kříže ale ze velmi správně předpokládat, že Oděsa je bráněna silnými ukrajinskými jednotkami, protože je to životně důležitý přístav. Před válkou jím procházelo zhruba 70 % ukrajinského obchodu.

Před invazí byla v oblasti dislokována ukrajinská 28. mechanizovaná brigáda na plných početních stavech, která získala před ruským útokem bojové zkušenosti na Donbase. Tato jednotka byla posílená teritoriální obranou a možná i dalšími silami.

Nyní budou ukrajinské jednotky určitě silnější než před válkou, protože Kyjev mezitím mobilizoval 200–300 tisíc vojáků.

„Navíc měly téměř tři měsíce na to, aby na předpokládaných směrech hlavního úderu vybudovaly pevnou obranu,“ konstatoval Kříž.

Ruské síly v Podněstří proto podle něj nemají s velkou pravděpodobností dostatečnou sílu, aby mohly pomýšlet na samostatný a úspěšný útok proti ukrajinským obráncům. „To ale přirozeně automaticky neznamená, že se o to ruští velitelé nepokusí,“ dodal Kříž s tím, že vytváření věrohodné hrozby v Podněstří váže síly obránce a znemožňuje je přesunout na východ země.

Čekání na postupující jednotky

Druhým scénářem je vyčkání s útokem na Oděsu až se k ní z východu přiblíží postupující ruské síly. Ty prozatím uvázly na jihu v úporných bojích mezi Chersonem a Mykolajivem.

Ukrajinské síly se poslední týdny neúspěšně snaží dobýt Cherson zpět. Dobytí Mykolajiva ruskými silami je v současnosti sice možné, ale málo pravděpodobné. I kdyby se tady Rusku podařilo uspět, z Mykolajiva je to do Oděsy stále zhruba 100 kilometrů.

A při postupu by ruské jednotky musely překonat několik řek na jejich dolním toku. Podle Kříže lze předpokládat, že mosty přes ně jsou už dávno připraveny k destrukci.

„Násilný přechod řeky je obecně jedním z nejriskantnějších manévrů. V opravdovém boji se o pravdivosti této teze z vojenských učebnic nyní přesvědčují ruští vojáci na Donbase,“ konstatoval Kříž.

Vzhledem k pomalosti ruského postupu je proto podle něj málo pravděpodobné, že by v dohledné době týdnů dávalo ruské straně smysl, podpořit vojska útočící na Oděsu pomocným úderem z Podněstří. „Pokud se však ruské kolony přiblíží k Oděse na vzdálenost 20 až 30 kilometrů, pravděpodobnost zahájení ruských bojových operací z Podněstří prudce vzroste,“ varoval.

Podpůrný námořní výsadek

Třetí scénář je určitým rozvinutím dvou předchozích. Rusko by mohlo vést úder z Podněstří nebo od Mykolajivu, aby podpořilo námořní výsadek, který by se vylodil v blízkosti Oděsy. Rusko má v Černém moři kapacity k vylodění dvou až tří praporů.

„Je to scénář, se kterým musí ukrajinští obránci počítat. Jde ale zároveň o scénář nesmírně riskantní pro útočníka,“ shrnul Kříž.

Ať by ruské velení vybralo jakékoli místo k vylodění v blízkosti Oděsy, bylo by nutné získat absolutní vzdušnou nadvládu. Ne vzdušnou převahu, ale nadvládu tak, aby žádné ukrajinské bojové letadlo nemohlo námořní výsadek napadnout.

Ztráta raketového křižníku Moskva, jehož sekundárním úkolem bylo zajišťovat protivzdušnou ochranu (PVO) námořnímu operačnímu svazu, je proto podle Kříže v této souvislosti dvojnásob bolestivá.

Ukrajinská protivzdušná obrana přitom nadále působí jako organizovaná a centrálně řízená složka a má k dispozici desítky protiletadlových raketových kompletů S-300 a Buk-M1 různých verzí. A část z nich je nepochybně umístěna v Oděské oblasti a je schopna ruskou leteckou podporu významně omezit.

Navíc podle Kříže není nutné třeba pochybovat o tom, že situační povědomí ukrajinské PVO je více než dobré, protože může využít informací získaných průzkumnými prostředky NATO. „Kdyby tomu tak nebylo, ukrajinská PVO by již neexistovala. Ruské letecké operace v Oděské oblasti by byly prováděny hluboko v ukrajinském vzdušném prostoru a velmi blízko leteckých základen a PVO členských států NATO,“ konstatoval.

Míst pro vylodění většího námořního výsadku, který by měl šanci na udržení se proti ukrajinskému protiútoku, není v této části černomořského pobřeží nekonečný počet. Navíc obránce může díky kvalitním komunikacím manévrovat silami, zvláště když je jeho PVO stále funkční.

Ukrajinci také měli dost času zaminovat vyloďovací pláže a rozmístit na nich ocelové ježky. A velmi efektivní ukrajinské dělostřelectvo by mohlo být pro vyloďovací plavidla i námořní výsadek velmi nebezpečné.

„Útok z moře v okolí Oděsy se jeví jako nesmírně odvážná / riskantní / hazardní / hloupá operace s nejasným výsledkem. Jisté jsou pouze velké ztráty na technice, živé síle a pravděpodobně i vyloďovacích plavidlech útočníka,“ dodal Kříž.

Invaze do Budžaku

Podle něj ale možná existuje i scénář čtvrtý. Jde o invazi do Budžaku, který je od zbytku Oděské oblasti oddělen jezerem Dněsterský liman. Jde o území mezi Rumunskem, Moldavskem a Ukrajinou, které dříve tvořilo jižní část takzvané Besarábie.

Pro invazi do této oblasti sice platí většina omezení jako ve třetím scénáři, výhodou by ale bylo, že pobřeží je mnohem méně zastavěné než v okolí Oděsy a poskytuje obráncům mnohem méně příležitostí k vybudování chráněných opěrných bodů.

V Budžaku rozmístěné ukrajinské síly spojuje s Ukrajinou most přes Dněsterský liman, který se stal již několikrát terčem ruských raketových útoků.

„Pokud by byl most zničen, ukrajinské síly v Budžaku by byly odříznuty od zásobování a od posil. Vylodění ruského námořního výsadku o síle dvou, tří praporů by bylo rozhodně jednoduší než v blízkosti Oděsy,“ nastínil Kříž.

Upozornil, že leží také nepoužívané mezinárodní letiště v Izmailu s betonovou přistávací plochou o délce 1 800 metrů. Ta by po obsazení a zprovoznění mohla bohatě stačit některým běžným ruským středním transportním letadlům.

To by Rusko umožnilo vybudovat v oblasti úderné uskupení, které by mohlo zaútočit z jihu na Moldavsko, spojit se se separatisty v Podněstří a rozvíjet dále útok na Oděsu.

„Není pochyb, že by šlo o logisticky nesmírně náročnou a riskantní operaci. Šance na úspěch byl ale byla nesporně vyšší než případné vylodění v hustě osídlených oblastech v okolí Oděsy,“ odhadl Kříž.

Pro úspěch takové operace zde však podle něj platí dvě důležité podmínky: udržet Rumunsko mimo válku a zajistit námořnímu výsadku protivzdušnou obranu.

Tu by mohlo zajistit rozmístění systémů dlouhého dosahu na Zmijím ostrově, což by podle Kříže ostatně mohl být důvod, proč se Rusko v posledních týdnech snaží za každou cenu ostrov udržet militarizovaný. A to i přesto, že se ukrajinským obráncům daří opakované výsadky na ostrov napadat a ničit.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...