Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko pohrozilo jaderným zbrojením, nelíbí se mu protiraketový deštník NATO

  16:24
Ani po šesti měsících vyjednávání se státy NATO nedokázaly s Ruskem shodnout na budování aliančního protiraketového štítu. Ten by měl v budoucnu chránit před balistickými raketami celou Evropu.

Americká válečná loď systému Aegis | foto: NATO

A žádný výrazný posun nepřinesla ani právě skončená schůzka ministrů obrany členských zemí a Ruska v Bruselu. Moskva po jednání pohrozila, že pokud by k dohodě nedošlo, Rusko bude rozvíjet své jaderné zbraně.

Da, da, přikyvuje Moskva

Štítu proti raketám ale dělá problémy

Spojenci v NATO v čele se Spojenými státy tvrdí, že nový protiraketový štít je určen k ochraně například před hrozbou raketového útoku ze strany nevyzpytatelného Íránu. Rusko se však cítí ohroženo a namítá, že protiraketový deštník by mohl narušit rovnováhu sil, pokud by antirakety byly schopné sestřelovat ruské jaderné střely.

"NATO nám zatím nenaslouchá," řekl ruský ministr obrany Anatolij Serďukov s tím, že současné plány NATO jsou pro Rusko nepřijatelné a v takovém případě Moskvě prý nezbude nic jiného, než rozvíjet vlastní jaderné síly. "Jiná cesta pro nás jednoduše neexistuje," prohlásil Serďukov.

Aliance schválila plán obrany

Ministři obrany osmadvacítky v Bruselu schválili akční plán pro budování protiraketové obrany, tedy rámcový postup, jak by měl obranný deštník postupně vznikat.

Pomyslnou kostru budoucího protiraketového deštníku Aliance spustila už v únoru. Propojený systém několika zemí Aliance tvoří válečné lodě s interceptory, pozemní i plovoucí radarové stanice, mobilní odpalovací rampy antiraket, letouny včasné výstrahy a satelity. Zatím ale ochrání pouze vojáky v operacích. Během několika let však má být společně rozšířen a chránit i civilní obyvatelstvo - tedy 900 milionů lidí.

Protiraketová obrana NATO

A právě k tomu Aliance přizvala i Rusko. Každá ze stran má ale o fungování jiné představy. Problém je přitom v jedné z klíčových otázek. Moskva by ráda systém provozovala s NATO společně. Podle představ NATO by ale měly vzniknout dva protiraketové deštníky - alianční a ruský. Účast Moskvy se měla omezit na výměnu dat a informací, oba systémy by pak fungovaly samostatně.

Moskva však trvá na tom, aby byly propojené a že Rusko bude před raketovým útokem chránit východní hranice Evropy. Státy NATO zase hranice západní. To se zase nelíbí spojencům. Především USA, protože nejdůležitější části systému včetně antiraket budou poskytovat právě Američané.

Připomínky ke štítu má i Česko

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen k neshodám uvedl, že "nikdo nemůže očekávat dohodu hned na počátku procesu". Aliance podle něj věří, že se nakonec podaří kompromis nalézt.  Optimistický výhled podle Rasmussena hovoří o květnu příštího roku, kdy se uskuteční summit NATO v USA. "Současnou situaci nechceme dramatizovat. Jsme připraveni pokračovat v dialogu," mírnil předchozí ostrá slova Serďukov.

Připomínky k novému protiraketovému štítu má ale i Česká republika, tedy spíše k americké nabídce na vybudování střediska včasného varování v Česku. "Pokud se máme na něčem podílet, tak to pro nás musí dávat smysl i z hlediska obranyschopnosti naší země. Prostě nechceme, aby to byla jenom taková nějaká řekněme cena útěchy. Chceme, aby to mělo praktický význam i pro nás," prohlásil český ministr obrany Alexandr Vondra.

České představy o spolupráci na protiraketovém systému jsou podle Vondry "pestřejší, nežli jen jedna dvě místnosti, ve kterých jsou určité obrazovky". Jednání s americkou stranou dál pokračují a je možné, že by se spolupráce nakonec mohla týkat jiných oblastí než jen protiraketové obrany. "Nechci činit nějaká dramatická prohlášení, nicméně hledáme i jiné možnosti, a teď je otázka, má-li to být zrovna přímo v oblasti protiraketové obrany," dodal Vondra.

NATO zeštíhlí a zavře velitelství

Ministři obrany se v Bruselu dohodli také na zeštíhlení velitelských struktur NATO. Sníží se počet velitelství ze současných jedenácti na sedm. Která to však budou, zatím představitelé Aliance nesdělili. "Některá velitelství budou uzavřena, jiná se přemístí, nebo svou roli změní," řekl šéf Aliance Rasmussen. NATO bude podle jeho slov "štíhlejší a pružnější".

V této souvislosti je nejčastěji jmenována alianční letecká základna u města Izmir na západě Turecka, která by se nově měla stát velitelstvím pozemních sil NATO. To by znamenalo uzavření velitelství v německém Heidelbergu a poblíž španělského Madridu. Německo údajně proti uzavření Heidelbergu námitky nemá.

NATO má v současnosti pro pozemní, letecké a námořní síly vždy dvě velitelství a dále pak tři nadřazená velitelství společných sil. V navrhované reformě se počítá s uzavřením vždy jednoho velitelství vzdušných, pozemních a námořních sil a také jednoho velitelství společných sil. Námořní základny jsou v Itálii a Británii a letecké základny v Turecku a Německu. Velitelství společných sil jsou v Nizozemsku, Itálii a portugalském Lisabonu. Právě posledně jmenované zřejmě bude uzavřeno.

Snížit se má také počet nejrůznějších aliančních agentur - ze třinácti současných mají zůstat jen čtyři. Nová struktura by tak měla znamenat celkové snížení počtu lidí ve štábech ze 13 na 9 tisíc lidí.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...