Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V čele generálního štábu bude elitní bojovník Řehka, rozhodla vláda

  10:52aktualizováno  20:30
Do čela generálního štábu zamíří někdejší velitel elitní bojové jednotky a dosavadní ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka. Ministryně obrany Jana Černochová se kvůli tomu dnes odpoledne sešla s prezidentem Milošem Zemanem a návrh poté schválila vláda.
Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost,...

Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, na národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost v Míčovně Pražského hradu | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Ministryně Černochová o novém kandidátovi informovala odpoledne vládu a ta návrh schválila.

„Vážím si důvěry paní ministryně, vlády i pana prezidenta. Převzít armádu v tak složité mezinárodní a bezpečnostní situaci je velká výzva. Věřím, že důvěru nezklamu a těším se na spolupráci,“ uvedl generál Karel Řehka.

Řehka se ujme funkce 1. července. „Generál Řehka je skvělá volba, je to voják se zkušenostmi ze strategické oblasti kybernetické bezpečnosti, ale i s velením na našem území nebo v bojových operacích na Balkáně a v Afghánistánu,“ uvedla Černochová.

Podle ní Řehka mnohokrát prokázal své manažerské schopnosti, absolvoval i prestižní zahraniční důstojnické kurzy. „Je to skvělý voják i bojovník a provede naši armádu tolik potřebnou modernizací,“ dodala.

Současný náčelník generálního štábu Aleš Opata by měl ve funkci skončit ke konci června. Černochová dnes Opatu označila za skvélého velitele a poděkovala za jeho službu České republice.

„Dokázal skvěle vést armádu v období covidové pandemie, kdy se na vojáky spoléhala celá republika, stejně jako evakuaci z Afghánistánu a v posledních měsících byl pro mě a vládu Petra Fialy velkou oporou v agendě spojené s válkou na Ukrajině,“ uvedla.

Černochová za něj navrhovala v uplynulých týdnech šéfa rozvoje sil generála Ivo Střechu. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident na návrh vlády a po projednání ve sněmovním výboru pro obranu.

ÚZSI nově povede Petr Mlejnek

Kabinet rovněž souhlasil s tím, že novým šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace se 8. července stane bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek. Dosavadní ředitel civilní rozvědky Marek Šimandl požádal o odvolání k 7. červenci.

Mlejnek působil v řídicích funkcích na ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek, mimo jiné jednotek podílejících se na operacích NATO SFOR v Bosně a Hercegovině a KFOR v Kosovu, uvedlo vnitro.

Prezident Miloš Zeman ale do funkce prosazoval dosavadního Opatova prvního zástupce Jaromíra Zůnu. S ministryní se prezident předtím neshodl.

Z patové situace mělo pomoci právě nové jméno, se kterým Černochová dnes zamířila na Hrad. Už dříve se proslýchalo, že půjde o brigádního generála Karla Řehku, dosavadního ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a někdejšího velitele elitní 601. skupiny speciálních sil.

„Když ministryně neuspěla se Střechou, tak věří, že pre­zident bude slyšet na Řehku, který se vyznamenal jako bojovník v Afghánistánu,“ přinesl informaci jako první deník Právo. Že má jít právě o Řehku, potvrdil iDNES.cz další zdroj obeznámený s jednáním.

Zkušený bojovník a velitel

Sedmačtyřicetiletý Řehka by se tak stal nejmladším náčelníkem generálního štábu. Vystudoval Vojenské gymnázium v Opavě, absolvoval Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově a Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu v Británii. Prošel také prestižním kurzem Rangers v USA.

Má za sebou zahraniční mise v Kosovu a čtyři bojová nasazení v Afghánistánu. Velel 601. skupině speciálních sil z Prostějova a posléze působil také jako šéf Ředitelství speciálních sil na ministerstvu obrany.

Od srpna 2018 byl zástupcem velitele mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu. Je autorem knihy Informační válka. Věnuje se teorii ozbrojených konfliktů i hybridní války.

V březnu 2020 byl jmenován ředitelem NÚKIB. V armádě dosáhl hodnosti brigádního generála. Kromě vojenských ocenění je například držitelem prestižní ceny Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.

Podle místopředsedy výboru pro bezpečnost Šimona Hellera (KDU-ČSL) by Řehka byl do čela generálního štábu dobrou volbou. „Prošel řadou pozic, včetně bojů v Afghánistánu. Je si plně vědom rizik naší země, přicházející primárně z východního směru,“ uvedl na twitteru.

První úkol? Modernizace těžké brigády

Řehkovu nominaci musí podle zákona projednat sněmovní výbor pro obranu. Podle jeho předsedy a bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) by měl výbor jednat už v pátek ráno. Řehku podle svých slov považuje za dobré vojáka a odborníka.

Na dotaz ČTK ale upozornil, že takto rychlým kariérním postupem přeskočil v armádní hierarchii řadu dobrých vojáků a generálů. „Z tohoto pohledu si nejsem jist, jestli je to dobrá volba,“ citovala Metnara agentura.

Bezpečnostní expert Ivan Gabal považuje Opatův odchod za předčasný. „Rád poděkoval Aleši Opatovi za jeho nasazení, tlak na modernizaci a výcvik i skromný, na veřejnosti zdrženlivý a důrazný velitelský styl a obrovskou autoritu v armádě a u veřejnosti,“ uvedl Gabal.

Zvládnutí pandemie a vysoké obranné nasazení od začátku války na Ukrajině podle zaslouží respekt. „Protože nemusel odejít, jeho odchod mne mrzí, navíc prepřahání ve válce nepovažuji za šťastné,“ řekl.

Generálu Řehkovi popřál dost sil pro pokračování v plnění úkolů spjatých s válkou na Ukrajině a závazky ČR vůči spojencům v NATO. Za prioritní v tomto ohledu označil především modernizaci těžké 7. mechanizované brigády, která stále čeká na přezbrojení novými bojovými vozidly pěchoty.

Brigáda podle Gabala musí být schopná boje co nejdříve a od Řehky to bude vyžadovat tvrdou práci a spíše kontinuitu a to minimálně do doby, dokud se nesníží naše ohrožení.

„Je pracovitý, inteligentní a má reálné bojové zkušenosti, potřebuje si získat autoritu srovnatelnou s jeho úspěšnými předchůdci. Má proto osobní předpoklady i vysoce profesionální tým na generálním štábu. Musí být také schopen unést i kritickou reflexi z oblasti tvorby bezpečnostní a obranné politiky, která se dnes tvoří v synergii mnoha aktérů. Přeji mu úspěch,“ vzkázal Gabal.

Pozitivně hodnotí výběr Řehky bývalý člen bezpečnostního výboru a lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Čekám od něj, díky jeho expertíze, modernímu přístupu a strategickému myšlení stejně kvalitní práci i na novém postu,“ uvedl na twitteru.

Novým náčelníkem Vojenské policie se stane Foltýn

Novým náčelníkem Vojenské policie se od 1. července stane Otakar Foltýn z kanceláře náčelníka generálního štábu. Ve funkci vystřídá Miroslava Murčeka, který nepožádal o prodloužení vojenského závazku. Náčelníka Vojenské policie může ministryně obrany Černochová jmenovat po projednání sněmovního výboru pro obranu. Ten se sejde v pátek.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

KOMENTÁŘ: Jak Scholz jednal v Číně. Mohli jsme se od něj něčemu přiučit

19. dubna 2024

Premium Německo se spálilo s Ruskem, teď to zkouší s Čínou. Co ukázala cesta německého kancléře v čase, kdy...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...