Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci pustili stíhačky dál

  17:18
Praha - Poslanecká sněmovna nezamítla vládní návrh zákona o financování a nákupu stíhacích letounů JAS-39 Gripen pro českou armádu. Nákup za 60 miliard korun tak hlasováním prošel do třetího závěrečného čtení. Proti vládnímu návrhu zvedli ruku i čtyři poslanci ČSSD. Očekává se, že definitivní verdikt o nákupu letounů poslanci vynesou ve čtvrtek, kdy bude zasedání sněmovny pokračovat.

Sněmovna nepodpořila protinávrh poslance Jiřího Payna nákup a financování stíhaček JAS-39 Gripen zamítnout. Neprošel ani nápad komunistů, kteří požadovali, aby se návrh zákona vrátil k projednání do rozpočtového výboru parlamentu.

Proti návrhu kabinetu Miloše Zemana hlasovali i čtyři poslanci sociální demokracie. "Nákup stíhaček je stále velmi otevřenou záležitostí, mám k němu výhrady," uvedl bezprostředně po hlasování poslanec Radim Turek z ČSSD. Ten se odmítavým stanoviskem k nákupu netajil ani při předchozích hlasováních.

Ostatní jeho kolegové a poslanci KDU-ČSL a část Unie svobody-DEU hlasovali proti zamítavému návrhu. V parlamentních kuloárech se předpokládá, že přijetí předlohy prosadí právě sociální demokracie, lidovci a část Unie svobody-DEU.

Zeman i Tvrdík jsou opatrní
I když sněmovna tentokrát tři návrhy na zablokování debaty o nákupu gripenů neschválila, ministři jsou před čtvrtečním konečným hlasováním opatrní. Premiér Miloš Zeman a ministr Tvrdík postoj sněmovny přivítali, považují ho ale jen za dílčí úspěch.

Výsledek čtvrtečního konečného hlasování si netroufli odhadnout. Zeman uvedl, že hlasování výsledek naznačuje, "ale stále to není jisté". "Jsem taky jenom člověk a nedokáži odhadnout, jak se Poslanecká sněmovna zachová," řekl Tvrdík.

Financování nákupu letadel z výnosů privatizace podle něj vychází vstříc výtkám opozice a zlevní celý obchod až o 20 miliard korun. Napjatou atmosféru, která už několik týdnů provází otázku nákupu gripenů ve sněmovně, přičítá Tvrdík blížícím se volbám.

"Národní zájmy se nedají hájit tím, že si toto heslo napíšete na své volební plakáty," poznamenal v narážce na volební kampaň ODS, která vystupuje jako obhájce národních zájmů, ale nákup gripenů nepodporuje.

ODS je jasně proti, KSČM neví
Zcela jasný zamítavý postoj k nákupu letounů Gripen má ODS.  Poslanec Hynek Fajmon uvedl, že nákup letounů JAS-39 Gripen by byl jen "slepou uličkou". "Přikláněl bych se k projektu Eurofighter, nebo jeho americké obdoby Joint Strike Fighter. To jsou projekty, které mají budoucnoust," řekl.

Poslanec Zahradil zopakoval, že ODS chce nákup stíhaček řešit až později. Připustil možnost, že by Česká republika požádala na přechodné období o ochranu vzdušného prostoru NATO. On osobně by to ale "nerad viděl". Z jeho slov rovněž vyplynulo, že sám dává přednost nákupu americké techniky.

Sněmovna ve čtvrtek zároveň rozhodne o tom, zda stát na nákup letadel využije výnosy z privatizace. Právě tento způsob financování odmítali poslanci KSČM, když vláda původně žádala, aby jí sněmovna umožnila uzavřít smlouvy o poskytnutí úvěrů.

Právě o nákupu stíhaček JAS-39 Gripen pro vojenské letectvo jednal premiér Miloš Zeman s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem, místopředsedou Miloslavem Ransdorfem a šéfem klubu komunistických poslanců Vojtěchem Filipem.  Zeman tak reagoval na poslední zasedání sněmovny, kdy poslanci nepustili nákup Gripenů do třetího čtení a vrátili vládní návrh k projednání do sněmovních výborů.

Poslanci KSČM minulý týden hlasovali spolu s ODS a Unií svobody proti zákonu o nákupu stíhaček. Randsdorf po schůzce oznámil, že komunisté nákup gripenů "ve světle nových skutečností znovu projednají". "Pro nás je rozhodující to, aby řešení, které se zvolí, nezatížilo státní pokladnu a znamenalo přínos pro český průmysl," řekl Ransdorf. Rozpočtový výbor však zatím návrh projednat nestihl.

Kabinet Miloše Zemana schválil smlouvy o nákupu 24 stíhaček v dubnu. Cena letadel bez výzbroje činí 52,5 miliardy korun, zbraně a úpravy systému by stály dalších 7,2 miliardy. Celkový rozpočet na pořízení strojů tak překračuje 60 miliard korun.

Wolfowitz: Nákup může ohrozit vztahy
Předsedovi zahraničního výboru Senátu Michaelu Žantovskému (ODA) řekl ve Washingtonu náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz, že Američané nákup považují za zbytečný a že může ovlivnit česko-americké vztahy.
Žantovský již před svou návštěvou Washingtonu prohlásil, že považuje nákup Gripenů za nevýhodný.

"Já si myslím, že mimořádná schůze sněmovny, která se bude zabývat gripeny, není vlastně sporem o to, zda stíhačky koupit nebo nekoupit, ale zda koupit evropské nebo americké stíhačky," poznamenal premiér Zeman. Žantovský stejně jako stínový ministr obrany ODS Petr Nečas podle premiéra zastávají spíše "neevropskou" variantu, zatímco sociální demokracie a křesťanští demokraté podporují začlenění Česka do evropského obranného průmyslu.

Švédům ani Britům zdržení nevadí
Británie a Švédsko potvrdily zájem o prodej nadzvukových stíhaček JAS Gripen českým ozbrojeným silám i navzdory předchozímu zdržení v Poslanecké sněmovně.

Smlouvy o nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAe Systems/SAAB schválila vláda 22. dubna. O dva dny později však sněmovna těsným poměrem hlasů rozhodla, že zatím nepostoupí zákon o nákupu stíhaček do závěrečného čtení.

Ve stejné době informoval americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton o pochybnostech, které mají o gripenech američtí experti, kteří se v Praze zúčastnili konference o používání zbraňových a komunikačních systémů v NATO.

Výhrady ke sladitelnosti gripenů se systémy použivané aliancí odmítla britská velvyslankyně v České republice Anne Pringleová. Zdůraznila, že Gripeny se v minulosti úspěšně účastnily společných operací aliance.

"Přejeme si, aby Česká republika nakonec gripeny koupila, a pokud ano, moje vláda toto rozhodnutí podpoří," řekl podle listu švédský velvyslanec Harald Falth. "Není to tak dramatické. Přijmeme výsledek," dodal.

Autoři:
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...