Příprava vojáků na misi v Afghánistánu

Příprava vojáků na misi v Afghánistánu - Na Libavé vojáci pilují jízdu v konvojích, přepravu osob nebo obranu základny. Důležitou součástí výcviku je i ochrana před improvizovanými výbušnými zařízeními nebo identifikace sebevražedných atentátníků. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Podívejte se na výcvik vojáků, kteří odletí do Afghánistánu

  • 20
Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku tento týden vrcholí závěrečné přípravy českých vojáků, kteří v srpnu vystřídají své kolegy v provincii Lógar v Afghánistánu. Vojáci nacvičují nebezpečné situace, do kterých se mohou během mise dostat.

Na Libavé tak vojáci pilují jízdu v konvojích, přepravu osob nebo obranu základny. Důležitou součástí výcviku je i ochrana před improvizovanými výbušnými zařízeními nebo identifikace sebevražedných atentátníků.

"Strach má každý, ale nedá se nic dělat, je to naše práce," říká Michal Pírek, který jako člen výjezdové skupiny bude chránit civilní experty při jejich práci mimo základnu.

V provincii Lógar působí na americké základně Shank český provinční rekonstrukční tým, složený ze 190 vojáků a desítky civilních expertů na zemědělství, stavebnictví nebo hydrologii. V Lógaru jde o historickou misi, Češi mají poprvé na starost obnovu a rozvoj celé provincie.

Právě v Lógaru koncem dubna přišel o život český voják, když terénní vůz, v němž se vracel se spolubojovníky z akce, najel na nastražený výbušný systém. Při útoku byli tehdy další čtyři čeští vojáci zraněni.

Mise v afghánském Lógaru bude první zahraniční zkušeností pro Barboru Muroňovou. Jako střelkyně v obrněném vozidle bude chránit bránu základny. "Obavy tam jsou. Největší strach mám asi ze sebevražedných atentátníků," přiznává.

Na vojáky čeká extrémní počasí
Na Libavé proto vojáci nacvičují na modelových příkladech všechny možné situace, do kterých se mohou během šestiměsíční mise dostat.

Přípravy přijel na Libavou zkontrolovat i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. "Vojáky jsem upozornil, aby dodržovali mandát, který mají. Zdůraznil jsem jim, že v rekonstrukčním týmu jde především o práci týmu a ne jednotlivce a aby dodržovali veškerá bezpečnostní opatření," konstatoval Picek.

"Jedeme podpořit místní vládu a ta je hlavní garant bezpečnosti. Naší doménou je rekonstrukce," konstatoval velitel 2. kontingentu Pavel Lipka. Se svými vojáky vystřídá kolegy během srpna. První část kontingentu odlétá 4. srpna, rotace pak budou ukončeny 25. srpna.

Základna Shank leží ve výšce kolem dvou tisíc metrů nad mořem. Ačkoliv odjíždějí na misi v létě, připravují se vojáci už nyní i na zimu. "Balíme se i na zimu, budeme tam přes Vánoce, takže bereme sněžnice, termoprádlo a další vybavení," uvedl Pírek.

Než se v Lógaru objeví sníh a klesnou teploty hluboko pod bod mrazu, čekají na členy rekonstrukčního týmu extrémní vedra. "Každý má při výjezdu u sebe minimálně pět litrů vody. Vodní vaky na záda se do Afghánistánu moc nehodí. V tom vedru voda rychle zteplá," konstatuje Pírek.

Většinu užitečných informací získávají od prvního kontingentu, který v zemí působí od února. S kolegy si posílají zprávy a fotografie.

"Nemusíme toho s sebou tolik tahat. Například některé výstrojní součástky, které se používají jen na nástupy, tam nejsou vůbec potřeba. Navíc si bereme hlavně osobní věci, abychom mohli lépe trávit volný čas," tvrdí Josef Kuvernát.

Kuvernát bude základnu střežit hlavně v noci ze speciálního průzkumného vozidla. "Mám z mise respekt, ale nebojím se. Je to o náhodě, do přímých bojových střetů se asi nedostanu."

, natoaktual.cz

Nejlepší videa na Revue