Ministryně obrany Vlasta Parkanová a generál Chris Anzalone z Agentury protiraketové obrany USA (uprostřed)..

Ministryně obrany Vlasta Parkanová a generál Chris Anzalone z Agentury protiraketové obrany USA (uprostřed).. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Parkanová bude sledovat ostrý test radarů

  • 26
Reálný test senzorů a radarů protiraketové obrany bude mít dnes přímo v USA příležitost sledovat ministryně obrany Vlasta Parkanová. Pokračuje tak ve své pětidenní cestě po zařízeních protiraketové obrany USA.

Američané chtějí blíže představit celý systém vedení ministerstva obrany a českým novinářům.

Američané dnes odpálí střelu ze základny na Aljašce směrem nad Tichý oceán a experti budou testovat, jak přesně jej jsou schopny senzory a radary protiraketové obrany zaměřit.

Přesná data jsou zcela zásadní pro to, aby střelu mohly později sestřelit antirakety. K vystřelení antirakety však dnes nedojde, testují se pouze senzory. Podobné testy se provádějí poměrně často.

"Ministryně bude celý test sledovat přímo v řídící místnosti Integračního a operačního centra celého systému," potvrdil dnes generál Chris Anzalone z Agentury protiraketové obrany USA (MDA).

Centrum, kde již dnes ministryně absolvovala briefing, sídlí na přísně střežené letecké základně Schriever nedaleko města Colorado Springs.- více o přísně střežené základně čtěte zde

. Základna Schriever

Satelitní snímek základny Schriever v Coloradu.Základna Schriever poblíž města Colorado Springs je jednou z nejmenších základen amerických vzdušných sil vůbec. Tady v komplexu několika budov sídlí Integrační a operační centrum protiraketové obrany USA (Missile Defense Integration and Operations Center).

Odsud specialisté testují protiraketovou obranu pro střední fázi letu, jejíž součástí mají být základny v České republice a v Polsku. Tady se vyvíjejí a testují obří radary.

Schriever je jednou z nejlépe střežených základen na světě. Malý areál, který se co do rozlohy nemůže s ostatními leteckými základnami vůbec poměřovat, tady funguje od konce osmdesátých let minulého století. V komplexu pracují zhruba dva tisíce lidí. Většinou počítačových expertů.

Podle předběžných informací je pravděpodobné, že data z radaru umístěného v Česku budou proudit nejprve sem do integračního centra v Colorado Springs, kde by měl být umístěn i český důstojník.

"Určitě budeme usilovat o to, aby příslušník Armády ČR byl tam, kde se zpracovávají data z radaru v Česku," potvrdil v Colorado Springs informaci i český velvyslanec při NATO Štefan Füle.

Pro českou delegaci zástupci MDA připravili obsáhlé prezentace o fungování celého systému, které na ministryni udělaly velký dojem.

"Naše prezentace byly nadupané informacemi," uvedla po schůzce ministryně Parkanová s tím, že doufá, že podobně koncipovaný briefing dostanou všichni ministři obrany zemí NATO na společném zasedání v polovině října v Budapešti. - více o cestě ministryně po USA čtěte zde


Nejlepší videa na Revue