Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Armáda vsadí na roboty a lasery. Nepotřebujeme jenom železo, varoval Opata

  11:27aktualizováno  11:37
Nákup pásových obrněnců za 50 miliard korun je podle náčelníka Generálního štábu AČR Aleše Opaty otázkou národní bezpečnosti, nicméně česká armáda musí vsadit i na nejmodernější technologie. „Naše budoucnost spočívá v technologiích, umělé inteligenci, bezpilotních prostředcích, laserem naváděné munici a v robotizaci," řekl na velitelském shromáždění.

Náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata na Velitelském shromáždění AČR v Praze. (23. listopadu 2021) | foto: ČTK

Podle náčelníka štábu se podařilo v posledních letech pořídit pro armádu pořídit prakticky vše z plánovaných modernizačních akvizic. Až na pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) a situace je podle Opaty znepokojivá.

V tendru na bojová vozidla nevyhovuje ani jeden ze tří dodavatelů

„Tento projekt se v žádném případ nesmí zastavit nebo zbrzdit. Je to věc národní bezpečnosti a nesnese odkladu,“ prohlásil.

Výběrová komise nedávno oznámila, že žádný ze tří výrobců obrněnců nesplnil stanovené požadavky a jejich nabídky proto nevyhodnotila. O největší armádní zakázce za zhruba 50 miliard korun tak bude muset rozhodnout až nová vláda.

Opata zdůraznil, že armáda potřebuje 210 pásových obrněnců a nikoliv kolových, jak podle něj někteří kvůli finančním tlakům navrhují. V tomto ohledu ocenil vznikající vládu, že jako jednu ze svých priorit chce na obranu dávat 2 procenta HDP.

Podle Opaty je to vzhledem k měnícímu se bezpečnostnímu prostředí a novým hrozbám nutnost. „Přezbrojení armády nesmí zastavit, ale musí zrychlit,“ řekl.

Změna myšlení a šance mladé generaci

Armáda jako celek se však podle jeho slov musí naučit dívat za horizont do budoucnosti. „Nesmíme se spokojit s tím, že jednou čas od času vyměníme techniku. Nepotřebujeme jenom železo,“ varoval s tím, že budoucnost české armády spočívá v nejmodernějších technologiích, umělé inteligenci, bezpilotních prostředcích, laserem naváděné munici a v robotizaci.

„Pokud tento trend podceníme nebo vyhodnotíme špatně, naše armáda bude stará, i když bude jezdit v nových autech,“ konstatoval.

Armáda se podle něj musí umět pohybovat v informačním a kybernetickém prostoru stejně jako na zemi nebo ve vzduchu. Ocenil vybudování základů pro kybernetické a informační síly, výsadkový pluk nebo prapor bezpilotních systémů a prapor podpory.

Upozornil, že se blíží doba, kdy robotická síla v konfliktech převáží nad lidskou silou a armáda nesmí v tomto ohledu ztrácet čas. „Co jsme před pár lety viděli ve sci-fi filmu, dnes sledujeme na operačním brífinku,“ uvedl. Armáda proto potřebuje co nejrychleji vytvořit experimentální jednotky, které budou umět nové technologie testovat.

Zároveň podotkl, že samotné technologie válku nevyhrají. Vyzval proto velitele, aby dali šanci nové mladé generaci, která bude v budoucnu sofistikované systémy obsluhovat. „Pro ně jsou nové technologie denním chlebem,“ vzkázal.

V současné chvíli se ale armáda podle něj musí zaměřit především na přípravu k obraně a musí dohnat měsíce výcviku, přerušené pandemií covid-19. „Nikoho nebude zajímat, že jsme něco nestihli, že jsme měli jinou práci,“ řekl s odkazem na mnohaměsíční nasazení vojáků například nemocnicích nebo domovech seniorů.

Opata ve svém projevu poděkoval také prezidentu Miloši Zemanovi za trvalou podporu. Zeman se v minulých letech velitelského shromáždění pravidelně účastnil, ale letos kvůli zdravotním problémům vynechal.

Končící Metnar děkoval armádě za nasazení

Velitelské shromáždění se koná na ministerstvu obrany, část účastníků se k němu ale kvůli pandemické situaci připojila z generálního štábu nebo z velitelství pozemních sil z Olomouce.

Náčelník štábu poděkoval končícímu ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), že se podařilo rozhýbat armádní zakázky.

Obrana dostane přidáno. Bude to ale méně, než původně počítala

Metnar uvedl, že se chce bezpečnostním otázkám a modernizaci armády věnovat i jako poslanec v nadcházejícím volebním období. V čele obrany působil zhruba tři a půl roku. Za pozitivní označil růst rozpočtu ministerstva obrany.

„Po období škrtů v obranném rozpočtu jsme konečně začali masivně investovat do své obranyschopnosti,“ prohlásil. Připustil ale, že vše nešlo v tomto ohledu hladce.

Současná končící vláda totiž slibovala, že v roce 2025 bude Česko dávat na svou obranu 2 procenta HDP, jak se zavázala spojencům z NATO. V posledních rozpočtových výhledech ale počítala s hranicí asi 1,6 procenta.

Nicméně i tak podle Metnara výdaje na obranu rostou historicky nejvyšším tempem. „Od roku 2014 se náš rozpočet zdvojnásobil, což je v rámci státní správy naprosto bezprecedentní vývoj,“ řekl s tím, že bezprecedentní tempo nabraly i armádní nákupy.

Od jeho příchodu na ministerstvo bylo tak uzavřeno 42 tisíc smluv za 150 miliard korun. Metnar zmínil například nákup nových děl nebo protiletadlových kompletů.

Končící ministr také ve svém projevu vyjádřil hrdost nad tím, jak ozbrojené síly zvládly pandemii a ocenil vojáky i za pomoc při tornádu na jižní Moravě. „Není třeba jít do detailů, všichni víme, co jste vy, vojáci, všechno dokázali,“ řekl velitelům.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Po nehodě na Strakonické našli hasiči ve shořelém autě mrtvou ženu

20. dubna 2024  9:36,  aktualizováno  11:43

Řidič automobilu zemřel v noci na sobotu při nehodě v pražské Strakonické ulici. Vůz vyjel mimo...

Před týdnem letní rekordy, dnes čerstvý sníh i mráz. Vrátila se zima

20. dubna 2024  8:24,  aktualizováno  11:36

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Na horách do rána napadlo pět až 20 centimetrů sněhu, na...

Američané to vzdali taky, stáhnou vojáky z Nigeru. V pozadí je ruský vliv

20. dubna 2024  11:30

Spojené státy stáhnou své vojáky z Nigeru. Na konci minulého roku bylo v Nigeru na dvou základnách...

Senior zapomněl u auta kulovnici. Myslel jsem, že jsou to pruty, tvrdil lapka

20. dubna 2024  11:18

Legálně drženou kulovnici zapomněl před pár dny u auta v jedné z ostravských ulic...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...