Reportáž skončila 18. 5. 2023 8:45

Summit NATO v Londýně

Aliance slaví 70. výročí od svého založení

19:27
  • Výdaje na obranu členských zemí NATO podle podílu k HDP. Rok 2019 je zatím...

    Výdaje na obranu členských zemí NATO podle podílu k HDP. Rok 2019 je zatím odhad. Česku patří pátá pozice od konce. / Autor: www.nato.int

19:18

Země, které nebudou podle šéfa Bílého domu Donalda Trumpa dávat na svou obranu slíbená 2 procenta HDP by mohly čelit „hospodářským trestům“ ze strany USA. Státy NATO se v roce 2014 ve Walesu zavázaly, že v reakci na změněné bezpečnostní prostředí postupně zvýší se výdaje na obranu do roku 2024. Hranici dvou procent v současnosti z 29 členských zemí podle aktuálních přehledů Aliance kromě USA splňuje 9 zemí - Bulharsko, Řecko, Británie, Polsko, Rumunsko, Estonsko, Litva a Lotyšsko. Blíží se Norsko, Turecko, Francie a Slovensko. Česká republika v roce 2018 dávala na obranu 1,11 procenta HDP a letos by to mělo být 1,19 procenta. Dvouprocentní hranice chce dosáhnout podle premiéra Andreje Babiše v roce 2024.

18:54

Kanadský premiér Justin Trudeau a jeho nizozemský protějšek Mark Rutte nesouhlasí s tím, že by NATO bylo „po mozkové smrti“, jak tvrdí francouzský prezident Macron. Během konference „Nato Engages: Inovating Alliance“, která summitu v Londýně bezprostředně předchází ,se shodli, že však „existuje řada otázek“, o kterých spojenci musí diskutovat.
„NATO přežilo sedmdesát let, protože jsme vždy vedli upřímné, skutečné rozhovory. Došlo k neshodám, existovaly rozdíly v prioritách, ale (neshody) končily odolnější, pružnější a agilnější organizací, která se přizpůsobila dobám,“ prohlásil Trudeau.

18:11

Ruský prezident Putin v reakci na summit NATO ruské vojenské představitele během schůzky v Soči upozornil, že Aliance byla založena 4. dubna 1949 jako „hlavní součást rozvíjející se studené války a v opozici vůči Sovětskému svazu“. Ten podle jeho slov neexistuje stejně jako Varšabská smlouva, ale NATO se naproti tomu stále rozšiřuje. „Blokové stereotypy minulosti nemohou být dobrým nástrojem pro hledání a přijímání účinných rozhodnutí v rychle se měnících podmínkách moderního světa,“ prohlásil.

17:58

Summit začíná slavnostní recepcí, kterou pro lídry Aliance pořádá britská královna Alžběta II. v Buckhinghamském paláci.

17:50

Americký prezident Donald Trump opět kritizoval evropské spojence, že nedávají dost na svou obranu. „Možná s nimi budu jednat z obchodního hlediska,“ prohlásil.

17:42

„Rusko je jedinou existenční hrozbou pro Litvu,“ prohlásil litevský ministr obrany Raimundas Karoblis na konferenci k summitu. Podle gruzínského šéfa diplomacie Davida Zalkalianiho každá administrativa snaží obnovit vztahy s Ruskem, ale pokaždé takové pokusy selžou. „Nejde jen o americké vlády, ale i o evropské. To nás všechny přivádí zpět k posilování Aliance,“ prohlásil.

17:22

Šéf NATO Stoltenberg o dopadech mocenského vzestupu Číny na Alianci: „Nejedná se o přítomnost NATO v Jihočínském moři, ale o to, že se Čína přibližuje k nám - v Arktidě, v Africe ataké výrazně investuje do naší infrastruktury“.

17:05

Podle amerického ministra obrany Marka Espera by Turecko „mělo přestat blokovat podporu obranných plánů NATO pro Pobaltí a Polsko“ s tím, že osobně nehodlá označit bojovníky YPG za teroristy kvůli tomu, aby se tím vyřešil spor uvnitř Aliance. Oddíly YPG byly spojenci Američanů v boji proti teroristům takzvaného Islámskému státu v Sýrii a během bojů přišly o tisíce svých bojovníků.

16:44

Velkým tématem summitu bude Turecko. Nejde jen o alianční reakci na tureckou vojenskou invazi proti Kurdům na severu Sýrie, ale také o chování Ankary vůči spojencům. Turecko před summitem avizovalo, že bude blokovat plány na posílení obrany pobaltských států a Polska, pokud Aliance neuzná za teroristy ty skupiny, proti nimž Turci bojují. Mezi nimi jsou syrské kurdské oddíly YPG, proti kterým Turecko zahájilo na severu Sýrie ofenzívu. Šéf NATO Jens Stoltenberg se podle svých slov snaží najít řešení situace.

16:40
16:36

Francouzský prezident Macron v reakci kritiku odmítl s tím, že si za výrokem o stavu mozkové smrti NATO stojí. Spojenci si podle něj potřebují vyjasnit strategické cíle.

16:34

Trump v průběhu úterý ostře kritizoval francouzského prezidenta Macrona za jeho nedávné výroky, že je NATO po „klinické smrti“ kvůli pasivitě Spojených států či neakceschopnosti vůči vojenské ofenzivě Turecka v Sýrii, na kterou spojenci nedokážou účinně reagovat. „Je to nestydaté prohlášení,“ řekl Trump o Macronových slovech. „Nemůžete přece chodit a trousit o NATO takové poznámky... je to velice urážlivé,“ dodal.

16:29

Americký prezident Donald Trump před summitem prohlásil, že USA a Rusko chtějí dosáhnout nové dohody o jaderných zbraních v reakci na ukončení dlouholeté smlouvy INF o lividaci raket středního a kratšího doletu. Tu Spojené státy počátkem roku vypověděly, když obvinily Rusko z jejího porušování. Smlouva tak v létě zanikla. „Smlouvu jsme ukončili, protože ji nedodržovala druhá strana. Chtějí však uzavřít novou, stejně jako my. Myslím, že by to byla skvělá věc. Upřímně jedna z nejdůležitějších věci, které můžeme dělat,“ uvedl. Zájem o připojení k rozhovorům má podle něj i Čína, kterou dosud žádná odzbrojovací smlouva nijak nezavazuje.

16:05

Ruský prezident Vladimír Putin dnes na poradě s ruskými veliteli v Soči kritizoval rozšiřování NATO. Expanzi podle agentury Reuters označil za zbytečnou s tím, že po zhroucení Sovětského svazu v roce 1991 přestala Moskva představovat hrozbu. Tou je pode jeho slov naopak další rozšiřování NATO pro Rusko. Vyjádřil nimcéně připravenost Ruska spolupracovat se Severoatlantickou aliancí při potírání reálných hrozeb, jakými jsou mezinárodní terorismus, lokální konflikty a šíření zbraní hromadného ničení, citovala ruského prezidenta agentura Tass.

15:56

Francouzský prezident Emannuel Macron před jednáním prohlásil, že není technicky možné, aby Turecko bylo členem NATO a přitom nakupovalo ruské zbraně. Konkrétně protivzdušný raketový systém S-400. Ten je bodem sváru mezi Ankarou a ostatními spojenci už delší dobu.

15:52

V závěrečném prohlášení summitu Severoatlantické aliance bude poprvé jako nová možná vojenská hrozba zmíněna Čína. Podle agentury DPA se členské země se už shodly na textu závěrečného dokumentu.

15:38

Českou republiku zastupuje prezident Miloš Zeman v doprovodu ministrů obrany a zahraničí Lubomíra Metnara a Tomáše Petříčka. Ten od české diplomacie na summitu očekává především potvrzení předešlých závazků ohledně sdílení nákladů na modernizaci a posilování schopností NATO. Prezident Zeman už avizoval, že bude chtít ve svém vystoupení před spojenci zdůraznit boj proti terorismu.

15:21

V Londýně začíná dvoudenní summit NATO. Aliance slaví 70. výročí od svého založení.