Reportáž skončila 12. 3. 2019 16:00

20 let Česka v NATO

15:55

Ben Hodges v Q&A řekl, že do budoucna budeme svědky nějakého konfliktu s Čínou a budeme čelit tlaku od Ruska v oblasti Černého moře. 

Rose Gottemoeller vidí do budoucna nutnost větší spolupráce v oblasti Indického oceánu s Indií. 

Jiří Šedivý v Q&A řekl, že do budoucna vidí rostoucí hrozbu na Dálném východě v Číně a nutnost většího důrazu na nové hrozby jako například kybernetické hrozby.

Rastislav Káčer vidí do budoucna pro Alianci silnou hrozbu v Rusku a jistě bude důležitá i otázka našeho vztahu vůči Číně.

Geroge Robertson si myslí, že NATO bude širší o několik nových členů a bude růst hrozba ze strany Číny. Přestože Rusko bude i nadále představovat hrozbu pro NATO, Robertson věří, že si Moskva brzy uvědomí, že má mnohem víc společného se Západem než s Východem. 

15:40

Jiří Šedivý, velvyslanec České republiky při NATO představil ve svém příspěvku čtyři základní bezpečnostní imperativy Aliance:

1. Imperativ civilizační: NATO a EU jsou jedním ze dvou pilířů naší západní civilizace. NATO by mělo být určitým garantem těchto hodnot.

2. Imperativ jednoty: NATO čelí rozvoji nových hrozeb, dochází k útoku na naše základní hodnoty a instituce a zároveň dochází k různým sporům mezi oběma břehy Atlantiku. Musíme své vnitřní spory vyřešit, abychom se sami neoslabili před našimi nepřáteli.

3. Imperativ solidarity: Kolektivní obrana něco stojí. Potřebuje lepší sdílení břemene, abychom mohli garantovat bezpečnost všem členům NATO. Finanční prostředky musí být adekvátní a musí být investovány do adekvátních vojenských schopností.

4. Imperativ technických prostředků: Nové technologie, kyberbezpečnost, militarizace vesmíru vedou k novým pravidlům hry. A NATO musí držet krok s těmito technologickými změnami.

15:27

„Rusové se vracejí zadními vrátky a my tomu nesmíme přihlížet,“ řekl Rastislav Káčer.

15:25

„Potřebujeme mentální odolnost, abychom udrželi naši jednotu,“ řekl Rastislav Káčer, bývalý státní tajemník ministerstva obrany Slovenské republiky.

15:20

Lt.Gen. (v.v.) Ben Hodges, bývalý velitel U.S. Army Europe řekl, že je třeba posílit Alianci na východním křídle a schopnosti v Černém moři. Tam dnes Rusko provádí největší agresi. Když Aliance nebude nic dělat, Odděsa může být další okupované město. A poté třeba Rumunsko. Je důležité investovat do infrastruktury, aby byly naše jednotky a vojenská technika vůbec schopna se rychle dopravit na místo určení.

15:14

Podle Lt.Gen. (v.v.) Bena Hodgese, bývalého velitele U.S. Army v Evropě se musí Aliance věnovat terorismu, ale musí řešit také hrozby přicházející z Ruska a z Číny. “Rusko respektuje jenom sílu”, řekl Hodges.

15:10

George Robertson, bývalý generální tajemník NATO: „Vedení Ruska věří argumentmů naprosto vzdálené realitě. NATO je obranná aliance, není určená k útoku. To je její poslání.“ Robertson dále řekl, že je potřeba vrátit se ke spolupráci v rámci Rady NATO-Rusko, ale zároveň odsoudit ruskou agresi na Ukrajině a použití bojového plynu v Salisbury.

15:01

George Robertson, bývalý generální tajemník NATO: „NATO si musí zachovat svůj elitní status. NATO je tak dobré a efektivní, jak dobré jsou jeho společné hodnoty.“

 

14:57

Rozpočet NATO se zvyšuje, budujeme nové vojenské schopnosti, modernizujeme velení a vybavení, abychom mohli čelit novým hybridním a kybernetickým hrozbám, řekla Rose Gottemoeller.

14:56

Rusko není jediným bezpečnostním rizikem pro NATO. Nestabilita v severní Africe a na Blízkém východě představuje hrozbu pro Alianci. Porážka Islámského státu je velkým úspěchem koalice vedené USA. Nesmíme dopustit, aby se teroristé vrátili. V Afghánistánu musíme podkračovat v naší podpoře místní vlády a jejímu boji proti terorismu, řekla Rose Gottemoeller, zástupkyně generálního tajemníka NATO.

14:54

Gottemoeller také řekla, že Rusko porušuje smlouvu INF o zákazu střel středního doletu a vyvinulo novou balistickou střelu středního doletu, která může zasáhnout města jako Praha v horizontu minut. Na výzvy NATO, aby Rusko respektovalo smlouvu INF, Moskva neodpovídala. USA proto, s podporou celé Aliance, vypovědělo dohodu o zákazu střel středního doletu. Připravme se na dobu bez INF smlouvy a na ruské balistické střely na našich hranicích. NATO nikdy nebude ten, kdo bude vyprovokovávat konfklit. Budeme s Ruskem jednat, ale zároveň budeme připraveni se bránit.

14:52

„Evropa prožívá bezprecedentních 70 let míru,“ řekla Rose Gottemoeller, zástupkyně generálního tajemníka NATO. NATO bylo podle Gottemoeller sjednocujícím mechanismem, který přinesl mír a stabilitu do Evropy a pomohlo vytvořit podmínky pro evropskou integraci a rozšíření. Avšak stále máme před sebou nové výzvy. Ruské agresivní výpady vůči svým sousedům a okupace Krymu. Ruské budování masivní vojenské síly od severního pólu a ž po Blízký východ. Použití vojenského nervového plynu v Salisbury a pokusy o podkopání demokratických institucí ukazují, jaké výzvě musí NATO čleit v podobě Ruska. 

12:30

Otázka bezpečnostní spolupráce zemí V4:

Slovenský prezident Kiska připomněl diskuzi na nedávné bezpečnostní konferenci v Košicích, kde představitelé zemí střední Evropy diskutovali jak posílit naši bezpečnost. Evropa je ekonomická supervelmoc a evropskou bezpečnost musíme budovat jako základní součást NATO.

Maďarský prezident Áder řekl, že jednotu NATO musíme uchovat. Obavy našich přátel jsou našimi obavami a musíme být vůči obavám našich sousedů solidární. V Košicích se země domluvily, že V4 bude více spolupracovat v kybernetických a teroristických hrozbách.

Prezident Polska Duda řekl, že situace členů NATO v této části světa je velmi podobná aj e třeba, aby v NATO bylo vyslyšeno naše stanovisko. Všichni máme obdobné geopolitické a historické zkušenosti.

11:57

Rose Gottemoeller, zástupkyně generálního tajemníka NATO poděkovala za přínos zemí V4 ve válce s terorismem v Afghánistánu a ocenila oběti, které země V4 v Afghánistánu položily.

11:55

„Těšíme se na přivítání 30. člena Severní Makedonie,“ řekla Rose Gottemoeller, zástupkyně generálního tajemníka NATO.

11:50

„Nemůžeme se tvářit, že hrozba Ruska neexistuje,“ řekl Andrej Kiska, prezident Slovenské republiky.

11:49

Podle prezidenta Slovenska Kisky to, že žijeme v míru a jsme úspěšnými prosperujícími zeměmi, je důsledkem vstupu do NATO. Investoří tak věděli, kam patříme, jaké jsou naše hodnoty a jakou chceme budoucnost pro naše občany.

11:48

Andrej Kiska, prezident Slovenské republiky: „Rozšíření NATO na východ bylo definitivním koncem studené války.“

11:37

Polští vojáci jsou přítomni v misích po celém světě. Všímáme si bezpečnostní situace ostatních zemí a očekáváme, že ostatní země budou vnímat polské bezpečnostní potřeby, řekl polský prezident Duda.

11:36

Andrzej Duda, prezident Polské republiky připomněl špatné zkušenosti Polska z druhé světové války i dlouhodobou nedůvěru v Rusko. „Aby Poláci skutečně věřili v sílu spojenectví, musí cítit přítomnost spojeneckých armád v zemi včetně armády USA.

Načíst další