Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NATO nás chrání, míní tři čtvrtiny Čechů. Od vstupu uplynulo 22 let

  9:00
Je tomu přesně 22 let, co Česká republika 12. března 1999 vstoupila společně s Maďarskem a Polskem do Severoatlantické aliance. Jako první postkomunistické země v první vlně rozšiřování. Za záruku bezpečnosti považuje členství v NATO 69 procent Čechů.
NATO

NATO - Vlajka Severoatlantické aliance. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Vstup do NATO považuji za jeden z nejdůležitějších okamžiků naší novodobé historie. Važme si toho, že můžeme být rovnocenným partnerem v alianci třiceti zemí, které spojuje snaha zachovat pro své občany mír a bezpečnost,“ řekl k výročí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

S tím se ztotožňuje i většina obyvatel Česka. Více jak tři čtvrtiny Čechů (77 %) se domnívají, že nás členství v NATO chrání před nějakou hrozbou.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu veřejného mínění, který si k dvaadvacátému výročí vstupu do Aliance nechalo zpracovat ministerstvo obrany u agentury STEM/MARK. Naopak 12 % občanů žádný takový přínos členství pro ČR nevidí a 11 % nedokáže odpovědět.

Přes tři čtvrtiny dotázaných také schvalují pomoc a obranu jiného napadeného člena NATO (76 %). „Pokud jsme členy Aliance, která na vzájemné pomoci staví své základy, bylo by smutné, kdybychom s tím nesouhlasili. Nejde jen o solidaritu v době covidu,“ uvedl Jan Havránek, náměstek ministra obrany pro obrannou politiku a strategie.

KVÍZ: Co víte o nejsilnější Alianci historie?

Mezi největší hrozby, kterým pomáhá spojenectví předcházet, lidé zařazují nejčastěji válku (41 %) a terorismus (30 %). Často zmiňovaný je také vliv autoritářských režimů (20 %) a ohrožení naší suverenity (18 %).

Podpora členství v NATO se v ČR dlouhodobě drží na vysoké úrovni. Celkem 69 % respondentů považuje NATO za záruku bezpečnosti země. Nemyslí si to 22 % lidí a jen 9 % na věc nemá jednoznačný názor.

Průzkum veřejného mínění o NATO z února 2021

„Aliance představuje symbol západního prodemokratického ukotvení naší společnosti. Členství je pro nás zárukou bezpečnosti, a tento názor ve společnosti dlouhodobě přetrvává. Osciluje okolo 70 procent,“ konstatoval Havránek. Případné vychýlení je podle něj obvykle způsobeno obavou z nějaké krize globálního charakteru. Upozornil ale, že současná pandemie se v průzkumu nijak neprojevila.

NATO si lidé pode průzkumu nejvíce ztotožňují se spojenectvím a mezinárodní spoluprací (24 %), s bezpečností a obranou ČR (17 %) a s udržováním míru (16 %). Celkově tak převažují pozitivní asociace – 76 % občanů si NATO spojuje s aktivními kroky proti potenciálnímu nebezpečí.

Udržet vnímání NATO u mladé generace je výzva, říká šéf strategií Havránek

Velmi zajímavou skupinu dotazovaných tvoří mladí lidé od 15 do 29 let. Narodili se totiž po pádu komunistického režimu a část z nich také až v období, kdy Česká republika už byla členem NATO. 

Ti jako nejčastější funkci Aliance uvádějí „udržování míru a prevenci konfliktů“. Naopak negativní asociace a skeptický názor vůči NATO uvádějí častěji lidé ve věku 60+.

„Cítím velký zájem mladých o obranu, bezpečnost, zejména v kontextu nových technologií. Pandemie tyto procesy ještě více umocnila a uvedla naše životy do online režimů,“ dodal Havránek.

Chybí informace z důvěryhodných zdrojů

Průzkum se zaměřil i na skutečnost, zda mají Češi o NATO a jeho fungování dostatek informací. To potvrdilo jen 35 % dotázaných. Většina lidí (59 %) naopak uvedla, že dostatek informací nemá. Podobné, dokonce trochu horší je to s i dostupností informací o působení ČR v rámci NATO. Až 63 % lidí tvrdí, že je k dispozici nemá.

Informace o tématu obrany ČR a členství v NATO lidé získávají hlavně z médií (66 %) a dále ze sociálních sítí (24 %) a od bezpečnostních expertů (17 %). Průzkum ale možná překvapivě ukázal, že neplatí, že by nejvíce informací přinášela lidem ta nejdůvěryhodnější média.

Průzkum veřejného mínění o NATO z února 2021

Za spolehlivý zdroj o tématu obrany ČR a členství v NATO totiž nejvíce dotázaných považuje odbornou literaturu, bezpečnostní experty, příslušníky Armády ČR a samostudium.

Naopak sociální sítě patří k nejméně důvěryhodným zdrojům. Všechny testované zdroje se pak těší vysoké důvěře jen určité části občanů: odborná literatura a bezpečnostní experti to splňují pro 50 % občanů, média pro 27 % občanů a sociální sítě pro 10 % lidí.

Informace pocházející z médií a sociálních sítí si přitom ověřují téměř dvě pětiny lidí. Ostatní je neověřují (43 %) nebo tyto zdroje nepoužívají (18 %).

Diskuze začala po listopadu 1989

Diskuse o možném vstupu Československa a poté České republiky do NATO začala prakticky ihned hned po listopadu 1989. Už na jaře 1994 se Česká republika připojila k aliančnímu programu Partnerství pro mír, který je považován za jakýsi předstupeň členství.

Kdo v NATO vydává na obranu nejvíce? A jsou to opravdu USA?

O dva roky později pak čeští zástupci předali Alianci dokumenty nutné k zahájení rozhovorů o plnohodnotném členství. Pozvánku ke vstupu do NATO dostala Česká republika na summitu Aliance v Madridu v červenci 1997.

Přístupové protokoly stvrdil svým podpisem tehdejší prezident Václav Havel přesně 26. února 1999. Ve stejnou chvíli obdobné dokumenty podepsal ve Varšavě i polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Václav Havel po podpisu uvedl, že protokol má historický význam. Členství je podle něj nadějí i závazkem. „Dává nám naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována jakémukoli agresorovi, a zároveň vyjadřuje jasné odhodlání spoluodpovídat za svobodu národů, lidská práva, demokratické hodnoty a mír na našem kontinentě,“ prohlásil tehdy Havel.

Země pak vstoupila do Aliance 12. března 1999. Ministři zahraničí tehdy předali ve městě Independence v americkém státě Missouri své americké kolegyni Madeleine Albrightové ratifikační listiny. Česko zastupoval Jan Kavan, ministr zahraničí v tehdejší vládě Miloše Zemana.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...