Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokus zinscenovat záminku k invazi? Rusko může udeřit hned, obává se NATO

  14:57aktualizováno  18:33
Severoatlantická aliance má obavy, že čtvrteční zprávy o ostřelování kontaktní linie na východě Ukrajiny by mohly být pokusem Moskvy o zinscenování záminky k vojenské invazi. Ruské proklamace o stahování vojsk se podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zatím nepotvrdily. „Naopak se zdá, že Rusko pokračuje v navyšování,“ prohlásil.

Zasedání ministrů obrany Aliance v Bruselu | foto: NATO Photos

„Jsme znepokojeni tím, že se Rusko snaží zinscenovat záminku k ozbrojenému útoku proti Ukrajině. Stále není jasno ohledně ruských záměrů,“ řekl Stoltenberg po dvoudenním zasedání ministrů obrany NATO.

V reakci na aktuální zprávy o ostřelování linie dotyku na Donbase uvedl, že Rusko má v regionu dostatek jednotek k zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu s mizivou nebo prakticky nulovou šancí na včasné varování. „To je to, co činí situaci tak nebezpečnou,“ dodal.

Stoltenberg také zpochybnil tvrzení Moskvy o začátku stahování sil od ukrajinských hranic. „Naopak se zdá, že Rusko pokračuje v navyšování sil,“ uvedl šéf NATO. Spojenci proto budou situaci nadále bedlivě sledovat.

Stoltenberg upozornil, že spojenci mají informace o tom, že na Ukrajině operuje mnoho ruských zpravodajských důstojníků. „Jsou přítomni na Donbasu a viděli jsme pokusy zinscenovat záminku, operaci pod falešnou vlajkou, pro invazi na Ukrajinu,“ řekl.

Ministři obrany zároveň vyzvali Rusko, aby své síly od ukrajinských hranic stáhlo. To by spojenci chápali jako důležitý první krok k mírovému politickému řešení napjaté situace.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek před Radou bezpečnosti OSN uvedl, invaze mohla začít v příštích dnech odpálením raket a bombardováním společně s kyberútoky. Ruské jednotky pak podle šéfa americké diplomacie začnou postupovat na “klíčové cíle, které si už určily a naplánovaly”. 

Mezi tyto cíle podle něj patří i třímilionová metropole Kyjev. Podle Blinkena by jako jedna ze záminek pro vpád Ruska na Ukrajinu mohl sloužit falešný či reálný útok chemickými zbraněmi, přičemž podobné “plané poplachy” Moskva šíří v médiích už nyní. Ruská vláda pak v reakci na tyto zprávy může začít svolávat “teatrální nouzová jednání“, řekl Blinken.

Rusko doplňuje zásoby krve, tvrdí Pentagon

Spojené státy podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina také zaznamenaly, že Rusko doplňuje zásoby krve, přibližuje vojáky k ukrajinským hranicím a nasazuje v oblasti více bojových letounů.

„Sám jsem byl donedávna vojákem. Z první ruky vím, že takové věci se nedělají bezdůvodně. A rozhodně je neděláte, když se chystáte sbalit a vrátit se domů,“ prohlásil Austin po jednání v Bruselu.

Austin potvrdil závěry soukromé americké společnosti Maxar Technologies, která pravidelně zveřejňuje satelitní snímky ruských vojsk kolem Ukrajiny. Ty nejnovější ukazují, že Moskva sice část vojenské techniky v minulých dnech skutečně stáhla, ale další vojenskou techniku do regionů naopak vyslala. Podle Austina se oblasti také pohybuje daleko více bojových a podpůrných letounů.

Moskva opakovaně popírá, že by plánovala vojenskou akci vůči Ukrajině. Dnešní zprávy o ostřelování linie na Donbasu označil Austin za znepokojivé a podobně jako Blinken varoval, že by Rusko mohlo jako záminku pro invazi využít operace „pod falešnou vlajkou“.

Dveře Aliance zůstávají otevřené

Ministři na dnešní schůzce s představiteli Ukrajiny a Gruzie zopakovali podporu oběma zemím. „NATO a spojenci pomáhají Ukrajině zvýšit její schopnost bránit se. Sebeobrana je právo zakotvené v Chartě OSN. A spojenci pomáhají Ukrajině toto právo prosazovat,“ uvedl Stoltenberg s odkazem na výcvikové instruktory a dodávky munice, zbraní a dalšího vybavení pro ukrajinskou armádu.

Separatisté náhle objevili masové hroby obětí „ukrajinské agrese“

Dnešní debata se podle něj týkala rovněž ruské vojenské přítomnosti v gruzínských regionech - Abcházii a Jižní Osetii nebo o hlasování ruské Dumy o doporučení uznat separatistické regiony Doněcka a Luhansku. „Všichni souhlasíme, že by to bylo další nehorázné porušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny,“ řekl.

Jak podotkl, spojenci rovněž potvrdili, že NATO zůstává nadále otevřené novým členům a jakékoli rozhodnutí o členství je na Alianci a kandidátských zemích. „Nemůžeme přijmout návrat do věku sfér vlivu. Kde velmoci šikanují, zastrašují nebo diktují ostatním. Bez Ukrajiny nemohou padnou žádná rozhodnutí o Ukrajině. A také žádná rozhodnutí o Gruzii bez Gruzie,“ prohlásil Stoltenberg.

NATO v reakci na situaci kolem Ukrajiny v uplynulých týdnech posílilo vojenskou přítomnost na východním křídle. A další opatření spojenci připravují. Ve středu ministři pověřili vojenské velitele, aby vypracovali podrobné plány pro rozmístění dalších vícenárodních bojových skupin ve střední a jihovýchodní Evropě.

Bojová uskupení, každé o síle zhruba tisíc vojáků, by Aliance mohla vyslat do Rumunska, Bulharska, na Slovensko a do Maďarska. Podobné předsunuté prapory rozmístila Aliance po ruské anexi Krymu v Pobaltí a v Polsku.

Česká ministryní obrany Jana Černochová nevyloučila, že by nové jednotky mohly působit i v Česku či na Slovensku a že by se do nich mohli zapojit i čeští vojáci. Vše ale podle ní záleží právě na analýze armádních expertů.

„Nemusí to být pouze posílení jednotek v Rumunsku, těch variant je v tuto chvíli na stole několik. A nyní je to i na těch vojácích, aby oni řekli, v rámci které battlegroup (bojové skupiny) by Česká republika mohla co nejefektivněji spolupracovat a se kterými zeměmi,“ citovala ministryni agentura ČTK.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:57

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Po napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž, druhého policisté zadrželi

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  14:55

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Když ne vláda, tak my. Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu přes milion eur

18. dubna 2024  14:40

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...