Kybernetické cvičení Locked Shield 2019 v Estonsku

Kybernetické cvičení Locked Shield 2019 v Estonsku | foto: CCDCOE

Kyberstrážci chrání smyšlenou Berylii před drtivými útoky hackerů

  • 2
Fiktivní Berylii zasáhnou během voleb masivní koordinované kybernetické útoky. Hackeři se snaží vyřadit kritickou infrastrukturu včetně energetických a telekomunikačních sítí nebo bank. V estonském Tallinnu takto vrcholí každoroční největší cvičení NATO zaměřené na kyberbezpečnost.

Do cvičení se v Tallinnu od počátku týdne zapojilo přes tisíc expertů z 21 zemí. Svůj tým má na cvičení i Česká republika. 

Tvoří ho zástupci Národního centra kybernetické bezpečnosti GovCERT.CZ a dalších subjektů bezpečnostní komunity státní, soukromé i akademické sféry. Loni obsadil český tým třetí místo, rok předtím byl vyhlášen za absolutně nejlepší.

„Cvičení umožňuje vyzkoušet řešení kybernetických incidentů na nejsložitějším a nejintenzivnějším možném hřišti. Abychom byli odolní proti kybernetickým útokům vůči naší kritické infrastruktuře, jako jsou dodávky elektřiny nebo telekomunikace, musíme pochopit technické i strategické výzvy,“ uvedl šéf centra kybernetické ochrany NATO Jaak Tarien.

Díky takovým velkým realistickým cvičením mohou podle něj účastníci lépe čelit kybernetickým útokům na národní úrovni.

Locked Shields

Centrum výjimečnosti pro kyberobranu NATO (NATO CCD COE) v estonském Tallinnu pořádá cvičení pravidelně od roku 2010.

Jde akreditované výzkumné a tréninkové centrum Aliance, které poskytuje vzdělávací služby, konzultace, předává zkušenosti a provádí výzkum a vývojv oblasti kybernetické bezpečnosti.

V současné době jsou členy Belgie, Británie, Česká republika, Estonsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Slovensko, Španělsko, Turecko a USA.

Z nečlenských států NATO jsou partnery Finsko, Rakousko aŠvédsko.

Cvičení Locked Shields přitom realisticky simuluje útoky takzvaného „červeného týmu“ na systémy a sítě takzvaných „modrých“ soutěžních týmů, složených z expertů, kteří v reálném světě IT systémy každodenně chrání. Pro autentičnost je cvičení založeno na scénáři, který pro účastníky zasazuje v reálném čase probíhající útoky do geopolitického kontextu.

Přesné scénáře jsou sice tajné, nicméně letos se týkají fiktivní země Berylie, která během voleb čelí masivním koordinovaným útoků hackerů na civilní i vojenskou infrastrukturu. Obránci mají za úkol udržet v chodu takřka čtyř tisíc virtualizovaných systémů. Hackeři podniknou přes 2 500 útoků na klíčové energetické a komunikační systémy, na kterých závisí celý moderní životní styl.

„Vzhledem k reálným kybernetickým hrozbám na národní úrovni mají účastníci jedinečnou příležitost procvičit obranu velkokapacitní rozvodné sítě, 4G komunikační a nouzové sítě, zařízení na úpravu vody a další,“ konstatoval Lauri Luhta, ředitel kybernetických cvičení aliančního centra CCDCOE, které akci každoročně pořádá.

, natoaktual.cz

Video