Přípravy ve Španělském sále Pražského hradu na oslavy 20 let České republiky v...

Přípravy ve Španělském sále Pražského hradu na oslavy 20 let České republiky v NATO | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

20 let v NATO: Výročí vstupu připomenou čtyři prezidenti na Hradě

  • 5
Miloš Zeman, János Áder, Andrzej Duda a Andrej Kiska. Prezidenti Česka, Slovenska, Polska a Maďarska společně 12. března připomenou na Pražském hradě dvacáté výročí vstupu ČR do NATO. Vystoupí v rámci národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“.

Španělský sál Pražského hradu, prezidenti čtyř zemí, nejvyšší ústavní činitelé, ministři, armádní představitelé, diplomaté a významní zahraniční hosté. Česká republika se chystá na oslavu dvacátého výročí vstupu do NATO.

A pomyslným ústředním bodem bude právě Hrad, kam se chystají stovky hostů. Už od rána tam bude probíhat národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“, kterou zahájí bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová.

Vrcholem bude slavnostní státní akt za účastí všech čtyř nejvyšších ústavních činitelů – prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO), předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

„Takový státní akt se doposud nikdy nekonal. Je klíčové, že na členství v Alianci, která je pilířem naší bezpečnosti, existuje taková shoda,“ upozornil Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které národní konferenci od roku 2014 organizuje.

„Připomenutí tohoto výročí bude příležitostí pro zdůraznění evropského a euroatlantického ukotvení ČR, opřeného hodnotově a institucionálně o EU a NATO, v nichž chce ČR hrát odpovědnou a aktivní roli a plnit své závazky,“ shodli se ve společném prohlášení.

Vstup do NATO

  • Diskuse o možném vstupu země do NATO začala hned po listopadu 1989. Na jaře 1994 se Česká republika připojila k aliančnímu programu Partnerství pro mír, který je považován za jakýsi předstupeň členství.
  • O dva roky později pak čeští zástupci předali Alianci dokumenty nutné k zahájení rozhovorů o plnohodnotném členství. Pozvánku ke vstupu do NATO dostala Česká republika na summitu Aliance v Madridu v červenci 1997.
  • Přístupové protokoly pak stvrdil svým podpisem tehdejší prezident Václav Havel přesně 26. února 1999. Ve stejnou chvíli obdobné dokumenty podepsal ve Varšavě i polský prezident Aleksander Kwasniewski.
  • Země pak vstoupila do Aliance 12. března 1999. Ministři zahraničí tehdy předali ve městě Independence v americkém státě Missouri své americké kolegyni Madeleine Albrightové ratifikační listiny. Česko zastupoval Jan Kavan, ministr zahraničí v tehdejší vládě Miloše Zemana.

Dvacet let v NATO si s českými představiteli na Hradě připomenou také prezidenti Maďarska a Polska, které mezi spojence vstoupily společně s Českem a také Slovenska, které vstoupilo do NATO v roce 2004.

„Jedním z cílů akce je podpořit debatu mezi nejvyššími politickými představiteli, odborníky a příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů o bezpečnostní situaci. Jedinečný formát interakce a věcné diskuze mezi politickou reprezentací a odbornou veřejností si získal úspěch a pozitivní reakce,“ uvedl Pavlačík.

Jde o prestižní akci, na níž se od roku 2014 pravidelně setkávají špičky politické reprezentace a přední bezpečnostní experti. Kromě zhodnocení uplynulého období také nastíní plány na další postup při zajišťování obrany a bezpečnosti České republiky.

Mezi významnými zahraničními řečníky letos nebude chybět zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoeller, někdejší šéf Aliance George Robertson nebo bývalý velitel americké armády v Evropy Ben Hodges.

Už během prvního ročníku konference se podařilo v rámci politického panelu dosáhnout podpisu společné deklarace k zajištění obrany České republiky. Do té doby bezprecedentní dokument podepsali předsedové všech parlamentních stran a hnutí kromě KSČM.

Na základě této deklarace pak koaliční strany posléze podepsaly smlouvu o zajištění obrany ČR, kde se zavázaly navýšit obranné výdaje ČR do roku 2020 na 1,4 % HDP.

Formát konference bude podle organizátorů letos nový v tom smyslu, že pojme bezpečnost v daleko širším smyslu včetně ekonomického rozměru. Poprvé tak na bezpečnostní konferenci vystoupí například předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová nebo viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

K dvacátému výročí vstupu země do NATO připravuje ministerstvo zahraničí na 12. březen také slavnostní večer v Černínském paláci s účastí významných osobností tehdejší i současné alianční politiky. Na Hradčanském náměstí pak celý den bude vystavena historická i současná technika české armády.

, natoaktual.cz

Video