Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 5. 2016 16:28

Národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“

Nejvýznamnější čeští bezpečností experti, diplomaté, vojáci, policisté a politici diskutují o změnách v bezpečnostním prostředí a jejich dopadech na Českou republiku.

13:05
Nemáme indikace o tom, že by na ruské straně existovaly plány na vojenskou akci vůči Alianci. My máme důvěru v to, že i pokud by hypoteticky k něčemu takovému došlo, že Aliance zareaguje náležitě a případný konflikt vyhraje, o tom nemáme pochybnosti, uvedl v debatě na závěr druhého bloku konference velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý.
12:33
Zahraniční vojenské konvoje by neměly být mimořádnou událostí, to je standardní záležitost ukazující, že je tu kolektivní obrana. Je to rutina, která nám šetří výdaje, které bychom jinak museli investovat do vlastní obrany, uvedl ředitel ASPEN Institute Prague Jiří Schneider ve svém vystoupení.
12:25
Musíme dobře vybavit nejen aktivní vojenské zálohy, ale i pasivní zálohy, což je celá společnost, a to strategickou odolností vůči vnějším šokům, bezpečnostním rizikům, která ke světu patří, a je dobře, že se o tom na půdě parlamentu mluví, říká Jiří Schneider, ředitel ASPEN Institute Praha.
12:19
Jsem rád, že vláda potvrdila výhled rozpočtu na roky 2017-18. Tento finanční rámec nám umožňuje zahájit reorganizaci a vytváří předpoklady pro to, abychom doplňovali počty Armády ČR, které aktuálně chybí 5 tisíc vojáků, uvedl na konferenci generál Josef Bečvář, náčelník generálního štábu Armády ČR.
12:06
  • Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý hovoří během národní konference „Naše...

    Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý hovoří během národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“ / Autor: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

12:01
Obrana a bezpečnost není jen úkolem pro vojáky, je to i úkol navýsost politický, zahájil svůj příspěvek v druhém panelu konference náčelník generálního štábu Armády ČR generál Josef Bečvář.
11:55
Na straně Ruska je patrný trend k jaderné gestikulaci. Je to vidět i v ruských cvičeních. Je vidět snížení jaderného prahu ve strategickém ruském myšlení. NATO bude řešit, jak na to reagovat, ale rozhodli jsme se záměrně tuto debatu držet v nízkém profilu, uvedl velvyslanec Jiří Šedivý,
11:49
Nadcházející summit NATO bude mimořádný od konce studené války tím svým kontextem. Není to jen tím, co se děje kolem migrační krize a agresivní chování Ruska v jeho okolí, jsou to i další procesy, které nemusí souviset s Aliancí, ale mohou ovlivnit její soudržnost - jako je debata o vystoupení Británie z EU, dohoda o transatlantickém partnerství TTIP, či vývoj uvnitř Ukrajiny, řekl ve svém příspěvku velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý.
11:47
„Aliance musí na nadcházejícím summitu ve Varšavě demonstrovat jednotu,“ zahájil druhý panel právě o summitu velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý.
11:07
Audit národní bezpečnosti by měl reflektovat nejen to, jak jsou na nové výzvy schopny reagovat bezpečnostní složky, ale jaká je tato odolnost (resilience) celé společnosti, reagoval policejní prezident Tomáš Tuhý na otázku bývalého eurokomisaře Štefana Füleho na závěr prvního bloku dnešní konference.
10:59
Podle experta Jiřího Šedivého není důležité, zda se závazek vůči obraně vyjadřuje v procentech HDP jinak. Protože bychom podle něj měli primárně respektovat to, k čemu se zavážeme. My jsme se jako ČR zavázali, že budeme postupně rozpočet na obranu zvyšovat, ale my jej postupně snižujeme. Problémem je ta nestabilita toho finančního rámce, která pak negativně ovlivňuje i plánování a akvizice.
10:42
Irena Krasnická z MZV ČR: „Podstatné jsou pašerácké sítě, které té migrační vlně dávají masový charakter. Za rok 2015 vydělaly tyto sítě 5 miliard dolarů.“
10:36
I když posilujeme společnou bezpečnostní aktivitu uvnitř i navenek EU, v mediální debatě dominují drobné věci, v nichž se neshodujeme, a to je jen malá část. Říci, že Evropa je hluboce rozdělena, tak podle mě není. Ten mediální obraz nás jako Evropu nicméně oslabuje, uvedla poslední vystupující úvodního panelu Irena Krasnická, zvláštní zmocněnkyně pro migraci Ministerstva zahraničních věcí České republiky.
10:27
  • Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček během národní konference „Naše...

    Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček během národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“ / Autor: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

10:27
Sice klesá běžná kriminalita, ale narůstá organizovaná trestná činnost, včetně kybernetické kriminality, uvedl policejní prezident ČR Tomáš Tuhý, druhý řečník v zahajovacím panelu dnešní konference v Poslanecké sněmovně.
10:23
Policejní prezident ČR Tomáš Tuhý: „V otázce nelegální migrace je zásadní pobytová kontrola a musíme do ní investovat. Chceme nastavit pravidla tak, aby pobytová kontrola byla standardní součástí činnosti Policie ČR.“
10:17
„USA si dobře všímají toho, že Evropa je černým pasažérem. Dnes drtivou část nákladů na obranu v rámci NATO nesou USA, a to 75 %, a v oblasti vývoje a výkzumu je to ještě více. Předvolební boj v USA ukazuje, ať vyhraje kdokoli, že Američané budou více tlačit na své spojence, aby přebrali odpovídající díl odpovědnosti za svou obranu,“ říká dále bezpečnostní expert Jiří Šedivý.
10:12
"Pohyb džihádistů do Evropy je skutečný. Ani Česká republika není uchráněna nebezpečí teroristických útoků na svém území," prohlásil bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.
08:51
Jako hlavní zahraniční host konference vystoupí zástupce generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow.
08:01
Vážení čtenáři, poznámky z bezpečnostní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“ vám nabídneme minutu po minutě on-line.