Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčky, výbuchy a střelba. Češi bojují a zachraňují životy na území Talibanu

  17:55
Afghánská provincie Vardak patří mezi pět nejnebezpečnějších oblastí v zemi. Právě tady, doslova v první linii, dohlíží padesátka českých výsadkářů na vojáky afghánské armády. Smrtící výbuchy nastražených náloží i urputné přestřelky s Talibanem jsou jejich denním chlebem.

Čeští instruktoři v afghánském Vardaku - První společná patrola ve Vardaku. | foto: Armáda ČR

Už tři měsíce působí padesátka zkušených českých vojáků, většinou výsadkářů z Chrudimi, na místech, která ještě nedávno zcela ovládali povstalci Talibanu. Jednotce složené hlavně z odborníků na výcvik, střelbu, taktiku a plánování sami vojáci přezdívají "omeleta". To kvůli anglické zkratce pro poradní a výcvikový tým – OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team).

Nejdříve dlouhé týdny v relativním bezpečí základny Black Horse u Kábulu cvičili 500 afghánských vojáků, aby pak na ně dohlíželi a řídili je přímo v boji.

A neklidná provincie Vardak už za tu dobu mnohokrát dostála své pověsti jedné z nejnebezpečnějších v Afghánistánu. Naposledy před několika dny, kdy Češi odvraceli útoky ozbrojenců a zachránili život jednomu z afghánských vojáků. Dva následující příběhy přímo od jednotky ilustrují to, čím čeští vojáci v misi procházejí.

Záchrana afghánského vojáka

Je pátek 1. dubna a vyčerpaný tým českých instruktorů se po týdenní patrole a výcviku jedné z afghánských rot vrací na předsunutou operační základnu Sultan Chajl, aby doplnil zásoby, opravil poškozenou techniku a vůbec obnovil svou bojeschopnost.

Provincie Vardak

Provincie Vardak leží na středovýchodě Afghánistánu, poblíž metropole Kábulu. V oblasti žije přes půl milionu lidí, většinovou populaci tvoří paštunské kmeny. Provincie je považována za neklidnou. Ještě v roce 2008 byla z velké části pod kontrolou povstalců Talibanu. Ačkoliv se bezpečnostní situace zlepšila, stále má několik okresů této oblasti nálepku nebezpečných zón. Ozbrojenci pravidelně útočí na jednotky mezinárodních sil, časté jsou výbuchy nastražených náloží u silnic.

Cestou na základnu potkávají Češi patrolu afghánské armády, kterou napadli povstalci. Afghánská jednotka drží povstalce pod palbou. Jeden z vojáků ale leží bez pomoci na zemi a krvácí. V dálce jsou vidět jeho kolegové, kteří se rozmisťují podél blízké vesnice. Velitel českého týmu dostává pokyny z taktického operačního centra, které sleduje a řídí všechny jednotky mimo základnu, aby pokračoval dál s tím, že na pomoc Afgháncům už vyjel tým rychlé reakce.

Velitel českého týmu ale po zhodnocení situace nařizuje zastavit. Rotný Jan P. a praporčík Roman P. okamžitě poskytují první pomoc zraněnému afghánskému vojákovi a sami se ocitají pod palbou povstalců, kteří se ukrývají v blízkém sadu. Kontrolují dýchání, puls a celkový stav. Nasazují škrtidlo a snaží se zastavit krvácení.

Nedaleko od nich přitom neustává střelba z kulometu a AK-47. Češi nicméně afghánského vojáka dopraví do vozidla. Jeho zranění jsou vážná. Praporčík Roman P. musí po celou dobu převozu držet prsty přímo v ráně, aby afghánský voják nevykrvácel.

Na základně už pak čeká český zdravotnický tým. "Ztratil téměř dva a půl litru krve. Honza s Romanem mu téměř s jistotou zachránili život," řekl po zákroku lékař českého týmu Ivo K., kterému se nakonec podařilo stav afghánského vojáka stabilizovat a připravit ho na cestu vrtulníkem do vojenské nemocnice.

Čeští vojáci v afghánském Vardaku

Čeští vojáci v afghánském Vardaku

Čeští vojáci v afghánském Vardaku

Pod palbou v bahenní pasti

Je čtvrtek 31. března a čeští instruktoři se vracejí z předsunuté základny. Poslední dva dny strávili spolu s afghánskými vojáky a americkou četou v podmáčeném korytě řeky nedaleko vesnice Dundokaj. Z normálně devítihodinové patroly se nakonec vyklubalo nebezpečné dobrodružství na 36 hodin. Už odpoledne se Češi dostali do přestřelky s nepřítelem, ve které vojáci afghánské armády ukázali, že jsou schopní správně takticky reagovat na léčku a za pomoci přivolaných stíhaček F/A-18 útok povstalců společně se zahraničními silami odrazit.

Následovala strastiplná cesta vyschlým korytem řeky, takzvaným "vádím". Do bahna tu postupně zapadlo jedno vozidlo po druhém. "Bylo to jedno dlouhé, nekončící vyprošťování. Vádí bylo podmáčené, plné bahna a obrovských kamenů. Byla to jedna z nejdelších nocí v mém životě," řekl poté velitel týmu Robert Š.

Čeští vojáci v afghánském Vardaku

Když už se zdálo, že se svítáním a příjezdem amerických posil s vyprošťovací technikou všechno skončí, stalo se to, čeho se podle vojáků každý obával. Ozval se ohlušující výbuch improvizovaného výbušného systému. Dokonce dvou za sebou. Ten druhý, velice silný, pořádně poškodil vozidlo americké jednotky.

Naštěstí nebyl nikdo vážně zraněn. "Čekali jsme to. Nepřítel měl na přípravu léčky celou noc a v prostoru se vyzná. Snažili jsme se minimalizovat riziko, ale byla to jen otázka času. Tohle vádí je široké místy 200 metrů a hluboké i 10 metrů. Tudy projde i rota nepřítele a nevšimnete si ho," konstatoval Robert Š.

Nepřítel situaci využil a začal na vojáky střílet ze zalesněného okolí. Na pomoc vojákům přispěchala přivolaná dvojice vrtulníků Apache a nepřítele zlikvidovala. Po chvíli dorazil na místo česko-afghánský tým rychlé reakce s další americkou posilou. Zapadlá vozidla se pak podařilo rychle vyprostit a na základnu Sultan Chajl, kde sídlí štáb, dorazila jednotka nakonec v pořádku.

Autoři: , natoaktual.cz,
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...