Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mám tři body. Zbraně, zbraně, zbraně, žádal Kuleba. Dodá je NATO i Austrálie

  13:14aktualizováno  18:52
Kyjev naléhavě žádá západní země, aby ukrajinským obráncům poskytli bojová letadla, obrněnce, tanky a těžké protivzdušné systémy. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba dnes v Bruselu dostal slib dalších zbraňových dodávek od zemí NATO.

„Členské země NATO se dohodly na tom, že posílí podporu Ukrajině a poskytnou širokou škálu zbraňových systémů,“ potvrdil šéf NATO Jens Stoltenberg po jednání ministrů zahraničí.

Stoltenberg varoval, že Rusko nyní chystá novou ofenzívu na východě Ukrajiny a válka může trvat ještě dlouhé měsíce.

Spojenci se podle něj rovněž dohodli, že budou více pomáhat posilovat obranyschopnost dalších partnerských zemí, jako jsou Gruzie nebo Bosna Hercegovina.

Podle Stoltenberga musí být pomoc taková, aby „Ukrajina tváří v tvář ruské invazi zvítězila”. O jakou konkrétní techniku půjde, ale neupřesnil.

„Je často lepší nebýt zcela konkrétní, o jaké systémy se jedná, ale buďte si jistí, že spojenci poskytují širokou škálu různých zbraňových systémů, a to jak ze sovětské éry, ale i moderního vybavení,“ řekl.

Spojenci také jednomyslně odsoudili ruské vraždění civilistů v ukrajinské Buči a na dalších místech. „Všichni, kdo jsou za tato zvěrstva odpovědní, musí být postaveni před soud,” řekl.

„Budeme i nadále podporovat ukrajinský lid, jakož i partnery, kteří jsou rovněž postiženi ruskými kroky,” konstatoval americký ministr zahraničí Anthony Blinken.

Jak dodal, USA a spojenci pokračují v posilování obrany a úsilí pohnat ruského prezidenta Vladimira Putina k odpovědnosti za jeho nevyprovokované válečné tažení proti Ukrajině.

„Spolu se spojenci a partnery jim dodáváme nejefektivnější systémy, které podle nás potřebují, aby si poradili s obrněnými vozidly, tanky, letadly a vrtulníky,“ prohlásil Blinken s tím, že Washington uvažuje o dodávkách dosud neposkytnutých obranných systémů.

Pomoc Kyjevu slíbily také partnerské země NATO jako například Austrálie. Ta podle ministryně zahraničí Maris Paineové dodá na Ukrajinu obrněná vozidla Bushmaster.

„Jediné, čemu Putin rozumí, je síla. Společně s našimi spojenci budeme vyvíjet tlak pomocí dalších sankcí, dodávek zbraní a ukončením dovozu ruské energie,” řekla šéfka britské diplomacie Liz Trussová.

Spojenci se podle ní shodli, že budou Ukrajině na bilaterálním základě poskytovat těžké zbraně a že pomohou modernizovat její vybavení ze sovětské éry na současné standardy NATO.

Kuleba žádal o letadla, obrněnce a střely

„Můj program je velmi jednoduchý. Má pouze tři body. Jsou to zbraně, zbraně a zbraně,” prohlásil Kuleba před schůzkou s ministry zahraničí NATO.

Rychlé dodávky dalších zbraní jsou podle něj nejlepším způsobem, jak porazit ruská invazní vojska a zároveň zabránit rozšíření války za hranice Ukrajiny.

„V uplynulých týdnech ukrajinská armáda a celý ukrajinský národ ukázal, že umíme bojovat. Víme, jak zvítězit,” řekl.

Nejjednodušším způsobem, jak válku ukončit, podle Stoltenberga je, aby prezident Putin stáhl všechna svá vojska a zahájil seriózní diplomatické rozhovory. Jak ale upozornil, nic nenasvědčuje tomu, že by Moskva změnila svůj hlavní cíl, kterým je ovládnutí Ukrajiny.

„Nevidíme tedy, že by Rusko ustupovalo. Vidíme spíše přeskupování a přesouvání ruských sil,” varoval s tím, že spojenci očekávají na Donbasu masivní ruskou ofenzívu.

Podle Kuleby potřebují ukrajinští obránci konkrétně bojové letouny, střely krátkého dosahu, obrněnce, tanky a těžké protivzdušné systémy. Kromě společného jednání v rámci NATO má Kuleba v plánu také řadu bilaterálních schůzek s evropskými členy.

Ukrajinský ministr připomněl, že konkrétně například Berlín se v posledních týdnech odhodlal doslova k revolučnímu kroku, když původně odmítal dodávky zbraní Ukrajině, aby později Kyjevu sám dodal protitankové střely.

Německo ale podle Kuleby může vzhledem ke svým rezervám, zásobám a kapacitám udělat více. „S německou vládou jednáme o poskytnutí dalších zbraní. Problém, který mě nejvíce znepokojuje, je délka procedur a rozhodování v Berlíně. Protože zatímco Berlín má čas, Kyjev ho nemá,” dodal.

Ukrajina otevře koridory pro evakuaci, Kuleba chce po NATO letadla

Podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové už její země podpořila Ukrajinu dodávkami různých typů zbraní. „Spolu s našimi partnery pečlivě zkoumáme, jak ji (Ukrajinu) můžeme podpořit intenzivněji a koordinovaněji,” konstatovala.

Šéf NATO Jens Stoltenberg zopakoval, že spojenci budou Ukrajinu nadále podporovat, zásadní je ale předejít eskalaci a rozšíření konfliktu.

„Vyzval jsem spojence, aby poskytli další podporu v podobě mnoha různých typů zbraňových systémů. Jak lehkých zbraní, ale také těžších zbraní. Ukrajina potřebuje zbraně k vlastní obraně,” uvedl Stoltenberg.

Většina ze zemí třicítky poskytuje Ukrajině od začátku ruské invaze zbraně a další vybavení. Od protitankových střel, přes bezpilotní stroje až po systémy protivzdušné obrany. Česko podle neoficiálních informací jako první stát dodalo Kyjevu tanky.

„Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat! Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál,” uvedla na twitteru česká ministryně obrany Jana Černochová na nesčetné dotazy novinářů.

Od USA a dalších spojenců obdržel Kyjev zhruba 25 000 protiletadlových zbraňových systémů, které Kyjevu pomohly zabránit Rusku v získání vzdušné převahy.

Informaci dnes potvrdil šéf sboru amerických náčelníků Marek Milley během senátního slyšení. Kromě toho spojenci dodali na Ukrajinu také 60 000 protitankových střel.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...