Jedno z velkých uměle vybudovaných měst v americkém výcvikovém centru poblíž...

Jedno z velkých uměle vybudovaných měst v americkém výcvikovém centru poblíž německého Hohenfelsu. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Umělé městečko, kde žije komparz pro vojenské manévry

  • 8
Americká armáda si jich platí stovky. Pro všechny z nich je to dobré přilepšení k platu nebo důchodu. Ve výcvikovém centru u německého Hohenfelsu hrají během vojenských manévrů obyvatele uměle vystavěných měst a vesnic, které vojáci dobývají nebo střeží.

"Několikrát do měsíce si tady přivydělávám," konstatoval Salim. Třiapadesátiletý Turek žijící v Německu přes deset let si roli komparzisty během vojenských manévrů vystřihne několikrát do měsíce.

Čeští vojáci se prostříleli laserovou bitvou uprostřed Evropy

Podobně s ním další stovky lidí nejrůznějšího věku. Od vážných německých důchodců až po teenagery původem z Afriky i Blízkého Východu.

Speciální výcviková oblast americké armády u Hohenfelsu se rozkládá na členitém a lesnatém území o rozloze 200 kilometrů čtverečných. Lze zde vyzkoušet prakticky všechny možné situace, se kterými se vojáci mohou v reálu setkat. Jsou tu spletité umělé jeskyně, minová pole, mosty, řeky i vesnice a města. Jedno připomíná třeba Afghánistán, jiné zase Balkán.

Důmyslně vystavěná obydlí, ve kterých se dá při troše dobré vůle normálně žít, jsou vybavená kuchyněmi, postelemi i sociálním zázemím.

Trafika v jednom z velkých uměle vybudovaných měst v americkém výcvikovém
Najatí komparzisté hrají civilisty v uměle vybudovaných vesnicích a městech
Radnice v jednom z velkých uměle vybudovaných měst v americkém výcvikovém

Ulice lemované do detailů vybavenými obchody a krámky, kavárnami, trafikami, tržištěm nebo třeba kadeřnictvím, autodílnou a nádražím. Nechybějí kostely ani mešity s minarety.

Najatí komparzisté právě zde během vojenských cvičení podle přesně daného scénáře hrají civilisty: prodavače, dělníky, ale také místní policisty, lokální politické předáky nebo třeba povstalecké sympatizanty, kteří mají vojákům škodit.

Ráno přijedou na základnu do práce, převlečou se podle dané úlohy třeba za farmáře a po celý den během cvičných operací, kdy vojáci například pročesávají danou oblast, prodávají na tržišti.

Najatí komparzisté hrají civilisty v uměle vybudovaných vesnicích a městech...

Jiní zase papírují v kanceláři radnice, další perou prádlo, jiní posedávají na zahrádce před kavárnou. Další se jen tak procházejí na náměstíčku, jiní v pravidelném intervalu nasedají do dodávky a rozvážejí zboží. Zkrátka běžný život.

Každé takové městečko je však doslova prošpikováno kamerami. Každá akce a situace je přenášena kamerami do vyhodnocovacího centra a nahrávána. Přímo v terénu, doslova za zády každého vojáka nebo vozidla, se pak pohybují američtí hodnotitelé a instruktoři, kteří pečlivě bodují, jak se vojáci v konkrétní nasimulované situaci zachovají.

, natoaktual.cz

Nejlepší videa na Revue