Válka s KLDR by byla katastrofální s globálním dopadem, varoval šéf NATO

  • 130
Ministry zahraničí zemí NATO čeká večer diskuze o napjaté situaci na Korejském poloostrově. Spojenci jsou podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zastánci politiky silného odstrašení a maximálního mezinárodního tlaku na severokorejský režim, který by ho donutil k mírovému řešení. „Válka by pro region byla katastrofální,“ varoval.

„Zkouška balistické střely minulý týden opět ukázala, že Pchjongjang je bezohledný vůči mezinárodní bezpečnosti,“ uvedl Stoltenberg na úvod jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu.

Napětím na Korejském poloostrově se mají šéfové diplomacie zabývat během pracovní večeře. Obecně se očekává, že Aliance jako celek znovu vyzve mezinárodní společenství k zvýšení tlaku na severokorejský režim.

USA nad Koreu poslaly raptory. Evakuujte Američany, zní z Washingtonu

Schůzka přichází v době, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily rozsáhlé kombinované letecké cvičení v reakci na test zatím nejsilnější severokorejské mezikontinentální střely. Ta má být údajně schopná zasáhnout nejen pobřeží USA, ale také Evropu.

Na dotaz, jaké konkrétní opatření je připravena Severoatlantická aliance udělat, Stoltenberg uvedl, že spojenci zastávají politiku silného odstrašení. „Účelem odstrašování je předat zprávu, která je tak jasná a tak silná, že nemusíte vojenskou sílu použít,“ konstatoval. Připomněl, že účinné odstrašení bylo zásadním pilířem Aliance pro předcházení vojenských konfliktů po celá uplynulá desetiletí. „NATO je jednotné a schopné reagovat na jakýkoli útok, včetně balistických a jaderných útoků,“ řekl.Zásadní roli v zesílení tlaku na severokorejský režim podle jeho slov hrají mezinárodní hospodářské sankce a jejich důsledné uplatňování. „Cílem je samozřejmě dosažení mírového řešení, protože válka v tomto regionu by byla katastrofální a měla by globální důsledky nejen pro region, ale pro celý svět,“ dodal.

Na otázku, zda Aliance sdílí některá americká hodnocení o případném „preventivním“ úderu na KLDR, poznamenal, že je klíčové zabránit ozbrojenému konfliktu. Pro to ale spojenci potřebují odstrašení jako nejlepší záruku toho, že severokorejský režim nezaútočí na spojence.

Probíhající americké a jihokorejské letecké manévry označil za součást odstrašujícího mechanismu. „Vysílají jasné sdělení, že Spojené státy jsou tam, že Spojené státy mají schopnosti a odhodlání své spojence bránit,“ uvedl Stoltenberg.

Státní severokorejská tisková agentura uvedla, že cvičení posunuje Korejský poloostrov „na pokraj jaderné války“ a že cvičení je „přípravou na invazi“. Pchjongjang prý „vážně uvažuje“ o protiopatřeních a USA a Jižní Korea „draze zaplatí za své provokace“.

, natoaktual.cz

Video