Mírové jednotky v KFOR v Kosovu.

Mírové jednotky v KFOR v Kosovu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Italové převzali velení jednotek NATO v Kosovu

  • 1
Italský generál Giuseppe Emilio Gay převzal velení mírových jednotek NATO v Kosovu. V nadcházejícím roce bude stát v čele mezinárodních sil o síle 16 tisíc vojáků, kteří v zemi dohlížejí na klid.

Italský generál Giuseppe Emilio Gay nahradil v čele mírových jednotek Xaviera Bout de Marnhaca. Slavnostní ceremoniál předání velení se uskutečnil dnes v kosovské Prištině.

Kosovo je od roku 1999 pod správou OSN. Formálně však bylo stále součástí Srbska. Na klid v oblasti dohlížejí tisíce vojáků mírové mise KFOR pod velením NATO.

Letos v únoru Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. To v zemi i v samotném Srbsku rozpoutalo vlnu masových protestů a násilí. Kosovští Albánci, kteří tvoří přes devadesát procent obyvatelstva, chtěli dosáhnout nezávislosti provincie. Srbové, kterých zůstalo v Kosovu po válce jen několik tisíc, si přáli zůstat součástí Srbska.

Nezávislost provincie podporuje většina ze sedmadvaceti členských států EU. Samostatnost Kosova rezolutně odmítá například tradiční srbský spojenec Rusko.

V Kosovu v současnosti působí na 400 českých vojáků. Kvůli protestům proti vyhlášení nezávislosti Kosova monitorují kosovsko-srbskou hranici v délce sto kilometrů a pravidelně hlídkují podél pomyslné dělicí čáry společně se srbskými vojáky. Krátce po vyhlášení nezávislosti čeští vojáci zasahovali na kosovské hranici proti srbským demonstrantům.

, natoaktual.cz

Video