Aerobatická skupina Saudi Hawks ze Saudské Arábie na letounech Hawk

Aerobatická skupina Saudi Hawks ze Saudské Arábie na letounech Hawk | foto: SaudiHawks

Saúdští jestřábi, bombardéry a řada premiér. Dny NATO slibují show

  • 19
Celou řadu unikátních premiér chystají organizátoři Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Už za dva týdny se na největší bezpečnostní show v Evropě exkluzivně představí aerobatická skupina Saudi Hawks ze Saúdské Arábie. Chybět nebudou americké bombardéry a nevídanou účast připravuje Slovensko, letošní speciální partnerský stát.

Přes 80 letounů a vrtulníků, 200 kusů pozemní techniky, 60 dynamických ukázek a 15 hodin atraktivního programu.

Takové budou o víkendu 16. a 17. září další Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. O mezinárodní prestiži svědčí účast 17 zemí s vojenskou technikou a z toho hned tři neevropských: USA, Kanady a Saúdské Arábie.

Dny NATO v Ostravě

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Účast dosud potvrdilo 17 zemí a NATO. Vstup na akci je zdarma.

Je to ojedinělá nekomerční přehlídka, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Divácký rekord v návštěvnosti je 225 tisíc návštěvníků. Loni kvůli nepřízni počasí program vidělo 130 tisíc diváků.

Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

V pořadí sedmnáctý ročník nabídne podle organizátorů celou řadu premiér. Ze Saúdské Arábie na svou premiérovou ukázku ve střední Evropě dorazí akrobatická skupina Saudi Hawks.

„Po Jordánsku je Saúdská Arábie dalším arabským státem, jejíž ozbrojené síly se představí na naší akci a je pro nás velkou ctí a vyznamenáním, že se na mošnovské letiště daří lákat účastníky z takto vzdálených zemí,“ řekl Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, které akci organizuje.

Vystoupení saúdského týmu je často přirovnáváno k legendárním britským Red Arrows nejen proto, že jejich bývalí členové pomáhají svým arabským kolegům s přípravou. Oba týmy používají letouny Hawk, skupina Saudi Hawks létá se sedmi stroji vyvedenými v zelené a bílé barvě.

Diváci letos budou moci vidět vystoupení hned dvou akrobatických skupin, protože se po dvou letech vrací i polský tým Orlik.

Bohatou účast letos do Ostravy připravují Spojené státy. Po roce budou na mošnovském letišti opět k vidění dva ze tří typů současných amerických bombardérů, které jsou schopny nést i jaderné zbraně. Nadzvukový „neviditelný“ B-1B Lancer při své loňské premiéře dominoval statickým ukázkám. Přiletí také legendární strategický bombardér B-52 Stratofortress.

„Tyto stroje se na veřejných akcích společně ukazují velmi vzácně, je proto zcela unikátní, že je bude možné takto u nás vidět dva roky po sobě,“ konstatoval Pavlačík. Oba letouny se zároveň na přelomu srpna a září v Česku účastní dvoutýdenního cvičení Ample Strike. Americkou prezentaci obřích letounů navíc doplní KC-135 Stratotanker, který slouží k doplňování paliva za letu u stíhacích letounů i bombardérů (více čtěte zde).

Partnerem je Slovensko

Nedílnou součástí Dnů NATO se za poslední tři roky stala role speciálního partnerského státu, jíž se v tomto ročníku zhostí Slovensko. To si přichystalo exkluzivní premiéry i derniéry techniky svých ozbrojených sil i dalších bezpečnostních složek.

Fotografie

Polská skupina Orlik na Dnech NATO v Ostravě
Americké vrtulníky Black Hawk na cvičení hrotových sil NATO Nobel Jump na...
Americký bombardér B-1B Lancer na mošnovském letišti
Letoun včasné výstrahy AWACS v tygřím provedení na cvičení Tiger Meet ve Francii

Slovenské letectvo již přislíbilo dynamickou ukázku svého stíhacího letounu MiG-29, u něhož si nově připravilo také statickou prezentaci.

Velkým magnetem bude přítomnost víceúčelového vrtulníku UH-60 Black Hawk, jež na letošních Dnech NATO zažije mezinárodní premiéru. Tyto stroje z dílny americké firmy Sikorsky, kterých slovenská vláda v roce 2015 nakoupila devět a které jsou nyní postupně dodávány do výzbroje vzdušných sil, reprezentují přezbrojování země na techniku západní provenience.

Stejně jako armádní letectvo i vládní letka spadající pod slovenské ministerstvo vnitra představí čtyři dopravní stroje. V průletu bude možné vidět letoun Airbus A-319, z blízka na statické ukázce se pak představí vrtulník Mi-171 a letoun Fokker 100, který se na Mošnově objeví poprvé.

Zcela exkluzivní záležitostí pak bude účast stroje Tu-154. Tento typ až do roku 2007 sloužil také v českém letectvu, na Dnech NATO se však nikdy nepředstavil.

Podle Pavlačíka se tak bude jednat o jeho premiéru, ale současně i derniéru před vyřazením z aktivní služby a reálně poslední možnost jej spatřit a snad i vstoupit na jeho palubu.

Mezi další premiéry bude patřit účast kanadského stíhacího letounu CF-18 Hornet nebo tureckého letounu včasné výstrahy E-7T, který budou moci návštěvníci příležitost srovnat s aliančním letounem AWACS typu E-3A.

Za premiérové se dá označit i vystoupení letounu JAS-39 Gripen v provedení nového display pilota Iva Kardoše. Ten teprve v květnu získal certifikát k provádění ukázek na veřejných akcích a již o dva měsíce později porota na Royal International Air Tattoo v britském Fairfordu, zřejmě největším svátku vojenské letecké techniky na světě, vyhlásila vystoupení českého pilota za nejlepší zahraniční ukázku.

Již popáté v řadě se na Dnech NATO v Ostravě představí švédská historická letka. Pro letošní ročník si připravila středoevropskou letovou premiéru letounu Saab 32 Lansen.

, natoaktual.cz

Video