Texaská Národní garda plánuje vyslat na cvičení 6 strojů F-16 Fighting Falcon

Texaská Národní garda plánuje vyslat na cvičení 6 strojů F-16 Fighting Falcon | foto: Texas Air National Guard

Piloti českých gripenů budou svádět vzdušné souboje s Národní gardou

  • 13
Hned několik stíhacích strojů F-16 a létající tanker vyšle do Česka v červnu Národní garda z americké Nebrasky a Texasu. Letci se na cvičení "Sky Avenger" zaměří především na manévrový vzdušný boj, údery proti pozemním cílům i tankování paliva za letu.

Mezinárodní letecké cvičení se uskuteční v druhé polovině června v Čáslavi. Kromě českého letectva se do něj zapojí až 200 příslušníku Národní gardy z Nebrasky a Texasu. Američané vyšlou do Česka šest letounů F-16 a přislíben je také létající tanker KC-135 pro doplňování paliva za letu.

„Kromě manévrových vzdušných bojů a spolupráce s předsunutými leteckými návodčími bude cvičení zaměřené také na mise s komplexními scénáři,“ konstatoval zástupce ředitele cvičení Tomáš Merta.

Dnes tankují bombardéry. Létající benzinkou šest kilometrů nad Českem

Právě k misím s komplexním scénářem, takzvaným „COMAO“ (Composite Air Operations), do kterých budou nějak zapojeny všechny letouny, využijí stíhači létající „benzínku“. Podobně stroje KC-135 americká Národní garda poskytla na cvičení v Česku i loni.

České vzdušné síly do cvičení nasadí letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z čáslavské základny, vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171 z 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou.

Podle mluvčího čáslavské základny Tomáše Maruščáka se bude létat ve dvou blocích. „V dopoledních hodinách se budou létat mise podle komplexního scénáře, v odpoledních hodinách pak budou následovat mise zaměřené na manévrové vzdušné boje a úkoly přímé letecké podpory,“ uvedl.

Kromě soubojů na nebi budou letci budou procvičovat postupy s pozemními leteckými návodčími. Ti navádějí piloty na pozemní cíle určené ke zničení.

Spolupráce mezi českou armádou a Národními gardami v Nebrasce a Texasu sahá až do roku 1993. Prvotním cílem bylo pomoci české armádě v přípravě ke vstupu do NATO. Od té doby se ale spolupráce kromě leteckých cvičení rozšířila i na výměnu zkušeností například v oblasti velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace výbušných zařízení nebo ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Podobně gardisté přiletěli do Česka s šesti nadzvukovými stroji F-16 v roce 2009. Tehdy „jižanští pistolníci“ z letky Lone Star Gunfighters ze San Antonia rovněž procvičovali manévrový vzdušný boj a údery na pozemní cíle.  (Psali jsme v reportáži zde)

, natoaktual.cz

Video