Vstup do podezřelého objektu během spojenecké operace v afghánském Vardaku

Vstup do podezřelého objektu během spojenecké operace v afghánském Vardaku | foto: OMLT Vardak

Česká „omeleta“ zůstane v nebezpečném Vardaku, výcvik Afghánců má prioritu

  • 6
Po šesti měsících se z Afghánistánu vrátilo 50 českých vojáků, kteří v nebezpečné provincii Vardak dohlíželi v boji na afghánské vojáky. Vystřídaly je čerstvé síly. Armáda plánuje, že skupina českých instruktorů takto bude afghánským vojákům pomáhat až do roku 2014, kdy NATO plánuje stažení většiny svých sil ze země.

Práce poradního a výcvikového týmu v afghánském Vardaku patří od počátku k nejnáročnějším misím české armády. "Budeme s afghánskými vojáky 24 hodin denně, bojovat, jíst, odpočívat," řekl před odletem velitel české jednotky Martin Botík.

Jednotce složené hlavně z odborníků na výcvik, střelbu, taktiku a plánování sami vojáci přezdívají "omeleta". To kvůli anglické zkratce pro poradní a výcvikový tým - OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team).

Vardak

Provincie Vardak leží na středovýchodě Afghánistánu, poblíž metropole Kábulu. V oblasti žije přes půl milionu lidí, většinovou populaci tvoří paštunské kmeny. Provincie je považována za neklidnou. Ještě v roce 2008 byla z velké části pod kontrolou povstalců Talibanu. Ačkoliv se bezpečnostní situace zlepšila, stále má několik okresů této oblasti nálepku nebezpečných zón. Ozbrojenci pravidelně útočí na jednotky mezinárodních sil, časté jsou výbuchy nastražených náloží u silnic. Od konce dubna v oblasti působí v pořadí čtvrtý český výcvikový tým.

V neklidné provincii padesátka českých instruktorů cvičí vojáky afghánské armády a dohlíží na ně přímo v bojových operacích. Afghánci mají být díky nim schopnější a samostatnější, aby mohli postupně převzít odpovědnost za bezpečnost v celé zemi.

Ministerstvo obrany a armáda plánují, že se takové týmy budou Vardaku střídat postupně až do roku 2014, kdy chce NATO ze země stáhnout většinu svých sil. To by měl obsahovat i návrh pro působení českých vojáků v zahraničních operacích na další dva roky. "Zachování výcvikových týmů je prioritou," potvrdila plány Jana Růžičková z Generálního štábu.

V boji i při odpočinku

Malé týmy českých mentorů jsou ve Vardaku s afghánskými vojáky prakticky neustále. V nehostinných odlehlých oblastech s nimi sdílejí nepohodlí provizorních úkrytů v drsných podmínkách afghánských hor. "Mentoring či vedení a výcvik lidí je natolik specifický, že se musíte s těmi lidmi sblížit," popsal čerstvé zkušenosti Zdeněk Mikula, velitel třetího týmu, který se z mise vrátil v pondělí.

To vše navíc v jedné z pěti nejnebezpečnějších oblastí Afghánistánu. Provincii protíná klíčová strategická cesta mezi metropolí Kábulem a jihoafghánským Kandahárem a těžké útoky povstalců jsou zde na denním pořádku.

Afghánská armáda má sice dlouhou tradici a jsou to obvykle dobří vojáci, avšak problém je v efektivním plánování a také ve velení. Kvůli tomu jsou zde právě čeští specialisté, kteří mají Afgháncům radit a v případě potřeby přivolat pomoc dělostřelectva či letectva.

"Afghánci jsou rodilí bojovníci. Co se týče boje, jsou to zkušení vojáci. My je ale musíme připravit na situace a činnosti, které doposud neřešili a na které dosud nebyli zvyklí," dodal Mikula.

S nastupující jarní ofenzívou povstalců Talibanu se dá očekávat, že se ve Vardaku Češi opět dostanou do tvrdých bojů. A nebude to jednoduché. Loni koncem května ve Vardaku padl jednatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal. V říjnu na následky těžkých zranění z mise zemřel ve vojenské nemocnici rotmistr Adrian Werner. Několik dalších českých vojáků bylo zraněno.

, natoaktual.cz

Video