Letouny Jas-39 Gripen českých vzdušných sil v litevském Šiauliai

Letouny Jas-39 Gripen českých vzdušných sil v litevském Šiauliai | foto: David Schreier

České gripeny jsou v Litvě, budou střežit nebe nad Pobaltím

  • 16
Na letecké základně v litevském Šiauliai přistály čtyři letouny gripen českých vzdušných sil. Od 1. září do konce roku budou čeští stíhači v rámci mise NATO chránit Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

Přelet z domovské základny v Čáslavi trval čtveřici letounů Jas-39 Gripen zhruba hodinu. Do Litvy ve čtvrtek dorazila transportním letounem CASA poslední skupina českých vojáků, kteří se budou na provozu pohotovostních letounů podílet.

"Osm ostrých nad Pobaltím"

Jak probíhala historicky první česká mise v Pobaltí v roce 2009

Český kontingent je tak kompletní. Celkem bude v Pobaltí působit 64 českých vojáků. "Dnešním dnem je kontingent připraven k plnému  převzetí operačního úkolu, které proběhne 1. září v 9 hodin hodin místního času," uvedl velitel jednotky Petr Lanči.

Od září budou čeští letci právě ze základny v litevském Šiauliai střežit vzdušný prostor nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem v rámci alianční mise Baltic Air Policing. V ochraně trojlístku pobaltských republik se střídají státy NATO, protože Litva, Lotyšsko ani Estonsko vlastní stíhací letectvo nemají. Češi převezmou nepřetržitou pohotovost od polských letců s letouny MiG-29. V lednu pak štafetu předají Dánům.

Pro zajištění mise musela armáda do Litvy letecky přepravit asi 10 tun materiálu a vybavení. Další materiál včetně tuctu kontejnerů, záložní elektrocentrály nebo tahače letounů putoval do Litvy v koloně po zemi.

Na misi se letci i pozemní personál připravovali řadu měsíců. Kvůli klimatickým podmínkám v Pobaltí na sklonku roku vojáci nechali například všechny čtyři letoun dodatečně opatřit speciální antikorozní ochranou.

"Již v roce 2010 byl upraven dlouhodobý plán údržby letecké techniky, tak aby v samotném průběhu mise byl k dispozici maximální možný počet letounů s dostatečnou zálohou provozních lhůt a nedocházelo tak k omezování provozu v místě nasazení ani na domovské základně," konstatoval šéf logistiky Jan Ondryska.

Ochranu Pobaltí budou čeští letci zajišťovat už podruhé. Historicky první takovou misi čeští stíhači absolvovali už v roce 2009. Tehdy zvládli celkem 330 misí, nalétali 400 hodin a osmkrát se jim nad hlavami rozezněly poplašné sirény k ostrému startu, kdy museli do vzduchu většinou kvůli ruským vojenským letounům.

, natoaktual.cz

Nejlepší videa na Revue