Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen během návštěvy u speciální...

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen během návštěvy u speciální horské brigády v Bad Reichenhall | foto: Bundeswehr

Německo poprvé od studené války zvýší počet vojáků Bundeswehru

  • 69
Německá armáda poprvé od konce studené války navýší počet vojáků i civilních zaměstnanců pracujících pro obranu. Ministryně obrany Ursula von der Leyen chce kvůli změnám v bezpečnostním prostředí zvýšit horní strop počtu vojáků, který činí 185 tisíc.

„Čtvrtstoletí, kdy se Bundeswehr jen zmenšoval, je u konce. Je načase, aby německé ozbrojené síly opět posílily,“ prohlásila von der Leyen. Armáda by podle ní měla mít možnost personálně pružně reagovat na nepředvídané hrozby a současné bezpečnostní výzvy.

Mezi ty podle ní patří islamistický terorismus, nestabilita na africkém kontinentě, kybernetické útoky i „asertivní“ Rusko. Německo podle ministryně čelí v posledních měsících tlaku spojenců, aby se chopilo větší role v rámci kolektivní obrany i zahraničních misí.

Jen v posledních dvou letech se tak německé ozbrojené síly zapojily do několika nových operací včetně pomoci při boji s virem Eboly v Africe nebo sledování tras pašeráků lidí v Egejském moři.

Současný horní personální strop Bundeswehru je stanoven na 185 tisíc osob - 170 tisíc vojáků krátkodobé služby a profesionálů a pak 15 tisíc dobrovolníků. Jen pro srovnání v roce 1990 při sjednocení Německa sloužilo v armádě 585 tisíc vojáků a dalších 200 tisíc civilistů.

Ministerstvo chce na základě nového konceptu volnější vojenské struktury („breathing personnel structure“) do roku 2023 zvýšit počet pozic v německé armádě o sedm tisíc. Koncept rovněž předpokládá navýšení počtu profesionálních vojáků ve srovnání s těmi, kteří slouží v Bundeswehru krátkodobě.

Rovněž by mělo vzniknout 4400 nový míst pro civilní zaměstnance obrany, kterých je v současnosti 56 tisíc.

Na obranu až 130 miliard eur

Podle nedávné komplexní studie potřeb německých ozbrojených sil by armáda v ideálním případě potřebovala až 14 300 vojáků navíc, aby zvládla všechny nové mise, mezi které patří například záchrana uprchlíků na moři, operace na podporu letecké kampaně vedené USA proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii a Iráku a doprovodné operace proti islámským militantům v Mali.

Personální změny jsou dalším krokem v posilování německé armády pod taktovkou ministryně von der Leyen. Už počátkem roku ohlásila plán na modernizaci armády, do které by mělo přitéct celkově až 130 miliard eur, tedy zhruba 3,5 bilionu korun.

Německo tak v příštích letech takřka zdvojnásobí výdaje na obranu. Zatímco dosavadní výhled počítal s ročními výdaji 5 miliard eur, nově by to bylo přibližně 9 miliard. Doplněny by měly být stavy obrněné techniky včetně tanků nebo transportní letouny.

, natoaktual.cz

Video