Britské pohotovostní stíhačky zasahovaly u nekomunikujících ruských vojenských...

Britské pohotovostní stíhačky zasahovaly u nekomunikujících ruských vojenských letounů nad Baltem. Na snímku ruský Su-27. | foto: RAF

Britské stíhačky opakovaně vzlétaly nad Baltem. Ruské stroje nekomunikovaly

  • 60
Dva ostré starty britských pohotovostních stíhaček během jediného dne si vyžádaly lety nekomunikujících ruských vojenských letounů v těsné blízkosti Estonska. Ruské transportní i bojové letouny mířily z Ruska do Kalinigradu.

Dvojice stíhaček Eurofighter Typhoon odstartovala z estonské základny Amari v úterý poprvé k nekomunikujícímu ruskému transportnímu letounu An-12, který se pohyboval blízko estonského vzdušného prostoru a mířil z Ruska do ruské militarizované zóny Kaliningradu.

Litva, Lotyšsko ani Estonsko vlastní stíhačky nemají a proto se v jejich ochraně střídají státy NATO.

Po identifikaci britské stroje letoun, který nekomunikoval s řízením letového provozu doprovázely do bezpečné vzdálenosti, informovalo britské ministerstvo obrany.

Druhý poplach se týkal formace tří neznámých letounů mířících podobně ze severozápadu Ruska do Kaliningradu. Dvojice britských stíhačů formaci dostihla západně od estonského pobřeží. Šlo o ruský transportní stroj Il-22 a dva stíhací letouny Su-27.

„Cíle byly doprovázeny směrem na jih do chvíle, než jejich doprovod převzal pohotovostní letoun švédského letectva,“ informovalo velení britského letectva.

Od počátku května, kdy britští stíhači ochranu vzdušného prostoru Pobaltí společně s maďarskými a španělskými letci převzali, zaznamenali už 11 ostrých startů.

Ruské letouny jsou „němé“

Ruské vojenské stroje nejčastěji míří z Ruska do ruského Kaliningradu nebo nazpět. Létají však velmi blízko hranic pobaltských zemí, navíc bez letových plánů, nekomunikují s řízením letového provozu a mají vypnuté automatické odpovídače.

Zařízení umožňuje automatickou identifikaci letadla ve vzdušném prostoru pro potřeby řízení letového provozu a poskytuje základní údaje o letadle včetně kódu letu nebo výšce. Středisko řízení letového provozu proto takové letouny bez identifikace označuje za neznámý cíl. A v tu chvíli se na některé ze dvou operačních základen v Litvě nebo Estonsku rozezní poplach.

Britské stíhačky zasahovaly nad Baltem u neobvyklého ruského stroje

Před týdnem podobně pohotovostní stíhačky NATO postupně startovaly například k transportnímu stroji An-24 a o několik dní později k formaci hned pěti „němých“ ruských vojenských letounů. Šlo o dopravní Tu-154, dvojici bojových strojů Su-30 a dvojici nadzvukových taktických bombardérů Su-24 ve variantě určené pro elektronický boj a průzkum.

Koncem května dopravní letoun Tu-154 ruského námořnictva krátce narušil vzdušný prostor Estonska poblíž ostrova Vaindloo ve Finském zálivu. Loni ruské letouny podle dostupných informací ve stejné oblasti narušily vzdušný prostor Estonska šestkrát.

Moskva to vždy popřela. Poslední známý případ z loňského července se týkal dokonce dopravního speciálu ruského prezidenta Vladimira Putina mířícího na schůzku s Donaldem Trumpem do Finska. (Psali jsme v článku zde)

, natoaktual.cz

Nejlepší videa na Revue