Nakládání britských tanků Challenger na železniční vagony

Nakládání britských tanků Challenger na železniční vagony | foto: British Army

Britská armáda zkouší rychlý přesun tanků tunelem pod La Manchem

  • 55
Britská armáda spustila dlouho připravovanou zkoušku rychlého přesunu vojenské techniky na evropský kontinent pod kanálem La Manche. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Britové od ledna velí jednotkám rychlé reakce NATO, které mají v případě ohrožení některého člena přispěchat na pomoc.

„Znamená to, že jsme schopni přesunu techniku po železnici stejně jako po moři nebo letecky,“ informovalo v krátkém avízu britské ministerstvo obrany.

Nakládání a přesun tanků Challenger po železnici tunelem pod kanálem La Manche má být součástí prověrek britských jednotek pro nasazení v případě ohrožení některého ze spojenců.

Británie totiž od ledna velí Silám rychlé reakce NATO (NRF) i takzvaným jednotkám velmi rychlé reakce (VJTF), které mají v případě potřeby přispěchat na pomoc napadanému spojenci do 48 hodin.

Jednotky NATO by v případě války s Ruskem neuspěly, tvrdí generálové

Na jejich vytvoření se dohodli spojenci v reakci na situaci na Ukrajině a ruskou anexi Krymu. Takzvané hrotové síly mají zhruba 5 000 vojáků, s prvkem speciálních sil a leteckou i námořní podporou.

Pro bleskové nasazení mají hrotové síly zatím v šesti zemích Evropy (Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Polsku, Bulharsku a Rumunsku), připravené potřebné logistické zázemí a cestovat takříkajíc na lehko. Další takové malé předsunuté velitelství vzniká na Slovensku.

Teprve za nimi by pak následovaly další jednotky NRF. Ty se mají prakticky znásobit z nynějších 13 tisíc až na 40 tisíc vojáků, jak se loni spojenci dohodli.

Britové pro hrotové uskupení letos vyčlenily 3 000 mužů, zbytek tvoří menší jednotky z USA, Dánska, Španělska, Norska a Polska. „Spojené království a jeho ozbrojené síly jsou připraveny v co nejkratší době bránit naše spojence a chránit britské národní zájmy,“ uvedl šéf britské obrany Michael Fallon.

, natoaktual.cz

Video