Armáda zařadila do výzbroje nový airbus

  • 16
První ze dvou nových dopravních letounů Airbus A-319 CJ armáda slavnostně zařadila do své výzbroje. Nové stroje za 3 miliardy korun nahradí dosluhující letouny Tu-154. Budou přepravovat vojáky do misí i vrcholné politiky na zahraniční cesty.

"Letectvo nemohlo při modernizaci armády zůstat stranou," řekl během slavnostního ceremoniálu na pražském letišti ve Kbelích náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

"Naše vzdušné síly s nadzvukovými a podzvukovými letouny, transportními a bitevními vrtulníky a nyní i dopravním letectvem se tímto dostaly ve světě na špici," dodal Štefka s tím, že nový Airbus je o dvě generace modernějším strojem, než letouny Tu-154, které dosud armáda využívá.

Airbus A-319 CJ AČR

Velitel 24. základny dopravního letectva Josef Bejdák připomněl, že oproti běžnému modelu, který používají civilní aerolinky, je vojenský speciál vybaven řadou nejmodernějších systémů včetně plně automatického přistávání nebo navigačních přístrojů.

Podle Bejdáka se budou nyní technici a piloti učit letoun prakticky obsluhovat. Během měsíce by už nový stroj mohl fungovat v běžném provozu.

"Předpokládáme, že ještě v únoru začne praktický výcvik a od počátku března bychom zahájili plánované lety už s novým letounem," konstatoval jeden z pilotů nových letounů Emil Komjati.

Interiér Airbusu A-319 CJ AČR

Ten dříve létal právě s letouny Tu-154. "Rozdíl mezi oběma letouny je obrovský, Airbus je ekonomičtější, doletí dál, je vybaven nejmodernější navigací," vypočítal Komjati.

Nové stroje nahradí zastaralé Tu-154
Domovskou základnou bude pro nový Airbus letiště v pražských Kbelích, kde první nový stroj přistál 30. ledna. - více zde

Na letišti už upravili hangár a zpevnili část letištní dráhy. Dvě posádky letadel také absolvovaly školení ve francouzském Toulouse. Armáda bude mít pro nové stroje k dispozici celkem osm pilotů.

Oba stroje pro českou armádu budou mít kromě standardního vybavení i speciální komponenty, které si armáda po výrobci vyžádala. Interiér tak bude možné upravovat do dvou variant - ve variantě VIP bude kapacita 44 míst, ve variantě Economy přepraví letadlo až 100 lidí.

Airbus A-319 CJ AČR

 

První letoun, který bude pojmenován po generálu Janouškovi, už má za sebou i konečnou barevnou úpravu včetně umístění všech nápisů a státních znaků. S montáží druhého letounu, který ponese jméno generála Ocelky, začal výrobce loni na podzim. Armáda ho dostane v září.

Dva nové letouny Airbus A 319 CJ nahradí zastaralé sovětské letouny Tupolev Tu-154, které jsou součástí takzvané vládní letky. Jejich provoz se řídí předpisy a nařízeními, které nejsou v souladu s novými standardy NATO.

Loni v říjnu byl zastaralý stroj důvodem zdržení návratu českých průzkumníků z mise v Afghánistánu. Aby Tu-154 neporušoval hlukové normy, nesmí přistávat a startovat na většině evropských mezinárodních letišť v noci. - více zde

Slavnostní křest Airbusu A-319 CJ AČR

Podle velitele kbelské základny budou staré letouny létat do doby, než armáda obdrží i druhý z objednaných strojů. "Létat bude jedno ze dvou tůček a druhé bude v záloze," řekl Bejdák.

Ke konci roku pak armáda stroje vyřadí a nabídne k odprodeji. "Ideálním odbytištěm zřejmě bude některá ze zemí bývalého Sovětského svazu, kde tyto letouny stále létají," dodal náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Smlouvu o nákupu dvou středních dopravních letounů podepsali zástupci francouzského výrobce a ministerstva obrany počátkem loňského března. - více zde

Armáda původně oslovila dva výrobce. Zakázku na dodávku dvou strojů nakonec vyhrál Airbus, rozhodující totiž podle ministerstva obrany byla i rychlost dodání.

Připravujeme fotografie...

, natoaktual.cz

Video