Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Dvě třetiny amerických vojáků trpí nadváhou, další málo spí, tvrdí studie

  • 62
Až 66 procent amerických vojáků napříč různými jednotkami trpí nadváhou či obezitou. Vyplývá to z dlouhodobé studie společnosti RAND o zdravotním stavu a prevenci nemocí. Ta zkoumala také kvalitu spánku příslušníků ozbrojených sil.

Studie na základě měření „Body Mass Indexu“ - BMI vojáků napříč různými jednotkami ukázala, že 66 procent z nich nadváhou či obezitou.

Výzkumu se od roku 2015 zúčastnilo přibližně 18 tisíc náhodně vybraných příslušníků pozemních sil, letectva, námořnictva, námořní pěchoty i pobřežní stráže.

Nejhůře dopadla armáda, tedy pozemní síly. Nadváhu nebo obezitu má podle studie 69,4 procenta vojáků.

Následují příslušníci pobřežní stráže (67,8 %), námořnictva (64,6 %), letectva (63,1 %) a námořní pěchoty (60,9 %).

Autoři studie upozorňují, že zatímco počet vojáků s nadváhou je důvodem k znepokojení, obezita populace obecně se stává národním problémem USA. Kvůli „tloušťce“ totiž jeden ze tří dospělých nesplňuje pro vstup do armády, což značně komplikuje nábor nových rekrutů.

Dalším problémem, kterým se studie zabývala, byla kvalita spánku příslušníků ozbrojených sil. Téměř 9 procent vojáků tvrdí, že denně nebo „téměř denně“ berou prášky na spaní.

Více jak polovina vojáků (59,4 %) pak spí méně, než potřebuje. Více než třetina (33,2 %) respondentů pak uvedla, že s nedostatek spánku a regenerace měla už potíže.

„Poruchy spavosti jsou vážným problémem, který vojákům brání v efektivním výkonu jejich práce,“ citovala agentura Reuters autora studie Harrise Liebermana, výživového odborníka ve vojenském výzkumném institutu v Natick v Massachusetts.

Společnost RAND už podobné zprávy pro Pentagon zpracovává 30 let. Americké ministerstvo obrany tak chce mít lepší představu o stavu bojových sil země.

, natoaktual.cz

Video