Hlídkový  P8 Poseidon je vyvinut z civilního stroje Boeing 737.

Hlídkový P8 Poseidon je vyvinut z civilního stroje Boeing 737. | foto: Boeing

Ruská stíhačka riskovala srážku s americkým strojem, těsně minula kabinu

  • 778
Americké námořnictvo vyšetřuje incident, při kterém ruský stíhací letoun ve středu riskoval srážku s americkým průzkumným strojem nad Středozemním mořem. Ruský stíhač Su-35 ve vysoké rychlosti prolétl těsně před kabinou nepoměrně většího námořního hlídkového stroje P-8A Poseidon. Podle posádky jen ve vzdálenosti necelých 8 metrů.

„Su-35 provedl ve vysoké rychlosti obrácený manévr, 25 stop (7,6 metru) přímo před kabinou letadla, což ohrozilo naše piloty a posádku,“ uvedlo v prohlášení velitelství 6. flotily amerického námořnictva, které průzkumné stroje Poseidon využívá k hlídkovým letům a monitorování pohybu ponorek.

Rusko má v oblasti svou námořní základnu v syrském přístavu Tartús.

Americký stroj se v té době pohyboval nad Středozemním mořem v mezinárodním vzdušném prostoru, když se ke stroji takto připojil ruských stíhací letoun Su-35 a zhruba 42 minut pak americký letoun sledoval.

Námořnictvo označilo manévr za nebezpečný s tím, že očekává od ruských letců chování v souladu s mezinárodními pravidly k zajištění bezpečnosti a předcházení incidentům, včetně dohody z roku 1972 o předcházení incidentům na volném moři i mimo něj.

Podle šéfa amerických sil v Evropě a vrchního velitele NATO Toda Wolterse bude chtít námořnictvo od Moskvy vysvětlení. Incident označil za nešťastný. „Díval jsem se na záběry, studoval jsem úmysl a v tomto bodě jsem dospěl k závěru, že to bylo pravděpodobně neprofesionální a nikoli úmyslné chování. Probíhá vyšetřování,“ uvedl.

K velmi podobnému incidentu přitom došlo loni v červnu také nad Středozemním mořem. K americkému stroji P-8A Poseidon v mezinárodním vzdušném prostoru nad Středozemním mořem poblíž Sýrie vystartovala rovněž ruská stíhačka Su-35. K letounu se přiblížila celkem třikrát v průběhu 175 minut.

Při druhém přiblížení ale ruský stíhač prolétl vysokou rychlostí přímo před kabinou způsobil silnou turbulenci. Rusko tehdy incident odmítlo s tím, že vše proběhlo v souladu s mezinárodními předpisy.

Předtím zase ruská přepadová stíhačka Su-27 neobvyklým manévrem nad Černým mořem podobně ohrozila posádku amerického námořního průzkumného letounu EP-3E Aries, když vysokou rychlostí a s přídavným spalováním prolétla v těsné blízkosti stroje.

, natoaktual.cz

Video