Výcvik iráckých bezpečnostních složek

Výcvik iráckých bezpečnostních složek | foto: DVIDS

Spojenci rozšíří misi v Iráku, chtějí ulevit USA v boji s terorem

  • 25
Severoatlantická aliance rozšíří svou výcvikovou misi v Iráku. Dohodli se na tom ministři obrany členských zemí v Bruselu. Zásadní podmínkou bude podpora irácké strany, upozornil šéf NATO Jens Stoltenberg.

„Ministři znovu potvrdili podporu Iráku a v zásadě se dohodli na posílení výcvikové mise NATO. V první řadě to bude zahrnovat převzetí některých současných výcvikových aktivit, které v zemi zajišťuje globální koalice,“ uvedl po jednání Stoltenberg.

K posílení přítomnosti na Blízkém východě vyzval spojence počátkem roku americký prezident Donald Trump, který se netají plány, že by z regionu stáhl alespoň část amerických vojáků. V oblasti jich v současnosti působí zhruba 5 tisíc pod hlavičkou globální koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu (IS).

O rozšíření mise podle Stoltenberga nyní spojenci diskutují s iráckou vládou. Podpora vedení země, které v lednu požádalo o odchod amerických vojáků, bude podle něj zásadní podmínkou.

Aliance má v Iráku asi 500 vojenských instruktorů včetně 40 českých vojáků, kteří mají cvičit irácké bezpečnostní složky a radit jim. Počátkem ledna ale byla mise pozastavena kvůli obavám o jejich bezpečnost. Sousední Írán totiž v odvětě za americký úder, při kterém byl zabit íránský vojenský stratég Kásim Solejmání, ostřeloval přes hranice raketami některé spojenecké základny.

Obecně se předpokládá, že irácká vláda obnovení alianční výcvikové mise povolí, i když vztahy především s Američany zůstávají po americkém útoku na íránského generála na letišti v Bagdádu „nevyjasněné“. „NATO je v Iráku na pozvání irácké vlády. A v Iráku zůstaneme jen tak dlouho, dokud budeme vítáni. Vše, co uděláme, bude v úzké koordinaci s iráckou vládou,“ dodal Stoltenberg.

Hlavním cílem je podle něj navýšit kapacity a schopnosti iráckých ozbrojených sil tak, aby v budoucnu už nepotřebovaly podporu a pomoc zvenčí a byly schopné samy zajistit, že se islamisté do země nevrátí.

Stoltenberg zatím neupřesnil, jak konkrétně spojenci misi posílí a vyhnul se také odpovědi na to, zda už některé členské státy přišly s nějakou nabídkou. Podotkl však, že se ministři obrany zabývali celkovou situací na širším Středním východě a v severní Africe a možnostmi, jak by mohla Aliance více přispět ke stabilitě a bezpečnosti v tomto regionu.

, natoaktual.cz

Video